Bajbi 08.12.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Witam!Mam pytanie sondażowe, w szczególności do ludzi z branży. Pompy ciepła są drogie bo nowe. Nowa technologia, musi zdobyć rynek, a potem zadziała efekt skali - większa sprzedaż, koszt urządzenia spada. Jak daleko jesteśmy od takiej sytuacji w Polsce (na świecie)? Czy powinienem czekać z zakupem pompy ciepła do stycznia? Czy kupować teraz?Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek j. 08.12.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 ale robota przy nich wręcz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 08.12.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomar64 09.12.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Niektóre rzeczy mogą być tanie. Już to w czasie wojny amerykanie wymyślili po co robić coś z dobrych materiałów jak w czasie wojny i tak to zostanie zniszczone prędzej czy później. Po co ci buty za 200 zł jak możesz mieć za 100 a po roku je wymienić na ładniejsze (to chyba dla kobiet) po co ci drukarka za 2000 zł jak masz za 200 jak mało drukujesz i jak pojawi się nowy model to sobie kupisz. Tak samo jest chyba z pompami to nie są kosmiczne technologie tylko na razie produkowane w krajach w których siła robocza jest bardzo droga. Co do innych rzeczy np jedzenie to lepiej kupować droższe. Dawniej myślałem, że dobrze mieć trwałe rzeczy. Ale teraz gdy dzieci zniszczyły mi wszystkie drzwi i podłogi i gdy już 3 raz przebudowałem od nowa łazienkę to uż tak nie myślę. Mody się zmieniają materiały też. Podstawy muszą być solidne bo mają wytrzymać ze 100 lat i więcej. Z wykończeniem to już może być odwrotnie. Gdy ci ktoś zniszczy ładną podłogę z jakiś szlachetnych gatunków drzewa to co będziesz patrzył na to do końca życia, bo będzie ci żal jaj wymieniać bo tyle kosztowała. Co do pomp do bym poczekał ale co najmniej z 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 09.12.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Materiały będą tanieć szybko, ale niestety robocizna która jest w przypadku pompy ciepła ogromna - będzie drożeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 09.12.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Materiały będą tanieć szybko, ale niestety robocizna która jest w przypadku pompy ciepła ogromna - będzie drożeć. nie zgadzam sie !!! wykopanie dziury pod kolektory można zrobić samemu a i pompy bedzie można podłączać samemu pare lat temu klimatyzacja kosztowała 10000 i podłączenie jej to była czarna magia - teraz można kupic klime w markecie za 1000 zł i podłączyć samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.12.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Moim zdaniem, całe nieporozumienie z kosztami bierze się z tąd, że w przypadku PC mówimy o całości kosztów - w tym instalacyjnych (bardzo czesto z kosztami instalacji ogrzewania podłogowego), a w przypadku innych źródeł ciepła podajemy koszt zakupu samego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 09.12.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Materiały będą tanieć szybko, ale niestety robocizna która jest w przypadku pompy ciepła ogromna - będzie drożeć. nie zgadzam sie !!! wykopanie dziury pod kolektory można zrobić samemu a i pompy bedzie można podłączać samemu pare lat temu klimatyzacja kosztowała 10000 i podłączenie jej to była czarna magia - teraz można kupic klime w markecie za 1000 zł i podłączyć samemu Uważasz że wykopanie dziury, rozłożenie rur czy też wykonanie odwiertów to nie jest ogromna robota? Robocizna jest i będzie coraż droższa. Kiedyś zatrudniałem robotników po 5zł/h teraz za 10zł nie znajdziesz. A to że można coś zrobić samemu to nie zmienia faktu że to też jest koszt - tylko jego nie zauważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.12.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Materiały będą tanieć szybko, ale niestety robocizna która jest w przypadku pompy ciepła ogromna - będzie drożeć. nie zgadzam sie !!! wykopanie dziury pod kolektory można zrobić samemu a i pompy bedzie można podłączać samemu pare lat temu klimatyzacja kosztowała 10000 i podłączenie jej to była czarna magia - teraz można kupic klime w markecie za 1000 zł i podłączyć samemu Można zrobić to samemu, jeżeli posiada się odpowiednią wiedzę i doświadczenie. Zarówno jedno jak i drugie niestety kosztuje. Czy warto zdobywać taką wiedzę dla uruchomienia jednego urządzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 09.12.