Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Certyfikat energetyczny od 1 stycznia 2009 r.

Wowka

Recommended Posts

IMHO jest to w 95% nieprzydatne dla budownictwa jednorodzinnego.

No chyba, że ktoś będzie się napinał, żeby mieć odpowiednią literkę na certyfikacie. Tyle, że nie ma (jak sam napisałeś) odpowiednich przepisów wykonawczych i nie wiadomo jak należy te literki wyznaczać. Więc ta publikacja jest jakby przedwczesna (coś a la wróźenie z fusów)...

Co do samej dyrektywy, to można się samemu z nią zapoznać i wyciągnąć wnioski (w sumie jest tego 10 stron) - dostępne np tutaj:

http://www.archon.pl/media_library/pdfs/dyrektywa.pdf

W skrócie - kontrola okresowa dotyczy budynków powyżej 1000 m2 oraz kotłów pow 20 kW (lub powyżej 15 lat) i urządzeń klimatyzacyjnych pow 12 kW.

Dopóki nie będzie potrzeby wprowadzenia istniejącego domu/mieszkania na rynek nieruchomości (sprzedaż/wynajem) - nie ma obowiązku wykonywania certyfikatu energetycznego. Za to oddanie do użytku nowego budynku będzie już z obowiązkowym certyfikatem.

Te założenia dyrektywy mogą (?) się zmienić, bo regulacja prawa budowlaneogo i metodologii obliczania jest w kolejnych 'konsultacjach międzyresortowych'

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za to oddanie do użytku nowego budynku będzie już z obowiązkowym certyfikatem.

Do końca roku posiadanie certyfikatu energetycznego przy oddaniu budynku do użytku nie obowiązuje. Ciekawe, czy to przyśpieszy decyzję niektórych inwestorów o zakończeniu budowy.

Koszt świadectwa dla budynku jednorodzinnego szacuje się na 1000 zł. Tyle można zaoszczędzić :).

czy ktoś przez przypadek nie natknąłsiena jakiś programik szcujący przynajmniej zapotrzebowanie na energię ewentualnie klasę energetyczną budynku? Najlepiej jakąś wersje testową free :lol: . W sumie na podstawie zuzycia anergii elektrycznej wiem na co ile zostało zuzyte na przestrzeni 5 lat ale ciekawe jakby dokonać próby zcertyfikowania tego w jakis normatywny sposób :roll:

gawel - patrz mój post wyżej z linkiem. Ten arkusz jest banalny wręcz, przeglądałem tylko po łebkach narazie bez zaglądania do manuala ale z tego co widzę nie jest bardziej skomplikowany niż program OZC, którego opanowanie to pestka.

Na pewno nie będzie to skomplikowane - jak znam polskie realia problemem będzie zdobycie kompletnej dokumentacji obiektu aby ten plik wypełnić ...

Rozporządzenia nadal brak :(.

I pewnie nie prędko będzie.

Jest za to projekt nowelizacji , który mówi , że nie będzie obowiązku przedstawiania certyfikatu przy transakcjach nieruchomości od 01.01.2009.

Kupujący lud najemca będzie mógł żądać certyfikatu ale nie będzie on konieczny do zawarcia umowy.

Rozporządzenia nadal brak :(.

I pewnie nie prędko będzie.

Jest za to projekt nowelizacji , który mówi , że nie będzie obowiązku przedstawiania certyfikatu przy transakcjach nieruchomości od 01.01.2009.

Kupujący lud najemca będzie mógł żądać certyfikatu ale nie będzie on konieczny do zawarcia umowy.

A jakiś link do wspomnianego projektu nowelizacji, to można?? :-)

od 23.09. na stronie MI zamieszczono nowy projekt metodologii .....

Zdecydowanie różni się on od poprzedniego - moim zdaniem na "+" ( wiele naszych "zastrzeżeń" i obaw zostało wyeliminowanych),jest "prostszy", a co ważniejsze chyba w takiej "postaci przejdzie", bo jest na etapie uzgodnień miedzyresortowych.

Ps. Prawdą jest, że projekt zmian PB w tym zakresie zmienił się (09 września) ale nie w takim zakresie o jakim pisze piotr - też jest na etapie uzgodnień międzyresortowych.

Projekt zmiany Ustawy PB zmienia (a właściwie doprecyzowywuje) zapisy dotyczące lokali mieszkalnych w budynkach wielorodzinnych. Nie zmienia zaś zapisów obowiązujących od 01.01.2009r. dotyczących obowiązku (dokładny zapis brzmi "powinien") posiadania świadectwa energetycznego przy "wprowadzaniu nieruchomości na rynek" - do obrotu).

Projekt zmiany Ustawy PB zmienia (a właściwie doprecyzowywuje) zapisy dotyczące lokali mieszkalnych w budynkach wielorodzinnych. Nie zmienia zaś zapisów obowiązujących od 01.01.2009r. dotyczących obowiązku (dokładny zapis brzmi "powinien") posiadania świadectwa energetycznego przy "wprowadzaniu nieruchomości na rynek" - do obrotu).

Ale zdaje się, że póki co interpretuje się to tak, że to powinien + brak sankcji + brak obowiązku weryfikacji przez notariusza ma spowodować to co napisał piotr.

Ok :)

Prasa to chyba sygnalizuje dlatego, że w którymś projekcie miały się pojawić sankcje i obowiązek dla notariuszy, więc podkreślają rezygnację z tego.

Z drugiej strony zastanawiam się czy za taki obowiązek, którego nie dopełni sprzedający, potem kupujący mógłby o coś pozwać... o samo świadectwo albo o niższe parametry niż oczekiwane.

Takie pytanie, a Ty kupiłbyś po 01.01.2009r. bez świadectwa?

Myślę, że zadziała tu proste prawo; jeśli kupię bez świadectwa, to przy ewentualnej sprzedaży sam będę musiał takie świadectwo otrzymać, a koszty mogą być znaczne.

Jak nie będzie wyboru albo będzie wybór typu bez certyfikatu za X albo z certyfikatem za X+10 to wiesz...

Kupowałem mieszkanie 1.5 roku temu - miałem wiele życzeń, ale rynek szybko sprowadził mnie do parteru.

Kupując niespekulacyjnie zresztą to chyba nie ma znaczenia - będę sprzedawał za 10-20 lat, a wtedy i tak trzeba będzie nowe świadectwo, co nie? (tak, wiem, to tylko jego przedłużenie, ale jak znam życie pewnie będzie kosztowało u uprawnionej osoby 50-80% nowego).

od 23.09. na stronie MI zamieszczono nowy projekt metodologii .....

Zdecydowanie różni się on od poprzedniego - moim zdaniem na "+" ( wiele naszych "zastrzeżeń" i obaw zostało wyeliminowanych),jest "prostszy", a co ważniejsze chyba w takiej "postaci przejdzie", bo jest na etapie uzgodnień miedzyresortowych.

W nowych wzorach świadectw energetycznych osunięto pojęcie klasy energetycznej, zastępując ją wskaźnikiem EP - określającym roczne zapotrzebowanie energii pierwotnej na jednostkę powierzchni.

Więcej na ten temat np. tutaj :

http://swiadectwo.epbd.pl/index.php?kat=1&page=82