KSERO 09.12.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Co to TV Trwam.....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 10.12.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No cóż, to forum bywa niespecjalnie przyjazne. Szczególnie dla "nowych". Każdy post z pytaniem jest kwitowany przez "starych" odesłaniem do linków. Nie wspomnę, że do wątkoów często sprzed kilku lat. A tu galopuje technologia, galopują ceny, pojawiają się nowe doświadczenia. Czasem strach pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 10.12.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 red72 - rozwin myśl, bo tak ogólnie napisałeś, że w ogóle nie wiadomo o co chodzi tylko zamęt żadnych konkretów.Wiadomo sens zimowy na forum.....ja jedno mogę powiedzieć - jako młoda inwestorka murator i forum jest dla mne niezastąpione - dzięki niemu moj dom na pewno jest zbudowany lepiej niżby był bez muratora. to tyle, a jak frekwencja według was za mała - to piszcie panowie (i panie) piszcie!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.12.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No cóż, to forum bywa niespecjalnie przyjazne. Szczególnie dla "nowych". Każdy post z pytaniem jest kwitowany przez "starych" odesłaniem do linków. Nie wspomnę, że do wątkoów często sprzed kilku lat. A tu galopuje technologia, galopują ceny, pojawiają się nowe doświadczenia. Czasem strach pytać Tylko nowi nie mają 3 lat i kręconych włosów aby o wszystko się pytać "a dlacego?". Trochę własnego wysiłku i szacunku dla innych poświacajacyh czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.12.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No cóż, to forum bywa niespecjalnie przyjazne. Szczególnie dla "nowych". Każdy post z pytaniem jest kwitowany przez "starych" odesłaniem do linków. Nie wspomnę, że do wątkoów często sprzed kilku lat. A tu galopuje technologia, galopują ceny, pojawiają się nowe doświadczenia. Czasem strach pytać A co stoi na przeszkodzie, aby zapytać po raz drugi, pisząc jednocześnie, że tam nie ma odpowiedzi na nasz problem? Przecież tu już tyle razy wałkowano najprostsze tematy, że nie rozumiem, dlaczego dziwicie się, że się komuś nie chce po raz piętnasty pisać tego samego. Poza tym mnożenie tych samych postów utrudnia następnym szukanie informacji. Dowód? Przecież jest dzial "najczęściej zadawane pytania". jest tam m.in. wszystko o oknach. I powiedzcie jak często proste pytania znów są zadawane w dziale "wymiana doświadczeń"? Gdyby ktoś napisał: przeglądnąłem to, to i to, ale mój problem jest trochę inny, to ręczę, że zostanie poważnie potraktowany. Ale zauważcie, jak dużo jest pytań w stylu: napiszcie co to jest cegła, a co pustak, bo mi się nie chce szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 10.12.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No cóż, to forum bywa niespecjalnie przyjazne. Szczególnie dla "nowych". Każdy post z pytaniem jest kwitowany przez "starych" odesłaniem do linków. Nie wspomnę, że do wątkoów często sprzed kilku lat. A tu galopuje technologia, galopują ceny, pojawiają się nowe doświadczenia. Czasem strach pytać Tylko nowi nie mają 3 lat i kręconych włosów aby o wszystko się pytać "a dlacego?". Trochę własnego wysiłku i szacunku dla innych poświacajacyh czas. No właśnie o tym pisałam I dlatego to forum umiera. Bo wszystko już było. Teraz tylko szperać w starych postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 10.12.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No cóż, to forum bywa niespecjalnie przyjazne. Szczególnie dla "nowych". Każdy post z pytaniem jest kwitowany przez "starych" odesłaniem do linków. Nie wspomnę, że do wątkoów często sprzed kilku lat. A tu galopuje technologia, galopują ceny, pojawiają się nowe doświadczenia. Czasem strach pytać uwazam , ze odeslanie do podanego linka jest raczej objawem checi niesienia pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.12.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No cóż, to forum bywa niespecjalnie przyjazne. Szczególnie dla "nowych". Każdy post z pytaniem jest kwitowany przez "starych" odesłaniem do linków. Nie wspomnę, że do wątkoów często sprzed kilku lat. A tu galopuje technologia, galopują ceny, pojawiają się nowe doświadczenia. Czasem strach pytać Tylko nowi nie mają 3 lat i kręconych włosów aby o wszystko się pytać "a dlacego?". Trochę własnego wysiłku i szacunku dla innych poświacajacyh czas. No właśnie o tym pisałam I dlatego to forum umiera. Bo wszystko już było. Teraz tylko szperać w starych postach. Żart chyba nietrafny, bo wszystkiego nie było i nie będzie. Zmieniają się normy, przepisy, technologie...rządy, sejmy, sąsiedzi... więc zawsze będzie cóś nowego. Tylko ludzie nie katarynki, powtarzać sie nie lubią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 10.12.