Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy domu Ewy,Adriana i Franka

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pooglądałam rzuty....bardzo sensowny domek ...prosty bez zbędnych drogich udziwnień.

Jedyne co mi się rzuciło na pierwszy rzut oka to malutki wiatrołap...ale nie widzę wymiarów (hm...za słabe szkła w okularach? :lol: ), więc mogę się mylić.... z doświadczenia Ci powiem, że duży wiatrołap z ogrzewaniem podłogowym to super sprawa :wink: :D

Poza tym oczywiście zazdroszczę Ci piwnicy :D ... niestety u nas sprawa piwnicy odpadła w przedbiegach -torfy ...ale piwnica baaaardzo się przydaje...choćby właśnie na kotłownię :roll:

Poza tym nie potrafię dojrzeć wysokości ścinki kolankowej...oświeć ślepą babę . Wysoka ścianka kolankowa jest baaardzo wygodna...widzę, że kąt spadku dachu masz 36st ...więc skosy będą mniej spadziste , czyli będą zajmować większą część pokoju niż np. u mnie (ścianka 125cm, kąt 45st). Dlatego u Ciebie ważna jest wysoka ścianka kolankowa- zwiększa to użyteczność poddasza... ściankę kolankową możesz zwiększyć nawet w trakcie budowy (jeśli nie zmienisz konstrukcjii dachu) ...wystarczy wpis architekta w dzienniku. Oczywiście wszystko ma swoje plusy i minusy- czyli trzebaby sobie zrobić wizualizację komputerową i pooglądać czy nie zniekształci to bryły budynku :roll: .

Zresztą... teoria teorią...ale dobrze byłoby żebyś u kogoś sobie pooglądał jak to wygląda w prakrtyce.

A masz w projekcie wyrysowane elewacje? Jak domek wygląda z zewnątrz? Możesz wkleić?

Witaj.

Domek faktycznie masz dosyć prosty i funkcjonalny, choć osobiście parę rzeczy bym trochę pozmieniał :wink: (ale to kwestia potrzeb i oczekiwań).

Wygląda na to, że z budową jesteśmy na podobnym etapie :D

Od października czekam na PNB, mam nadzieję, że już niebawem się doczekam... a na wiosnę ryszamy :)

Powodzenia!

nie wiem ile można na max...uważam , że tyle żeby z zewnątrz w oczy nie koliło (proporcje domu), a od wewnątrz żeby można tam coś pod tym skosem postawić :roll:

ja będę miała po wylewkach te 115cm ... i tyle mi styknie :wink: :D

tak sobie myślę, jak masz te 109 już po wylewkach (czyli styropian+wylewka=10cm), to jest dobrze :D

jeśli jest to podane na stropie , to odejmij sobie te 10cm czyli masz wysoką na niecałe 100cm ... też nie jest najgorzej :D

zresztą weź se miarę i odmierz sobie na ścianie w pokoju gdzie teraz jesteś 100cm... i zobacz wizualnie jak to jest wysoko - wtedy zobaczysz "w realu" :wink:

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

hej adiqq..sąsiadka ze szkolnej ławki wita - Pati :) czytałam Twoje posty o podziale działki i PnB...jestem na tym samym etapie tzn. w trakcie podziału działki i powiedz mi jak to w końcu jest - zachowa ono ważność w momencie gdy działka bedzie juz po podziale ?? przecież bedzie miała nowy nr :roll: jak długo czekasz na papierkologię zwiazaną z tym podziałem ?? bo ja od września :-? i do tej pory zrobiłam tyle ze czekam na uprawomocnienie sie mapki podziałowej w gminie i potem wkracza geodeta :-?

ale najważniejsze jak to jest z tym PnB...ważne dla nowego nr działki czy nie...

i jeszcze jedno pytanko - musiałeś dodatkowo wzmacniać fundamenty/piwnice ze względu na szkody górnicze ??

• 2 weeks później...
a kto określa jaka to kategoria ?? bo ja to w sumie jeszcze w lesie jestem z wiedzą o tym wszystkim :D pewnie architekt adaptujący :-)

żaden architekt - w wypisie z MPZP pisze pod jaka kopalnie należy ten teren (z jakiej kopalni to obbar górniczy) Musisz sie udać do działu mierniczego tej kopalni i tam ci wystawią odpowiedni papier. Tam bedzie wszystko pisac (napisalem podanie, po kilku dniach przyszlo poczta)

no dobra..skoro mam działke za Czajami (Hetmanska) to pewnie mam to samo co ty :) dzieki

no ja dopiero bede jak podziele dzialke od rodzicow i wezme kredyt :)

Niedobczyce

A mogę wiedzieć w której części Niedobczyc bo ja też tam od maja startuję z budową działka już podzielona czekam tylko na projekt i składam papiery na Pnb

Pozdrawiam

niedaleko cegielni

No to będziemy prawie sąsiadami :D

• 3 weeks później...

http://republika.pl/blog_ds_1189624/2431110/tr/globepaques006.gif

Oby zdrówko dopisało, by jajeczko

smakowało, by szyneczka nie tuczyła

atmosfera była miła, by zajączek

uśmiechnięty przyniósł wreszcie te prezenty.

WESOŁYCH ŚWIĄT !!!!!!!

• 2 months później...

Witam serdecznie

kilka pytanek:

1. projekt z katalogu czy tez na zamówienie ?

2. koszty budowy - wspomniałeś że masz już umówioną ekipę na 40-45 tys. Czy zastanawiałeś się nad kosztami VAT ? ja osobiście zastanawiam się czy nie wziąć jednak jakiejś firmy tylko po to aby przepuszczać przez nią materiały. Przy wydatkach netto za każde 100 tys. na materiały różnica na VAT-cie to 15 tys. a więc aż 15 % !!! Licząc na szybko...zakładając, że firma w zakresie robocizny jest nawet o 50% droższa, a dodatkowo doliczy również VAT do robocizny to wychodzi 40*1,5*1,07 = 64,2 a więc o 25 tys. więcej co powinno zwrócić się przy wydatkach na materiały na poziomie 166 tys. netto. (a więc całkiem realnie) Dodatkowo dochodzą pewne bonusy w postaci np. upustów u hurtowników, cen ryczałtowych, gwarancji itp itd....mam nadzieję że mój wywód był czytelny...co o tym sądzicie ????

3. zauważyłem że interesowałeś się pompami ciepła ? i co zdecydowałeś się na jakieś rozwiązanie ?

pozdrawiam i powodzenia