Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tomki budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TomKa,

pytasz o kuchnię...

Trochę trudna sprawa, bo dla mnie ani 1 ani 2. Dlaczego? Ponieważ ja zawsze wykorzystalabym przestrzeń pod oknem do celów roboczych. Spedzajac tam jednak trochę czasu, lubię zerknąć co się dzieje i oczywiście sprawa oświetlenia dziennego - zawsze jaśniutko. Dlatego podobałby mi się pod oknem blat roboczy...Wiem, że nammieszalam ale jeszcze na tym etapie można :wink:

A jeśli już to chyba 2 :D Ale kiepsko widać rozmieszczenie sprzętów - czyli jaka ergonomia?

Pozdr

HEJ..

przestrzeń robocza pod oknem to dobry pomyśl-ale jeśli chodzi o to zerkanie przez okno na zewnątrz- to dużó zależy od tego na co masz zerkać, co obserwować- bo np. widok na strone wejściową- OK, widok na plac zabaw i na dzieci -OK, ale jak masz patrzyć na mniej ciekawa perspektywę, i w zasadzie nie wiadmo co tam widzieć- wyglądać- to po co ci to????

meble w jednym ciągu wyglądają bardziej elegancko,

chociaż z drugiej strony jeśli całe ściany zoastaną zabudowane wielgaśnymi szafkami- to też nie wiem czy nie stworzy to klimatu takiego szafiastego- wielkiego , a jakby rozdzielić to już może wyglądać delikatniej....

NIESTETY nie doradzę, ci- pamiętaj że na kartce i wizualizacji to jednak inaczej niż jak już masz u Siebie mury to najlepiej podejmować ci decyzje- i patrz na te mury i podejmij decyzje, chyba lepiej na budowie niż z kartki patrzeć jak to będzie potem.....

Amtla, Aniu dziękuję Wam za sugestie.

Siedziałam dzisiaj znów w tej mojej kuchni, potem ganiałam z metrówką i tlumaczyłam mężowi co i jak, i nadal nie wiem jak ta moja kuchnia ma wyglądać :oops: :roll: .

Amtla, właśnie też mi o to światło naturalne biega i dlatego chcę :roll:? stół pod oknem? W sumie jak zmywam, to patrzę na garnki, w ogóle jak cokolwiek robię to na tym się skupiam, ale jak będę siedziała przy stole to chętnie pogapię się za okno, hihi. Kuchnia jest od północy, więc najczęściej będę korzystała z podświetlanych półek, a w okresie jesień-wiosna to już w ogóle tylko sztuczne światło, więc czy w pobliżu okna czy dalej to chyba nie robi różnicy? Siedząc przy stole mogę i w świetle naturalnym, hihi tym północnym :lol: :lol: . Właściwie chodzi najbardziej o względy praktyczne i estetyczne, bo tak teraz myślę, że jasno to tam za bardzo nie będzie?

Poza tym nad zlewem MUSZĘ mieć szafkę z ociekaczem, ot takie zboczenie :roll: Wcześniej pozostawała jeszcze kwestia grzejnika, teraz gdy zdecydowałam się na podłogówkę, chyba ten problem nie jest już tak istotny.

I nadal nie wiem 1 czy 2?

ANNNJA, Ty już wiesz, że za tym moim oknem to nie ma co podziwiać :wink: , ale ... zawsze mogę wyglądać na gości :wink: . Strasznie niezdecydowana jestem! Poczekam jeszcze na podpowiedzi i usunięcie stempli z kuchni. W międzyczasie muszę się pobawić z innym programem do wizualek. Może wtedy mnie oświeci ;)? Oj Braza by mi się przydała i jej pomysłowość w tym względzie :wink: :D . Chociaż rzeczywiście inaczej to wygląda na papierze, monitorze niż w realu...

Co do ergonomii, wydaje mi się, że jest zachowana. Czytałam też o odwrotnym niż u mnie ciągu, ale mi najbardziej pasuje lodówka - zlew - kuchenka. Tak mam obecnie i jestem na 100% zadowolona. Hihhii chociaż jednego jestem pewna :D :lol: :D :lol:

mayland dziekuję! Też mi się ten strop podoba :oops: :oops: :D . A czy poleci z płatka to sie okaże :wink: . Hihihi, obym tylko przebrnęła przez temat okien i ustawienia kuchni to może rzeczywiście tak będzie? :roll: :lol: :lol: :lol:

Na razie przeczytałam 5 pięć stron z tego wątku:

http://forum.muratordom.pl/szukam-dobrych-okien,t2695-8580.htm

i nadal nic nie wiem :( , a jutro przymierzam się do odwiedzin miejscowych salonów z oknami :roll: .

Ja z oknami nie miałam problemu. Poszło bardzo szybko i łatwo. Wiedziałam jak mają wygladać (kolor), ze 5 komorowe, profile veka lub brugman i jaką kwotę mogę na nie wydać. Wstawiliśmy proste skrzydła w standardowych rozmiarach. Wszystkie okna kosztowały mnie tyle co brama do garażu :lol:

Kazdy podchodzi inaczej do tego tematu, zdaje sobie z tego sprawę. Zresztą można to odnieść do wszystkich naszych wyborów. Ale najważniejsze to nie popadać w przesadę i kierować się rozsądkiem. Nieraz naczytałam się tych wszystkich mądrości a potem rzeczywistość bardzo korygowała te informacje. Wiekszość postów to nic innego jak ludzka opinia, czasami mało obiektywna. DO dzisiaj jestem zdania, że najwięcej można się dowiedzieć czytając specyfikacje produktów i informacje o produkcie :lol: :lol:

Hejka!

Mayland, ja nie chcę jakichś wymyślnych okien, ale w ogóle nie byłam/jestem przygotowana na te "dodatki" typu profile, 3k-6k, nawiewniki, okucia itp. itd. Hihhi, Ty dużo wiedziałaś w porównaniu ze mną. Ja wiem tylko, że chcę proste, szare PCV lub aluminiowe, w miarę szczelne: dźwiękoszczelne i smrodoszczelne okna - hiihhhiih :lol: :lol: :lol: :lol:. Do tego nie za drogie :roll: :lol: :lol:. Dużo wiem, co? Hihihhihi, chyba mnie wyśmieją w sklepie :roll: :lol: :oops: :lol: :lol: