Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co będzie z moim parkietem :((( ?

Berolina

Recommended Posts

Jesteśmy już na finiszu, parkiet położony (jeszcze nie wycyklinowany). Miał już wchodzić parkieciarz cyklinować i lakierować a tu od przedwczoraj przez całą długość pokoju podmoknięta ściana od dołu na jakieś 30-40 cm!! Szukaliśmy przyczyny i okazuje się, że mamy nieszczelną rurę z wodą do ogródka :( Mąż dzisiaj rozbiera 1-2 paski parkietu. Niestety posadzka pod 1 i 2 rzędem mokra... niby jest klej, ale wilgoci masa. Co teraz? co z parkietem, kiedy wyschnie posadzka? ile trzeba ściągnąć parkietu? mamy dodatkową paczkę, ale nie mam pojęcia czy to starczy na poprawki... Borg co Ty na to? ja jestem zdruzgotana, mieliśmy się przeprowadzić na święta, ale to w tym wszystkim to już nieistotny szczegół... :(((((((((((((((

Jeżeli liczyłaś na słowa pocieszenia, to Cię zmartwię: nic tu po mnie, wszystko w rękach opatrzności. :(

Dla mnie najważniejsze pytanie brzmi: w jaki sposób woda z rury do ogródka znalazła się pod parkietem? :o

P.S.

Ważne jest:

- jak wykonana jest izolacja przeciwwilgociowa wylewki;

- czy ściana jest oddzielona (folia/styropian/pianka/szczelina) od wylewki;

- jak biegnie ta felerna rurka: ścianą, wylewką czy w inny sposób. :-?

Jeżeli liczyłaś na słowa pocieszenia, to Cię zmartwię: nic tu po mnie, wszystko w rękach opatrzności. :(

Dla mnie najważniejsze pytanie brzmi: w jaki sposób woda z rury do ogródka znalazła się pod parkietem? :o

P.S.

Ważne jest:

- jak wykonana jest izolacja przeciwwilgociowa wylewki;

- czy ściana jest oddzielona (folia/styropian/pianka/szczelina) od wylewki;

- jak biegnie ta felerna rurka: ścianą, wylewką czy w inny sposób. :-?

No więc tak: rura z wodą do ogródka biegnie w rogu ściany. Jeśli chodzi o izolację... To kierownik budowy (kupowaliśmy od dewelopera) mówi, że jest chudziak, papa, folia, styropian, folia i wylewka. Tak mówi, ale czy to jest to już inna sprawa, po prostu nie wiem.

A no i woda nie jest dokładnie pod parkietem, ale jeśli podciekło (bo tego nikt nie wie) to jest wilgoć pod wylewką.

Sciana jest odddzielona od wylewki styropianem.

Małz zerwał pasek parkietu, wykuł rurkę, okazało się, że po prostu woda lała się pięknym ciurkiem. Dziwne, że wyszło to dopiero po położeniu parkietu. Może parkieciaż po prostu uszczelnił posadzkę i wszystko wyszło na ścianę. Mamy niezłą perspektywę. Skuwanie tynku na wys. ok. 0.5 metra, oby tylko wszystko wyschło i oby parkiet to przeżył.

• 1 month później...
No więc radośnie donoszę, że z parkietem nic się nie stało :)))))) Parkieciarz uzupełnił jeden rząd wydłutowany przez męża i od wczoraj cyklinuje i dziś pierwsza warstwa malowania :)

A jaką wilgotność miała wylewka po wydłutowaniu? I jaką wilgotność ma parkiet? To jest ważne a nie to, że teraz wszystko fajnie wygląda. :(

aż kusi spytac od jakiego Developera kupowałas, bo wypisz wymaluj mam takie same problemy. Parkiet złozony w salonie, parkieciarz ma przyjsc a tu wyciek spory w kotłowni. Było kucie, wymiana rury (niestety podczas kucia folia uległa uszkodzeniu w miejsch gdzie kuli), mimo to parkiet bedzie musiał byc połozony (no chyba ze z niego zrezygnuje, połoze panele a parkiet odsprzedam......czego nie chce!!!). Wilgotnosc caly czas ok 5% i nie ma szans na mniej bo dookoła budynku woda stoi ciągle.

Nie wiem czy dobrze robie, obym tylko nie musiała mowic 'a trza bylo kupic panele,.....".

Napisz (chocby na priva) co to za developer.

• 2 weeks później...
Jeśli nie odeschła wylewka za jakiś czas i tak i tak co najmniej tam gdzie wylewka podciągneła wilgoć parkiet wyłódkuje.... pierwszy post był z 7mego grudnia jesli była taka katastrofa z tą wodą to wątpię czy wylewka zdążyła odeschnąć do 1,5% przez ten czas...