Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REGION - skojarzenia

Darex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A mi Galicja kojarzy się z miejscem skąd pochodzą moim przodkowie, obecnie jest to powiat strzyżowski, gmina Czudec

pozdrawiam

m.

O raany Maksiu!! Taż Ty z okolic Brzozy naszego się poniekąd wywodzisz :o

Pozdrówka :p

Na to wygląda, aczkolwiek wstyd sie przyznać, ale jeszcze nigdy tam nie byłem, ale obiecuje sobie, że odwiedzę rodzinną wioskę mojej babci, bo dziadek pochodzi z jeszcze bardziej na wschód, z okolic Lwowa, powiat Bóbrka, obecnie Ukraina

pozdrawiam

m.

No to może z kim,czym kojarzy sie Wam Lublin? :wink:

KSM - Kolejowa Sp-nia Mieszkaniowa :evil: i cztery lata sądów o dopłatę do wkładu budowlanego :evil:

zajebiś...cie,ci sie kojarzy.Współczuje. :roll: :roll: :roll: :wink: Walcz ,walcz...to przynosi skutek.

Walka przegrana :cry: Musiałem zawrzeć ugode i wpłacić kase :-? :evil: ale bez odsetek karnych

No to może z kim,czym kojarzy sie Wam Lublin? :wink:

KSM - Kolejowa Sp-nia Mieszkaniowa :evil: i cztery lata sądów o dopłatę do wkładu budowlanego :evil:

zajebiś...cie,ci sie kojarzy.Współczuje. :roll: :roll: :roll: :wink: Walcz ,walcz...to przynosi skutek.

Walka przegrana :cry: Musiałem zawrzeć ugode i wpłacić kase :-? :evil: ale bez odsetek karnych

To tym bardziej Ci współczuje......odsetek nie ma to jakaś wygrana.

A mi Galicja kojarzy się z miejscem skąd pochodzą moim przodkowie, obecnie jest to powiat strzyżowski, gmina Czudec

pozdrawiam

m.

ciekawe ...

dopiero teraz trafiłem na ten wątek - Maksiu ... ta galicyjska miejscowość i gmina powinna Ci sie tez kojarzyć z pierwszym w Polsce darmowym internetem dla mieszkańców .... i Polską Nagrodą Europejską imienia Roberta Schumana przyznawaną za zasługi w procesie wchodzenia Polski do Unii Europejskiej - w uznaniu wzorowego wykorzystania środków finansowych Unii Europejskiej

http://www.schuman.org.pl/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&artid=303

masz dobre korzenie :D

serdeczne pozdrowienia Maksiu !:)

pozdrawiam

m.

ciekawe ...

dopiero teraz trafiłem na ten wątek - Maksiu ... ta galicyjska miejscowość i gmina powinna Ci sie tez kojarzyć z pierwszym w Polsce darmowym internetem dla mieszkańców .... i Polską Nagrodą Europejską imienia Roberta Schumana przyznawaną za zasługi w procesie wchodzenia Polski do Unii Europejskiej - w uznaniu wzorowego wykorzystania środków finansowych Unii Europejskiej

http://www.schuman.org.pl/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&artid=303

masz dobre korzenie :D

serdeczne pozdrowienia Maksiu !:)

Czudec. Mam kolegę który tak właśnie się nazywa i twierdzi, że jego przodkowie pochodzą z tej miejscowości a przed wojną byli jej właścicielami lub właścicielami jakiegoś majątku ziemskiego (nie pamietam).

• 3 weeks później...
Śląsk?

1.wungiel

2.gwara

3.brud

4.pracowitość

Z tym slaskiem to prawdziwa rewelacja. Mam zone i cała jej rodzine z poza slaska. Trwało to ponad 5 lat by przekonac zone i prawie 8 lat by przekonac jej rodzine ze:

1) kopanie nie dymią; jak wydobycie wegla ponad 500 m pod powierzchnia ziemi moze powodowac zanieczyszczenie powietrza

2) huty nie dymia; połowe zamkneli a połowe zmodernozowali

3) co wiecej zanieczyszcza powietrze: 1 komin huty ktora musi miec filtry czy 1000 małych kominów w domkach jednorodzinych gdzie spala sie wszystko co popadnie -> zanieczyszczenie powietrza w gorskich miejscowosciach turystycznych zima jest znacznie wieksze

4) gwara niestety zanika; obecne pokolenie 30 latkow jest ostatnim ktorej jej uzywa; mlodzi slazacy zapisuja dzieci na angielski od przedszkola i gwara staraja sie przy dzieciach nie godoc

5) pracowitosc - nikt tak ani nie uwazal ani nie uwaza; gornicy byli "oblekani" w pracowitosc ale prosze nie mylisc pracowitosci z ciezka praca - to sa dwa rozne pojecia.

PS Jestem z zaglebia ale dla mojego pokolenia to jest bez znaczennia. 5 lat studiowania w Katowicach, 8 lat pracy w Katowicach - w sumie w Katowicach spedzam wiecej czasu niz z własna żoną wiec jak moge podkreslac "ze jestem z zaglebia a slask i zaglebie to nie to samo".

Ciekawa jestem, z czym kojarzy Wam się Kołobrzeg?

Z zimnym morzem !!!

Byłem i w Ustce i w Miedzyzdrojach i w Jantarze i w Chłapowie i w Krynicy Morskiej i w Łebie. Tylko w Kołobrzegu nie potrafiłem sie przekonac do kąpieli w morzu. Brrrr, wrazenia podobne jak w gorskim potoku.

Z całkiem jednak prywatnego punktu widzenia .... w Kołobrzegu byłem na ostatnich wakacjach z moja niedoszła żoną (oswiadczyłem sie a ona mnie rzuciła) i na pierwszysch wakacjach z moja właściwą zoną - wiec zawsze Kołbrzeg dla mnie pozostanie miejscem sentymentalnym, szczegolnie port jachtowy i knajpa obok niego w jakims starym budynku z cegły.

Veruniu :D

Wiedziałam, że Festiwal Piosenki Żołnierskiej :D A morze jest zimne - fakt, to zasługa prądu przepływającego na całej długości aż do .... nie jestem pewna ale daaaaleeekooo!!! Za to dzięki niemu mamy czyste wody i plażę :D

A knajpa w porcie jachtowym usytuowana jest w Starym Forcie - latem jest świetna atmosfera i cała masa szant :D