Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła - stanieją?

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie sondażowe, w szczególności do ludzi z branży. Pompy ciepła są drogie bo nowe. Nowa technologia, musi zdobyć rynek, a potem zadziała efekt skali - większa sprzedaż, koszt urządzenia spada. Jak daleko jesteśmy od takiej sytuacji w Polsce (na świecie)? Czy powinienem czekać z zakupem pompy ciepła do stycznia? Czy kupować teraz?

Pozdrawiam,

Marcin

Pierwszy raz o pompie ciepla przeczytałem na pocztaku lat 90-tych w Wiedzy i Zycie - wiec technologia wcale nie jest nowa. Cena pompy jest kalkulowana na zasadzie tak: musi byc troche drozsza od "kosztu komina plus koszt kotła plus koszt przyłacza gazu lub szopy na wegiel" - wszak pozniejszy koszt pozyskania energii bedzie nizszy.

Gość ZW
Pierwszy raz o pompie ciepla przeczytałem na pocztaku lat 90-tych w Wiedzy i Zycie - wiec technologia wcale nie jest nowa. Cena pompy jest kalkulowana na zasadzie tak: musi byc troche drozsza od "kosztu komina plus koszt kotła plus koszt przyłacza gazu lub szopy na wegiel" - wszak pozniejszy koszt pozyskania energii bedzie nizszy.

W wyliczeniu brakuje ryzyka że oszczędności na kosztach bieżących się nie spełnią

Budując piec na węgiel/prąd/gaz z grubsza wiem ile będę płacił za ogrzewanie. Nie jest tak przy pompie ciepła, której sprawność zależy od nieznanych bliżej czynników.

W przyszłości cena prądu i innych nośników wzrośnie, firmy opanują w/w czynniki, zaczną dawać gwarancję na sprawność i sens instalowania pompy stanie się oczywisty.

Dlatego spodziewałbym się raczej że pompy nie stanieją.

Może konkurencja wymusi, że nie podrożeją.