Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Certyfikat energetyczny od 1 stycznia 2009 r.

Wowka

Recommended Posts

j-j Ja pokazuję jak różnie można stosować obowiązujące przepisy. Inspiracją do czytania rozporządzenia są opinie przedstawiane na forum przez uprawnionych do wykonywania świadectw forumowiczów. Nie mam takiego przekonania, że robiąc świadectwa czegoś nie można uwzględnić albo, że można liczyć tylko w jeden sposób.

Za to mam przekonanie, że materia jest dość niejasna i sprawiająca problemy wszystkim stronom procesu certyfikacji.

Masz rację, że przepisy te można bardzo różnie interpretować. Ważne jest, żeby audytor wykonujący świadectwo potrafił uzasadnić, dlaczego wybrał takie a nie inne podejście do tematu, takie a nie inne wartości. Żeby jednak potrafić się w tych zagadnieniach poruszać bez problemu z pewnością nie wystarczy 60godzinny kurs dla magistrów, którzy wcześnie z budownictwem nie mieli do czynienia.

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

j-j Ja pokazuję jak różnie można stosować obowiązujące przepisy. Inspiracją do czytania rozporządzenia są opinie przedstawiane na forum przez uprawnionych do wykonywania świadectw forumowiczów. Nie mam takiego przekonania, że robiąc świadectwa czegoś nie można uwzględnić albo, że można liczyć tylko w jeden sposób.

Za to mam przekonanie, że materia jest dość niejasna i sprawiająca problemy wszystkim stronom procesu certyfikacji.

Jezier, zgadzam si-e te świadectwa to jest materia delikatnie pisząc- niejasna, ja bym to nazwał nawet dużo gorzej :).

Miałem tylko na myśli to że rozp. wyraźnie zaznaczyło że zyski nie mogą uwzględniać urządzeń grzewczych i oświetlenia a to że kominek to urządzenie grzewcze chyba się ze mną zgodzisz?

pzdr

Gość ZW
...A i jeszcze jedno a jak kupuję tylko prąd z eletrkowni wiatrowej, lub wodnej (mogę przecież podpisać taką umowę z dostawcą) to co ?? Mój wskaźnik EP i tak będzie do kitu bo przecież prąd to prąd i zasady tworzenia świadect też tego nie uwzględniają :)
Tu akurat się mylisz. Jeżeli audytorowi pokażesz taki dokument, to ma obowiązek w świadectwie to uwzględnić i wtedy pomimo zastosowania energii elektrycznej możesz mieć EP=0.

Jaki EP zostanie naliczony z taryfy "Zielonej" Vatenfall ?

pozdr

Powiedzcie ile kosztuje i gdzie zrobić to cholerne świadectwo bo mi papierów do odbioru nie chcą przyjąć. U mnie w mieście nikt jeszcze na wystawienie takiego sświstka nie ma uprawnień, a nie dość to straszą, że to ma kosztować coś koło 5000pln, zwariować można:(

Powiedzcie ile kosztuje i gdzie zrobić to cholerne świadectwo bo mi papierów do odbioru nie chcą przyjąć. U mnie w mieście nikt jeszcze na wystawienie takiego sświstka nie ma uprawnień, a nie dość to straszą, że to ma kosztować coś koło 5000pln, zwariować można:(
Przesadzasz. To nie ma u ciebie żadnego mgr inż. z uprawnieniami projektowymi ? Co to za miasto ?

Swoją drogą mam nadzieję, że Twój kierownik budowy jest trochę bardziej wylewny przy prowadzeniu dziennika budowy niż Ty. Inaczej możesz mieć problemy z odbiorem tego domu ;).

bardziej,bardziej wylewny. Jak zakładałam konto to nie pracowałam a potem czasu nie było na prowadzenie dziennika, jestem na etapie wykończeniówki, chcieliśmy sie na koniec stycznia wprowadzić i i doopa blada, bez tego świstka nie przyjmą papierów, kierownik budowy przespał termin( pewnie jak bym siedziała na forum muratora była bym bardziej zorientowana), bo do końca grudnia przyjmowali wszystko jak leci bez tego świadectwa:(

A w moim mieście jeszcze nikt nie ma uprawnień,wszyscy są na etapie szkoleń i zapewne tworzą cenniki z sufitu.

Właśnie w radiu Zet był "Dzwonię do Pani/Pana w bardzo nietypowej sprawie". Otóż omija się świadectwa przy sprzedaży mieszkań i faktycznie jest problem z ich uzyskaniem. Jutro ponoć mają być konkretne odpowiedzi.
Całej Polski nie "obskoczę", ale dla inwestorów na "moim terenie" mam propozycję : http://forum.muratordom.pl/swiadectwa-charakterystyki-energetycznej-slupsk-i-okolice,t149467.htm .

Warszawa już się reklamuje :

http://forum.muratordom.pl/certyfikaty-swiadectwa-energetyczne-budynkow-i-lokali,t148561.htm

KTO NASTĘPNY ?

dziś się dowiedziałam, że u mnie ci co wiedzą jak nie mają uprawnień , a ci co mają uprawnienia nie mają na ten tema t zielonego pojęcia. Normalnie czeski film!!! A moje miasto to Biała Podlaska, 60 czy 70 tys ludności i ani jednego uprawnionego co by wiedział o co chodzi :-?

czyli trzeba działać tradycyjnie po polsku: najpierw iść do tego co potrafi a nie może po świadectwo, a potem do tego co może a nie potrafi po pieczątkę. Czy ktokolwiek przewidział kary za błędne świadectwo? W PINB-ie znają się na nich jak świnie na gwiazdach, wystarczy że świadectwo będzie miało wygląd zgodny z rozporządzeniem, a do środka nikt nie zajrzy, bo i tak sie nie zna. Ale robienie wszystkiego od d.py strony to nasza specjalność.

czyli trzeba działać tradycyjnie po polsku: najpierw iść do tego co potrafi a nie może po świadectwo, a potem do tego co może a nie potrafi po pieczątkę. Czy ktokolwiek przewidział kary za błędne świadectwo? W PINB-ie znają się na nich jak świnie na gwiazdach, wystarczy że świadectwo będzie miało wygląd zgodny z rozporządzeniem, a do środka nikt nie zajrzy, bo i tak sie nie zna. Ale robienie wszystkiego od d.py strony to nasza specjalność.
ze szkolenia na temat świadectw, z którego korzystam, korzystają też pracownicy PINB. Nie wiem jak w innych PINB, ale w moim totalna lipa nie przejdzie.

na moim szkoleniu niestety nikogo takiego nie uświadczyłem, ale nie o to chodzi. Irytuje mnie to, że najpierw prowadzone sa do stosowania przepisy o których nikt nie ma pojęcia, a potem dopiero zaczyna się kombinowanie. Kolejny temat który mnie osobiście boli to fakt, że z automatu uprawnienia dostali posiadacze uprawnień projektowych, a wykonawczych już nie. Nie chcę umniejszać projektantom, ale świadectwo ma dotyczyć wykonanego faktycznie budynku, a nie teoretycznych założeń przyjętych w projekcie.

Kolejny temat który mnie osobiście boli to fakt, że z automatu uprawnienia dostali posiadacze uprawnień projektowych, a wykonawczych już nie. Nie chcę umniejszać projektantom, ale świadectwo ma dotyczyć wykonanego faktycznie budynku, a nie teoretycznych założeń przyjętych w projekcie.
Projekt ustawy z 2007 r. został przygotowany przez ekipę Ministerstwa wywodzącą się z Samoobrony. Resztę pozostawię bez komentarza ...

Podoba mi się pomysł biura projektowego Archon +. Na jego stronach internetowych można przeanalizować ile będzie wynosiła wartość EP i orientacyjny koszt ogrzewania dla danego projektu w konkretnej lokalizacji oraz jak będzie zmieniała się ich wartość przy wyborze różnych wariantów projektu.

Opcja na razie dostępna jest dla projektu :

http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_dabrowkach_g2/m44aa6acac1f11 , ale

Wkrótce aplikacja będzie dostępna dla wszystkich projektów.