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Żart chyba nietrafny, bo wszystkiego nie było i nie będzie. Zmieniają się normy, przepisy, technologie...rządy, sejmy, sąsiedzi... więc zawsze będzie cóś nowego. Tylko ludzie nie katarynki, powtarzać sie nie lubią... Jeśli ktoś nie ma ochoty się powtarzać to niech zignoruje wątek. Niech nawet nie zagląda jeśli temat jest wystarczająco klarowny. Niech zostawi miejsce dla tych którzy jeszcze mają ochotę sobie podyskutować w danym temacie. A nie od razu w czapkę: "było już", "poszukaj zanim zapytasz" itp... Na forum pojawiają się nowi budowniczy ze swoimi doświadczeniami i mogą mieć ochotę, żeby się nimi dzielić na świeżo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.12.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Żart chyba nietrafny, bo wszystkiego nie było i nie będzie. Zmieniają się normy, przepisy, technologie...rządy, sejmy, sąsiedzi... więc zawsze będzie cóś nowego. Tylko ludzie nie katarynki, powtarzać sie nie lubią... Jeśli ktoś nie ma ochoty się powtarzać to niech zignoruje wątek. Niech nawet nie zagląda jeśli temat jest wystarczająco klarowny. Niech zostawi miejsce dla tych którzy jeszcze mają ochotę sobie podyskutować w danym temacie. A nie od razu w czapkę: "było już", "poszukaj zanim zapytasz" itp... Na forum pojawiają się nowi budowniczy ze swoimi doświadczeniami i mogą mieć ochotę, żeby się nimi dzielić na świeżo. Sporo osób tak robi bo po raz 50 nie chce się odpowiadać jak prawidłowo zagęszczać piasek albo ,który strop ma jakie właściwości - z drugiej strony szlag człowieka może trafić jak czyta porady kogoś kto budowlanke zna z Muratora albo w wioskowego budowanie komórek. Jak się ma >18 to wypadałoby trochę się wysilić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.12.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Żart chyba nietrafny, bo wszystkiego nie było i nie będzie. Zmieniają się normy, przepisy, technologie...rządy, sejmy, sąsiedzi... więc zawsze będzie cóś nowego. Tylko ludzie nie katarynki, powtarzać sie nie lubią... Jeśli ktoś nie ma ochoty się powtarzać to niech zignoruje wątek. Niech nawet nie zagląda jeśli temat jest wystarczająco klarowny. Niech zostawi miejsce dla tych którzy jeszcze mają ochotę sobie podyskutować w danym temacie. A nie od razu w czapkę: "było już", "poszukaj zanim zapytasz" itp... Na forum pojawiają się nowi budowniczy ze swoimi doświadczeniami i mogą mieć ochotę, żeby się nimi dzielić na świeżo. Geno ma rację. Często tak właśnie robię, że czytam, a nie piszę. Ale naprawdę czasem trudno wytrzymać, jak człowiek czyta głupoty wołające o pomstę do nieba. Ja jestem elektrykiem. Uczyłem się zawodu 5 lat w technikum i 5 lat na politechnice. I mam ponad 20 lat praktyki. I dalej się uczę, bo wszystkiego nie wiem. Ale ze mną na forum często kłócą się ludzie, którzy temat tyle znają, że wiedzą jak obsługiwać pilota do telewizora. I zaprzeczają moim radom, kiedy piszę: nie rób sam, zawołaj elektryka. A radzę tak wtedy, kiedy uznaję, że temat dla laika jest zbyt niebezpieczny i wątpliwe, by amator prawidłowo wszystko wykonał. I też nie mam sposobu, aby ludzi przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.12.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Rozumiem bezsilność doradzających na tym forum wobec stwierdzeń "ja tak zrobiłem i jest dobrze" - niestety jest to nagminne.Osobną sprawa jest to, że pytajacy bardzo czesto nie chce fachowej porady, a jedynie, akceptacji swoich załozeń lub sposobu wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.12.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No cóż, to forum bywa niespecjalnie przyjazne. Szczególnie dla "nowych". Każdy post z pytaniem jest kwitowany przez "starych" odesłaniem do linków. Nie wspomnę, że do wątkoów często sprzed kilku lat. A tu galopuje technologia, galopują ceny, pojawiają się nowe doświadczenia. Czasem strach pytać ja bym powiedzial, że lenistwo galopuje, a często można dźwignąć stary temat w kontekście własnego problemu jest to chociaz dowód, że ktoś szuka, ale widzi dalej wątpliwości, chociaz mogą być głupie, ale lepsze głupie wątpliwości niż wysmażenie nowego głupiego tematu, a to dlatego, że pytanie może być tematem pracy magisterskiej, a nie jednym z jej działów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.12.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Odesłanie do istniejącego wątku to pomoc - wykonuje się za Kogoś pracę polegającą na wpisaniu temaciku w wyszukiwarkę, wejściu w temat, sprawdzeniu, że to to o co chodzi, skopiowaniu adresu i potem wklejeniu go pod nos osobie pytającej. Jeśli to jest przejaw tego, że forum jest nieprzyjazne... Chyba nie myślałaś, że wszyscy w porysiudach będą biegli, żeby po raz setny powtarzać to, co można bez żadnego problemu znaleźć na forum? Jak szukasz numeu telefonu to też nie przeglądasz książki telefonicznej tylko piszesz do tepsy maila, żeby Ci podali nr pani Kowalskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.12.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Mnie się wydaje, że to wcale nie wstyd - nie wiedzieć! Głupio mi się robi jak czytam: Dawać mi tu sprawdzonego i gwarantowanego gotowca! Szybko! Czasu nie mam!Nie mogę zajmować się pierdołami!To częste postawy roszczeniowe. Wydaje mi się, ze to wstyd - nie myśleć! Jak już nosimy wszędzie ze sobą ten rozum, to używajmy go! To nie boli! Mam też wrażenie, że podejmując decyzję o "własnoręcznym" dowodzeniu budową domu powinniśmy wykazać się bodaj podstawową wiedzą na ten temat.Żeby coś rozwijać, trzeba mieć od czego zacząć! Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 11.12.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 ........ Mam też wrażenie, że podejmując decyzję o "własnoręcznym" dowodzeniu budową domu powinniśmy wykazać się bodaj podstawową wiedzą na ten temat. Żeby coś rozwijać, trzeba mieć od czego zacząć! ....... I dla tych powinna służyć "wymiana doświadczeń". Powinien powstać jeszcze jeden dział "pytania inwestorów" i tam niech padają głupawe pytania. CZYTAĆ, CZYTAĆ,CZYTAĆ: http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allanah 11.12.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Ja podpisuję sie pod wszystkim co powiedziała Lili Lili. Wiekszość starych zaczynała swoją aktywnośc na forum od tych banalnych pytań, z czego ściany, z czego dach itp Tak rodziły się znajomości, mniej lub bardziej zażyłe. Tym nowym też trzeba dać taka szansę bez odsyłania do wyszukiwarki czy 130 stronicowych wątków. A jesli ktoś ze starych nie potrafi zignorować ponawiających się pytań i musi wpisać coś uszczypiliwego a chciałby w tym czasie pogadać o d..pie Maryni, to on ma problem. To forum jest o budowaniu. Może lepiej podzielić się doświadczeniami z mieszkania w wybudowanych domach. To nie chodzi o to by po raz setny udzielać tych samych rad, może chodzi o to by stawiający swoje pierwsze kroki na forum i na budowie mogli porozmawiać swobodnie o swoich wyborach, bez obaw o ośmieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.12.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Mnie się wydaje, że to wcale nie wstyd - nie wiedzieć! Głupio mi się robi jak czytam: Dawać mi tu sprawdzonego i gwarantowanego gotowca! Szybko! Czasu nie mam! To nie roszczenie, to budowa Ile razy ja musiałam w ciągu godziny podjąć decyzje w sprawie, o której nie miałam zielonego pojęcia... Wtedy forum było jedynym ratunkiem. Ale przeglądać stustronnicowe wątki, jak majster żąda decyzji już, natychmiast... Wtedy pisałam "ratujcie" i zwykle ktoś poratował, choćby podając odpowiedni link. To teraz mam cierpliwość dla innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 11.12.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Najlepiej zacząć od czytania np tego:http://forum.muratordom.pl/najczesciej-zadawane-pytania-czyli-zanim-napiszesz,t47119.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.12.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Ja nie to, co opisujesz, miałem na myśli!To, to ja rozumiem i jeżeli umiem, mogę - to zawsze chętnie pomogę! Ale jak ktoś wywala wiaderko pomyj już w czwartym napisanym poście?Tylko dlatego, że MU NIE DALI W 10 MINUT jednoznacznego, w pełni sprawdzonego W JEGO PRZYPADKU gotowca tylko kupę linków i zajęcie na długie godziny?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts