A.M.Januszewscy 07.12.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Drodzy Forumowicze Zwracam się do Was o pomoc, gdyż nam skończyły się już pomysły i koncepcje (uwaga długie i żmudne ) A więc w następnym tygodniu chcemy kupić projekt -po długim poszukiwaniu zdecydujemy sie na 99 % na projekt Świt - ma 183 m2 powierzchni użytkowej (ponieżej link) Bardzo trudno było znaleźć projekt, który by sie nam podobał, a zarazem z którego można wydzielić osobne mieszkanko na parterze.(wszystkie domy dwurodzinne są przeważnie wielkie, nie mogliśmy znaleźć tez żadnego który by się nam podobał) Ten wydał nam się odpowiedni - teraz już sama nie wiem http://www.projekty-domow-z-poddaszem.pl/projekt-domu-%C5%9AWIT-3951-78.html Otóż po wstępnych przemyśleniach postanowiliśmy zrezygnowac z piwnicy – i tu pojawił się problem. Po przemyśleniu wnętrza postanowiliśmy urządzić parter w następujący sposób , http://img515.imageshack.us/img515/4586/zmianycc3.th.jpg jednak gdy nie ma piwnicy – nie ma też miejsca na pom. CO (prawdopodobnie piec na ekogroszek). W projekcie są dodatkowe wyjścia z tyłu i boku budynku. Na parterze chcielibyśmy zachować salon i kuchnię, na piętrze mamy cztery sypialnie i dwie łazienki, co nam w zupełności wystarcza (myśle też aby połączyć dwa pokoje na górze i zrezygnowac z lukarny tylnej) Postanowiliśmy lewą część parteru oddać naszej ukochanej babci, która z nami zamieszka, w środkowej strefie urządzić naszą kuchnię, z której będzie wyjście do ogrodu, a w 40 metrowym salonie oprócz części wypoczynkowej z kominkiem i telewizorem ustawić rodzinny, rozkładany stół. Hol zamierzamy zmniejszyć przez dobudowanie jeszcze jednej maleńkiej łazienki dostępnej od strony schodów. Drugą łazienkę, pierwotnie usytuowaną w centrum domu „oddamy” babci przenosząc drzwi na sąsiednią ścianę. Pierwotnie pomieszczenia kuchni, jadalni i łazienki utworzą w ten sposób samodzielne mieszkanie o powierzchni prawie 38 m2. Drzwi usytuowane w bocznej ścianie będą wejściem do mieszkania babci Tu zamierzamy wydzielic przedpokój szerokości 1,5 m z garderobą usytuowaną w narożniku ścian z drzwiami przesuwanymi (ponieważ w mieszkanku nie będzie zbyt wiele miejsca na szafy. Wnętrze zamierzamy zaadaptowac tak, aby było jak najmniej zmian konstrukcyjnych, aby kuchnie były w jednym miejscu, łazienki również – ze względu na koszty. I tu moja wielka prośba do Was, proszę napiszcie, co zmielibyście w tym projekcie, co zrobić z tym nieszczęsnycm piecem ( juz nawet myślalam o schowku pod schodami, aby tam zrobić pom. CO, ale czy się zmiesci i co wtedy ze schodami) pomóżcie, bo będziemy musieli zrezygniowac z tego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 07.12.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Przejrzyj jeszcze tę stronę: http://www.projektygotowe.pl/ . Jest tam sporo ciekawych domów z osobnymi mieszkaniami To biuro robiło nam projekt indywidualny, bo nie znaleźliśmy w necie małego bliźniaka, a gotowce mają niezłe Np. 'Merkury': http://www.projektygotowe.pl/projekt/nm/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.Januszewscy 07.12.2007 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Tak, widzialam te projekty, wszystkie prawie od 200 m wzwyż i dość skomplikowane. Zależy mi bardzo na projekcie Świt , w ostateczności z niego zrezygnujemy slatego prosimy o pomoc - jesli okaże się że nic nie da się zronbić, wtedy zaczniemy nowe poszukiwania lub projekt indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 07.12.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Mi się wydaje, że można by zamienić miejscami łazienki na parterze, tak żeby Wasza była bliżej wejścia do kuchni. Może dałoby wtedy radę powiększyć ją kosztem Waszej kuchni i wydzielić jakiś kawałek na kotłownię? Kuchnia wygląda na sporą, ale może się mylę Poza tym bliżej do łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.Januszewscy 07.12.2007 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 OK. a wiesz że o tym nie pomyslalam Akurat by było przy kominie Kuchnia ma 15,3 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 07.12.