Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doradzicie co zrobic do poniedzialku?

maden

Recommended Posts

witam mam duzy problem a mianowicie jak kupowalem dzialke bez aktualnego planu zagospodarowania kazdy w gminie mowil kupuj nie ma problemu i tak zrobilem dzis chcialem wystapic o warunki zabudowy bo mam(mialem zamiar tam postawicdom)a tu niespodzianka pan w gminie mowi mi ze przez moja dzialke po dlugosci ma przebiegac droga i rece mi opadly dzialka nie szeroka 23,5 m i chca mi zabrac 6 m na droge doradzcie co mozna zrobic bo mojej zonie musialem dawac na uspokojenie ps nowe plany beda od lutego ja to wiem nieoficjalnie czekam na jakies odpowiedzi

Projekt "Delikatny" Muratora (wersja 131c). Zwężony w czasie adaptacji o niecałe 0,5 m i okna od garażu/łazenki na parterze (u mnie jest to strona północna) zamienione na luksfery w celu zbliżenia się do granicy działki na 3 m. Dużo zależy od ustawienia względem stron świata - mi akurat tak pasowało. Zawsze można też zrobić projekt indywidualny.

Radzę zrobić projekt indywidualny. Ja za mój zapłacę 10 tyś. złotych. Moja działka jest szersza (20m) ale południowa. Radzę tak się umówić z architektem (mój sam to zaproponował) iż duża część zapłaty (u mnie 40%) będzie zapłacona po uzyskaniu pozwolenia na budowę. Dzięki temu mamy gwarancję że nie będzie klopotów z projektem od strony formalno prawnej.

Projekt jest droższy ale zrekonpensuje się podczas budowy. Przeróbki są droższe. 99% oferowanych projektów gotowych jest przeznaczonych na typowe działki (północne o odpowiedzniej szerokości ) i ciężko coś wybrać.