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Materiały będą tanieć szybko, ale niestety robocizna która jest w przypadku pompy ciepła ogromna - będzie drożeć. nie zgadzam sie !!! wykopanie dziury pod kolektory można zrobić samemu a i pompy bedzie można podłączać samemu pare lat temu klimatyzacja kosztowała 10000 i podłączenie jej to była czarna magia - teraz można kupic klime w markecie za 1000 zł i podłączyć samemu Można zrobić to samemu, jeżeli posiada się odpowiednią wiedzę i doświadczenie. Zarówno jedno jak i drugie niestety kosztuje. Czy warto zdobywać taką wiedzę dla uruchomienia jednego urządzenia ? chyba sie nie rozumiemy... przeczytaj co pisałem o klimie... teraz są zestawy tak przyszykowane, że możesz to uruchomić bez doświadczenia i drogich narzędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.12.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 chyba sie nie rozumiemy... przeczytaj co pisałem o klimie... teraz są zestawy tak przyszykowane, że możesz to uruchomić bez doświadczenia i drogich narzędzi Uruchamiałeś to sam ? Z tego co ja wiem, nie jest to takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 09.12.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 chyba sie nie rozumiemy... przeczytaj co pisałem o klimie... teraz są zestawy tak przyszykowane, że możesz to uruchomić bez doświadczenia i drogich narzędzi Uruchamiałeś to sam ? Z tego co ja wiem, nie jest to takie proste. nie uruchamiałem, ale znam osoby, które to zrobiły i o problemach nie słyszałem sam natomiast zainstalowałem sobie kocioł elektryczny - nic skomplikowanego - hydraulik mi kroćce przyszykował tak, że jak piec przyjechał wszystko pasowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 09.12.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 chyba sie nie rozumiemy... przeczytaj co pisałem o klimie... teraz są zestawy tak przyszykowane, że możesz to uruchomić bez doświadczenia i drogich narzędzi Uruchamiałeś to sam ? Z tego co ja wiem, nie jest to takie proste. nie uruchamiałem, ale znam osoby, które to zrobiły i o problemach nie słyszałem sam natomiast zainstalowałem sobie kocioł elektryczny - nic skomplikowanego - hydraulik mi kroćce przyszykował tak, że jak piec przyjechał wszystko pasowało dobre, też mi problem podłączyć piec elektryczny jeśli ktoś ci przyszykował podejścia, gdzie tu problem? Połączyłeś kabel trójfazowy, może kabelek od programatora i już - przecież to robota na 15minut :D Jak możesz porównać taką robótkę z montażem pompy ciepła? Przy pompie ciepła są naprawdę bardzo uciążliwe roboty ziemne - których w żaden sposób nie ominiesz. Ktoś musi tą łopatą się nieźle namachać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 09.12.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 chyba sie nie rozumiemy... przeczytaj co pisałem o klimie... teraz są zestawy tak przyszykowane, że możesz to uruchomić bez doświadczenia i drogich narzędzi Uruchamiałeś to sam ? Z tego co ja wiem, nie jest to takie proste. nie uruchamiałem, ale znam osoby, które to zrobiły i o problemach nie słyszałem sam natomiast zainstalowałem sobie kocioł elektryczny - nic skomplikowanego - hydraulik mi kroćce przyszykował tak, że jak piec przyjechał wszystko pasowało dobre, też mi problem podłączyć piec elektryczny jeśli ktoś ci przyszykował podejścia, gdzie tu problem? Połączyłeś kabel trójfazowy, może kabelek od programatora i już - przecież to robota na 15minut :D Jak możesz porównać taką robótkę z montażem pompy ciepła? Przy pompie ciepła są naprawdę bardzo uciążliwe roboty ziemne - których w żaden sposób nie ominiesz. Ktoś musi tą łopatą się nieźle namachać. no ale gdzie ta trudność w machaniu łopatom? była mowa, że robocizna przy pompach zdrożeje a ja postawiłem teze, że wręcz przeciwnie, bo będą one proste i tanie jak klimatyzatory- wystarczy poskręcać rurki wkopane w ziemi, i rurki z instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 09.12.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 2 lata temu pracownik fizyczny - tzw. kopacz zarabiał 5 złotych na rękę i się cieszył. Ruskich bylo pod dostatkiem. Teraz znajdź za 10 zl - powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 09.12.2007 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 2 lata temu pracownik fizyczny - tzw. kopacz zarabiał 5 złotych na rękę i się cieszył. Ruskich bylo pod dostatkiem. Teraz znajdź za 10 zl - powodzenia. koparka to w 1 dzień wykopie za 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 09.12.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 2 lata temu pracownik fizyczny - tzw. kopacz zarabiał 5 złotych na rękę i się cieszył. Ruskich bylo pod dostatkiem. Teraz znajdź za 10 zl - powodzenia. koparka to w 1 dzień wykopie za 1000 zł Taki to pożyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts