jpawl 22.09.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 IMHO jest to w 95% nieprzydatne dla budownictwa jednorodzinnego. No chyba, że ktoś będzie się napinał, żeby mieć odpowiednią literkę na certyfikacie. Tyle, że nie ma (jak sam napisałeś) odpowiednich przepisów wykonawczych i nie wiadomo jak należy te literki wyznaczać. Więc ta publikacja jest jakby przedwczesna (coś a la wróźenie z fusów)... Co do samej dyrektywy, to można się samemu z nią zapoznać i wyciągnąć wnioski (w sumie jest tego 10 stron) - dostępne np tutaj: http://www.archon.pl/media_library/pdfs/dyrektywa.pdf W skrócie - kontrola okresowa dotyczy budynków powyżej 1000 m2 oraz kotłów pow 20 kW (lub powyżej 15 lat) i urządzeń klimatyzacyjnych pow 12 kW. Dopóki nie będzie potrzeby wprowadzenia istniejącego domu/mieszkania na rynek nieruchomości (sprzedaż/wynajem) - nie ma obowiązku wykonywania certyfikatu energetycznego. Za to oddanie do użytku nowego budynku będzie już z obowiązkowym certyfikatem. Te założenia dyrektywy mogą (?) się zmienić, bo regulacja prawa budowlaneogo i metodologii obliczania jest w kolejnych 'konsultacjach międzyresortowych' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.09.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Za to oddanie do użytku nowego budynku będzie już z obowiązkowym certyfikatem. Do końca roku posiadanie certyfikatu energetycznego przy oddaniu budynku do użytku nie obowiązuje. Ciekawe, czy to przyśpieszy decyzję niektórych inwestorów o zakończeniu budowy. Koszt świadectwa dla budynku jednorodzinnego szacuje się na 1000 zł. Tyle można zaoszczędzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.09.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 oj więcej, po to opóźnia się wdrożenie tematu, aby węższa grupa mogła je robić, deficyt uprawnionych będzie ogromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.09.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 czy ktoś przez przypadek nie natknąłsiena jakiś programik szcujący przynajmniej zapotrzebowanie na energię ewentualnie klasę energetyczną budynku? Najlepiej jakąś wersje testową free . W sumie na podstawie zuzycia anergii elektrycznej wiem na co ile zostało zuzyte na przestrzeni 5 lat ale ciekawe jakby dokonać próby zcertyfikowania tego w jakis normatywny sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 22.09.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 gawel - patrz mój post wyżej z linkiem. Ten arkusz jest banalny wręcz, przeglądałem tylko po łebkach narazie bez zaglądania do manuala ale z tego co widzę nie jest bardziej skomplikowany niż program OZC, którego opanowanie to pestka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 22.09.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 gawel - patrz mój post wyżej z linkiem. Ten arkusz jest banalny wręcz, przeglądałem tylko po łebkach narazie bez zaglądania do manuala ale z tego co widzę nie jest bardziej skomplikowany niż program OZC, którego opanowanie to pestka. Na pewno nie będzie to skomplikowane - jak znam polskie realia problemem będzie zdobycie kompletnej dokumentacji obiektu aby ten plik wypełnić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 23.09.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Rozporządzenia nadal brak . I pewnie nie prędko będzie. Jest za to projekt nowelizacji , który mówi , że nie będzie obowiązku przedstawiania certyfikatu przy transakcjach nieruchomości od 01.01.2009. Kupujący lud najemca będzie mógł żądać certyfikatu ale nie będzie on konieczny do zawarcia umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.09.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 można było napisać np tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 25.09.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Rozporządzenia nadal brak . I pewnie nie prędko będzie. Jest za to projekt nowelizacji , który mówi , że nie będzie obowiązku przedstawiania certyfikatu przy transakcjach nieruchomości od 01.01.2009. Kupujący lud najemca będzie mógł żądać certyfikatu ale nie będzie on konieczny do zawarcia umowy. A jakiś link do wspomnianego projektu nowelizacji, to można?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.09.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 od 23.09. na stronie MI zamieszczono nowy projekt metodologii .....Zdecydowanie różni się on od poprzedniego - moim zdaniem na "+" ( wiele naszych "zastrzeżeń" i obaw zostało wyeliminowanych),jest "prostszy", a co ważniejsze chyba w takiej "postaci przejdzie", bo jest na etapie uzgodnień miedzyresortowych. Ps. Prawdą jest, że projekt zmian PB w tym zakresie zmienił się (09 września) ale nie w takim zakresie o jakim pisze piotr - też jest na etapie uzgodnień międzyresortowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 25.09.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 A w jakim się zmienił?Powiem szczerze , że nie czytałem projektu tylko ARTYKUŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.09.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Projekt zmiany Ustawy PB zmienia (a właściwie doprecyzowywuje) zapisy dotyczące lokali mieszkalnych w budynkach wielorodzinnych. Nie zmienia zaś zapisów obowiązujących od 01.01.2009r. dotyczących obowiązku (dokładny zapis brzmi "powinien") posiadania świadectwa energetycznego przy "wprowadzaniu nieruchomości na rynek" - do obrotu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 25.09.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Projekt zmiany Ustawy PB zmienia (a właściwie doprecyzowywuje) zapisy dotyczące lokali mieszkalnych w budynkach wielorodzinnych. Nie zmienia zaś zapisów obowiązujących od 01.01.2009r. dotyczących obowiązku (dokładny zapis brzmi "powinien") posiadania świadectwa energetycznego przy "wprowadzaniu nieruchomości na rynek" - do obrotu). Ale zdaje się, że póki co interpretuje się to tak, że to powinien + brak sankcji + brak obowiązku weryfikacji przez notariusza ma spowodować to co napisał piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.09.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 To prawda, ale taki jest obecny, obowiazujacy zapis i tu się nic nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 25.09.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Ok Prasa to chyba sygnalizuje dlatego, że w którymś projekcie miały się pojawić sankcje i obowiązek dla notariuszy, więc podkreślają rezygnację z tego. Z drugiej strony zastanawiam się czy za taki obowiązek, którego nie dopełni sprzedający, potem kupujący mógłby o coś pozwać... o samo świadectwo albo o niższe parametry niż oczekiwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.09.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Takie pytanie, a Ty kupiłbyś po 01.01.2009r. bez świadectwa?Myślę, że zadziała tu proste prawo; jeśli kupię bez świadectwa, to przy ewentualnej sprzedaży sam będę musiał takie świadectwo otrzymać, a koszty mogą być znaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 25.09.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 jesli jestem zdecydowany kupic mieszkanie/dom, na pewno brak swiadectwa za 1000zl (czy ile tam badz - nic jeszcze nie ustalone) mnie nie odstraszy jesli sie waham, to jeszcze jeden argument aby nie kupic... co do swiadectw, oby ten kolejny eko-trendy biznesik nigdy nie nadszedl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 25.09.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Jak nie będzie wyboru albo będzie wybór typu bez certyfikatu za X albo z certyfikatem za X+10 to wiesz... Kupowałem mieszkanie 1.5 roku temu - miałem wiele życzeń, ale rynek szybko sprowadził mnie do parteru. Kupując niespekulacyjnie zresztą to chyba nie ma znaczenia - będę sprzedawał za 10-20 lat, a wtedy i tak trzeba będzie nowe świadectwo, co nie? (tak, wiem, to tylko jego przedłużenie, ale jak znam życie pewnie będzie kosztowało u uprawnionej osoby 50-80% nowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.09.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 od 23.09. na stronie MI zamieszczono nowy projekt metodologii ..... Zdecydowanie różni się on od poprzedniego - moim zdaniem na "+" ( wiele naszych "zastrzeżeń" i obaw zostało wyeliminowanych),jest "prostszy", a co ważniejsze chyba w takiej "postaci przejdzie", bo jest na etapie uzgodnień miedzyresortowych. W nowych wzorach świadectw energetycznych osunięto pojęcie klasy energetycznej, zastępując ją wskaźnikiem EP - określającym roczne zapotrzebowanie energii pierwotnej na jednostkę powierzchni. Więcej na ten temat np. tutaj : http://swiadectwo.epbd.pl/index.php?kat=1&page=82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.09.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Lepszy to sposób dla prawdziwego przedstawienia wyników obliczeń, ale gorzej dla odbierania przez osoby słabo zorientowane w temacie. Jednak klasa energetyczna A czy B bardziej działa na wyobraźnię niż jakiś wskaźnik EP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts