Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tomki budowania

Recommended Posts

Moja brama jest szara. Co prawda nie idealnie szara bo w kolorze aluminium (RAL 9006) ale mi się bardzo podoba, bo wszystko inne do niej pasuje :lol: Kolor na zamówienie robiony był razem z bramą Wiśniowskiego. U nas jest to brama przemysłowa a nie jak te do domków jednorodzinnych ale myslę, ze kolor z palety RAL to nie jest problem obecnie. :roll:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj mayland! Tak mi się wydawało, że to Twoja brama, ale dłuuugo :oops: myliłam colę z domkiem z porothermu i nie byłam pewna w końcu :oops: . Pewnie z pół godz. temu przegladałam nawet Twój dziennik i wiem juz na bank, że to Twoja przemysłówka, zburzyła Paniom spokój :roll: :lol: :lol: . Swoją drogą nadal wyceniają tę bramę ...

Co do dostępności kolorów RAL, róóóżnie to bywa. Najczęściej spotykam się z postawą, "takie mamy jak widać" czyli biały i dwa odcienie brązu ...

Malmuc, a co sądzisz o tarasie? Który ładniejszy i praktyczniejszy... pomińmy chwilowo aspekt ekonomiczny :wink:

Jeśli moge sie wypowiedzieć na temat tego podziału to ja bym póki co niczym nie oddzielała...pomieszkasz zobaczysz czy ci przeszkadza bliskość drzwi gospodarczych czy jest odwrotnie. Jakieś dobice można zawsze postawić wmurowac pergolę albo nawet oddzielić betonowym grillem(kominkiem, grillowym) Pewnie z pergolą będzie przytulniej, ale to wszytko wyjdzie ci "w praniu" ja np. wiem że mimo że podobe mi się mój taras bez żadnych pergoli to i tak będe musiała w nie zainwestować ponieważ "wieje jak w kieleckim". A jak nie wieje to wysiedzieć się nie da bo słońce grzeje jak zwariowane. Więc żeby nas osłonić od wiatru i troche zacienić będziemy inwestowali w pergolę ;)

Ale to wiemy dopiero po dwóch latach mieszkania i roku uzytkowania tarasu. Więc może się chwilę wsytzymaj. Prawda jest taka że w praniu wszytko wychodzi.

Tomka jeśli masz możliwości zrobienia tarasu to rób i sądzę, że lepiej korzystać z doświadczeń innych, niż czekać np. dwa lata, żeby się przekonać o potrzebie osłonięcia tarasu choćby pergolą. W tym czasie pięknie podrosną Ci rośliny. Wszystkie tarasy u moich znajomych są albo zadaszone i częściowo osłonione perdolą, albo mają tylko pergole osłaniające te tarasy. Na tych nowych, "łysych" tarasach moim zdaniem nie ma klimatu dla przyjemności wypoczywania na nich.

Wszystko rzecz gustu.

aka

Witam i wszystkim dziękuję za wypowiedzi. Może się źle wyraziłam, ale chodziło mi bardziej o to czy wylewać jeden duży podest pod salonem i pomieszczeniem gospodarczym czy taras i odrębne schodki do pom. gospodarczego :wink:. Jedno od drugiego nie jest w znaczącej odległości, więc dojdzie się tam w razie potrzeby, a jednocześnie korzystając z tarasu nie musimy wcale wchodzić do pom. gosp. Nie wiem czy teraz jasniej sie wyraziłam :roll: :lol: :lol:

Pergola to odrębny temat ...

malgoś, to pomieszczenie gospodarcze to taki składzik na narzędzia ogrodnicze, a zimą dodatkowo na to co będzie na tarasie - leżaki, stolik ...

Witaj Aniu, jak tam po poprawinach :wink: ?

Dziękuję za głos w sprawie tarasu. Normalnie głupawki ostatnio dostaję ... może to z upału :roll: . Wcześniej jakoś wiedziałam czego chcę, teraz zupełnie mi wszystko zobojętniało :roll: :o :( ? Nie potrafię podjąć żadnej sensownej decyzji ... a czas ucieka ...

Aniu, to nie nadaje się na forum ....

trochę doła podłapalam

i budowlanego i w ogóle ...

ale u Ciebie za to pięknie. Wybór róż znakomity ... a tą niebieską mnie nie strasz, bo u mnie rośnie :wink: i mam nadzieję, że kiedyś zakwitnie w jakimś odcieniu podobnym do niebieskiego ...