Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik TomKi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 434
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na różach pojawiły się mszyce, zauważyłam też na jednym krzaczku porzeczek ...

Ku pamięci, do wypróbowania w tym tygodniu:

1 sposób

Najszybszy domowy sposób to najpierw o ile to możliwe, "spłukanie" wodą a następnie pryskanie wodą z płynem do mycia naczyń. Powtarzać aż do skutku codziennie,a jeżeli jest bardzo dużo, to nawet dwa razy. W ziemię pałeczki tarcznika. Kiedyś używałam Ludwika, a teraz np. Pur. Biorę łyżeczkę na pół litra wody. Stosuję to też na np.przędziorki, a na balkonie profilaktycznie raz na dwa tygodnie, z tym,że większe rozcieńczenie i z dodatkiem nawozu dolistnego. Nie szkodzi to kwiatkom,a odzyskują chęć do "życia".

2 sposób

Znalazłam w wątku "MSZYCE",do wody wkrajamy kilka ząbków czosnku,zostawiamy na noc.I można spryskiwać,spryskaj,może akurat.....

albo gotowy preparat na bazie czosnku BIOCZOS

3 sposób

ożesz spróbować nalać wody do sporego wiadra, dać płynu lub rozpuszczonego mydła i 100 gram denaturatu. Wkładasz zielone do wiadra i chwilę majtasz tym. Potem pod prysznic i dość obficie spukać, ale tak by liście nie miały kontaktu z wodą która z nich spływa. Czyli potrzebna jest druga osoba. Niemniej gwarancji nie masz, że za da trzy dni nie rozwiną się z jaj kolejne mszyce.

4 sposób

podobno dobre rezultaty w zwalczaniu mszyc ma coca cola

hindusi opryskuja nia planatacje herbat, powiedzialam o tym mojej mamie i opryskala roze coca cola i mszyce zniknely, ale musi byc chyba cieplo. Tanie a jakie pozyteczne

5 sposób

szare mydło rozpuszczone w wodzie, ale jakie proporcje?

6 sposób

Nasze babcie, chcąc wytępić mszyce, stosowały napar z papierosa

7 sposób

wyciąg z pokrzywy

To cytaty z netu, pisownia i styl oryginalne

Gdyby ktoś znał te sposoby i stosował je kiedyś albo po przeczytaniu u mnie wypróbował, proszę się podzielić doświadczeniem

• 1 month później...