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Wygląda właśnie na sporą I ma wyjście do ogrodu - moje marzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 07.12.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Tak sobie jeszcze pomyślałam Czy nie byłoby lepiej zlikwidować jednak osobne wejście dla babci I zrobić je ze wspólnego holu zamiast łazienki? W miejscu drzwi i tej garderoby koło kuchni zrobić łazienkę? Wydaje mi się po prostu, że powinno w takim układzie być również bezpośrednie połączenie między mieszkaniami. Tak, na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.Januszewscy 07.12.2007 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 I znów mnóstwo wątpliwości, czy tak można zrobić, czy takie pomieszczenie w srodku kuchni to dobry pomysł, czy nie straci ona na funkcjonalności co wtedy z lodówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.Januszewscy 07.12.2007 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Tak sobie jeszcze pomyślałam Czy nie byłoby lepiej zlikwidować jednak osobne wejście dla babci I zrobić je ze wspólnego holu zamiast łazienki? W miejscu drzwi i tej garderoby koło kuchni zrobić łazienkę? Wydaje mi się po prostu, że powinno w takim układzie być również bezpośrednie połączenie między mieszkaniami. Tak, na wszelki wypadek Ok, to dobry pomysł , tylko czy wtedy mieszkanie babci nie zwiększy się kosztem naszego - wtedy juz kompletnie nie będzie miejsca na ten neszszczęsnym p[iec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.Januszewscy 07.12.2007 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Aha, i jeszcze mam taki pomysł ze można zrobić wspólną łazienkę na dole -- wtedy piec mógłby być własnie w tym pomieszczeniu z osobnym wejsciem gdzie teraz jest przedsionek babci - byłoby miejsce na grabie i inne narzedzia pierwszej potrzeby co wy na to? tylko wtedy to już nie będa oddzielne mieszkania , - musze to przemyślec Tyle czasu spędzilam nad tą koncepcją, kótra jest na rysuku, a teraz to wszystko się rozsypało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 07.12.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Właśnie dokładnie to samo sobie pomyślałam Albo zrobić przechodnią kotłownię, tam gdzie teraz jest Wasza łazienka, a babci łazienkę u niej w przedsionku - może uda się zachować również osobne wejście z boku domu, ale będzie też bezpośrednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.Januszewscy 07.12.2007 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Właśnie dokładnie to samo sobie pomyślałam Albo zrobić przechodnią kotłownię, tam gdzie teraz jest Wasza łazienka, a babci łazienkę u niej w przedsionku - może uda się zachować również osobne wejście z boku domu, ale będzie też bezpośrednie? Tylko gdzie wtedy nasz a lazienka A może zrobić babci łazienkę w jej przedpokoju (ok 3-4 m kw czy nie za mało a naszą w miejscu babci - co w naszej łazience lub w babci łazience a co blizej drzwi? Tylko czy można zrobić babci łazienę w tamtym miejscu ? czy nie powinny był łazienki blisko siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.Januszewscy 07.12.2007 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Nie miałas babo kłopotu - wymyśliłaś sobie budowe domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 07.12.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Właśnie dokładnie to samo sobie pomyślałam Albo zrobić przechodnią kotłownię, tam gdzie teraz jest Wasza łazienka, a babci łazienkę u niej w przedsionku - może uda się zachować również osobne wejście z boku domu, ale będzie też bezpośrednie? Tylko gdzie wtedy nasz a lazienka A może zrobić babci łazienkę w jej przedpokoju (ok 3-4 m kw czy nie za mało a naszą w miejscu babci - co w naszej łazience lub w babci łazience a co blizej drzwi? Tylko czy można zrobić babci łazienę w tamtym miejscu ? czy nie powinny był łazienki blisko siebie? Właśnie to miałam na myśli . Łazienki powinny być blisko siebie, tak jest najwygodniej. No ale... Można też pokombinować z wsunięciem kuchni do tego przedsionka, tzn. dać ją wzdłuż ściany ogrodowej, a łazienkę w środku, przy kominie jakoś wygospodarować. To najlepiej przestudiować wszystko z ołówkiem w ręku i porysować sobie różne kombinacje - popatrzeć co wyjdzie. Ale myślę, że dacie radę z tym projektem Jeśli chodzi o za mało 3-4 m na łazienkę, to moja w mieszkanku ma 2,5 m2 - wchodzi wanna 170, kibelek, umywalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.Januszewscy 07.12.2007 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Właśnie dokładnie to samo sobie pomyślałam Albo zrobić przechodnią kotłownię, tam gdzie teraz jest Wasza łazienka, a babci łazienkę u niej w przedsionku - może uda się zachować również osobne wejście z boku domu, ale będzie też bezpośrednie? Tylko gdzie wtedy nasz a lazienka A może zrobić babci łazienkę w jej przedpokoju (ok 3-4 m kw czy nie za mało a naszą w miejscu babci - co w naszej łazience lub w babci łazience a co blizej drzwi? Tylko czy można zrobić babci łazienę w tamtym miejscu ? czy nie powinny był łazienki blisko siebie? Właśnie to miałam na myśli . Łazienki powinny być blisko siebie, tak jest najwygodniej. No ale... Można też pokombinować z wsunięciem kuchni do tego przedsionka, tzn. dać ją wzdłuż ściany ogrodowej, a łazienkę w środku, przy kominie jakoś wygospodarować. To najlepiej przestudiować wszystko z ołówkiem w ręku i porysować sobie różne kombinacje - popatrzeć co wyjdzie. Ale myślę, że dacie radę z tym projektem Jeśli chodzi o za mało 3-4 m na łazienkę, to moja w mieszkanku ma 2,5 m2 - wchodzi wanna 170, kibelek, umywalka Ah, Ok, widzisz nie pomyslalam że kotłownia może być przecież z dwojgiem (?)drzwi - rzeczywiście to dobry pomysł. Dziękuje ci za wszystkie rady, jeśli coś ci przyjdzie jeszcze do głowy albo komus innemu to prosze piszcie. Ja sobie tymczasem to wszystko rozzrysuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 07.12.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Bez malowania nie da rady Czasem 10-20 cm przesunięcie ścianki i otwierają się nowe możliwości. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.Januszewscy 07.12.2007 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Bez malowania nie da rady Czasem 10-20 cm przesunięcie ścianki i otwierają się nowe możliwości. Powodzenia to ścianki mozna przesuwać A które ? Tylko te cienkie czy i te grube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 07.12.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Bez malowania nie da rady Czasem 10-20 cm przesunięcie ścianki i otwierają się nowe możliwości. Powodzenia to ścianki mozna przesuwać A które ? Tylko te cienkie czy i te grube Wszystko można Tylko te cienkie lżejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.Januszewscy 07.12.2007 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Wszystko można Tylko te cienkie lżejsze To czemu ja o tym nie wiedzialam Myślalam że zaburzy to konstrukcję bo np sa to ścianki nośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 07.12.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Te cienkie na pewno nie są nośne. A i nośne można przesuwać, tylko to już papierologia większa, zazwyczaj przy projekcie jest określone, co można zmieniać i jakich papierów wymagają dane zmiany. Na większe musi wyrazić zgodę architekt i musi być do nich projekt zrobiony i jakieś tam jeszcze papierzyska. W biurze projektów powinni dokładnie wytłumaczyć, co można, a co kosztuje itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts