Gość 12.08.2003 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Mój elektryk zaleca przekroje :3x1,5 mm^2 na oświetlenie,3x2,5 mm^2 dla gniazdek,do płyty grzewczej i piekarnika trójfazowy ale też przekroje 2,5 mm^2 A w poradniku czytam, że do płyty z piekarnikiem zaleca się 4-6 mm^2 !!!Czy ja czegoś nie rozumiem ? Prosze o pomoc, co o tym sądzicie ? Przy czym oswietlenie będzie na osobnych liniach a gniazdka na osobnych.Płya z piekarnikiem też będzie osobnym obwodem. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 12.08.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Rady Twojego elektryka są w 100% słuszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 12.08.2003 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Nie wiem czy ma sens stosowanie przekrojów powyżej 2,5mm2 do tej płyty jeżeli obciążenie na fazę będzie w granicach 10-16Amp. Ma to sens, jeżeli masz od tablicy rozdzielczej do kuchni 50m odległosci bo spadek napięcia na kablu będzie mniejszy. Nie wiem jaki długi będzie ten przewód ale nie sądzę, że wymagałoby to zwiększenia przekroju np. do 6mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 wielkie dzięki, w czwartek kupuję kabelki, stąd moja panika. od szafki do kuchni jest coś ok. 7-8 m przewodu. CZ. A poradnik to "Porady Castoramy". Nie kupuję tam elektryki, byłem po cuś i wpadł mi w ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 13.08.2003 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Taki przekrój owszem ale przy instalacji 1fazowejTy doprowadzasz 3fazową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 13.08.2003 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Jak najbardziej słuszne przekroje. Kupuj materiał i do dzieła !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość aja 13.08.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 13.08.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 A ja bym przekroju nie żałował. I nie będę - spokojniej będę spał. Znajomy, energetyk z zawodu, kazał sobie zrobić główne doprowadzenie kabelkiem 10 mm2, a do kuchenki 6 mm2. 30 lat praktyki zawodowej - chyba wie co robi. Argument o spokojnym spaniu to jego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 13.08.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Elektryk, który też ma 25 letnie doświadczenie i jeszcze na dodatek jest moim b.dobrym kolegą z pracy dał mi przewód 4mm2 pod płytę/kuchenkę, ale powiedział, że nawet w instrukcjach do tych sprzętów karzą dać 2,5mm2, bo to wystarczy. Ale niech tam 5m kabla większego przekroju nie uszczupli za bardzo mojej kieszeni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 jak znalazłem 1 mm^2 przekroju "przepuszcza" 6A, bez żadnych konsekwencji. ( Nie znam się na tym, więc opisze i proszę o komentarz ) Płyty grzewcze mają do 32A, wiec 32/6=5,3 mm^2Mieli by rację w tym poradniku z Castoramy !Ale jak często płyta i piekarnik chodzą na full ?A może to inaczej się liczy - bo to są 3 fazy ? CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 14.08.2003 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 przy jednej fazie to tak, ale jak masz 3 fazy to spokojnie podziel 7,36kW ( tyle mocy ma chyba twoja kuchenka) na na trzy, bo poszczególne cześci kuchenki są połączone do oddzielnych faz. Wychodzi 2,50kW/fazę, czyli około 11amp. Należy też przyjąć że może wystąpić jakaś nierównomierność w obciążeniu kolejnych faz Ale i tak wychodzi, że przekrój 2,5 jest wystarczający. Co innego jeżeli odległość jest duża.Poza tym rzadko korzystam z pełnej mocy kuchenki, licznik się kręci i to niestety kosztuje.pozdrawiamworeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts