Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tomki budowania

Recommended Posts

u mnie dość realna jest obsuwa terminu ostatniej transzy, 1, czerwca dlatego tak gnam. To nasze przeoczenie przy podpisywaniu umowy (zapomnieliśmy zmienic zapis bo pierwszy wariant kredytu i transz był inny) ale gdybym miała prace murarskie skonczone na przełomie marca/ kwietnia tak jak planowałam to już dawno robiłabym kolejne etapy, nawet miałam ugadane z cieślą/ dekarzem wcześniejsze awaryjne wejścia na dach celem zafoliowania zeby klaść elektrykę i tynki i całą resztę. No a murarze się nie wyrobili ani w normalnym trybie a nawet w przesuniętym :-? a do tego teraz robią we trzech... muszę coś z tym zrobić :roll: :-?

Gratuluję oncidium :p , mam też dwa, dawno nie kwitły ale jak dobrze pamiętam jedno z nich miało przepiękny odurzający zapach czekoladowo- cynamonowy. Ach... ;)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kredyt, bank, transze - to zupełnie inna sytuacja. Gdybym tak miała lub swoją gotówke do wydania, też poganiałabym i zależałoby mi na czasie. U mnie z kolei czeka się na 30-go, na wypłatę i liczy ile można z tego odłożyć i co za to kupić. To "trzynastka" wpadła, to pieniążki z prezentów i tak kupuje się powoli, i myśli co dalej... Nie wiem tylko dlaczego, nasi majstrowie nagle poznajdowali czas :o i dzisiaj na budowie byli: murarze, mąż z teściem, hydraulik, geodeta i Pan od wody odezwal się w końcu, a nawet pojawił na działce :o :roll: :( !

Co do oncidium to moje pierwsze w życiu. Nie bardzo wiem, jak się z nim obchodzić, żeby nie zmarnować, ale jutro doczytam... Na razie podziwiam! Jakie masz kolory u siebie? Jakie masz inne odmiany storczyków?

juz niedługo u mnie też będzie takie liczenie ile z pensji da się zrobić... :roll:

storczykow tak jak Ci pisałam mam już niewiele, ale z tego co mi się ostało to wiadomo- phalaenopsisy, chyba 3 epidendrum, oncidium, cymbidium, catleya, paphiopedilum, dendrobium, masdevallia, encyklia i moje ulubione zygopetalum. Kilka mam nieopisanych i nie pamiętam co to :oops: > Miałam też piękną unikatową, chyba jedyną w Polsce acinetę ale niestety- zmarnowałam... :-?

mocca, ale mnie zaciekawiłaś!! Jak masz zdjęcie swoich cudności, prooooszęęęęę wklej tu :D :oops: . Może być stare ...

Soniczko, hihi Ty mnie przeceniasz, do końca jeszcze daleeeko! Kopię, ryję, ale mogę to w końcu napisać: JESTEM NA PÓŁMETKU!!

Cieszę się szalenie, że podoba Ci się mój czarny komin :lol: :lol: . Dzisiaj podlewając go, przyjrzałam się z bliska i ... :roll: :lol: nadal mi się podoba, jest ładny!!

Soncia, jak by Ci teściowa stała nad głową, to też byś grzała co sił w łapkach. Hihi. A na poważnie to jeszcze kawał roboty przede mną, a na dworze coraz cieplej :roll: . Dzisiaj poparzyłam jedną rękę na słońcu 8) :D

Jak to podlewałaś, z góry ?

Hihih, komin podlewałam z dołu ... :lol: :lol: :lol: :roll:, a siebie z góry, bo woda odbijając się i spływając lała się na mnie, stojącą przy kominie :roll: ... ale czego się nie robi dla taaaakiego komina :lol: :lol:

Zagonki robią wrażenie. Mnie ogródek warzywny czeka w przyszłym roku. W tym roku rośnie na nim zboże :lol: Na jesieni nawiozę obornika i przeorzę. To powinno zasilić ziemie przed kolejnym rokiem :lol:

Narazie walcze z ziemią. Mam jej sporo do rozwiezienia. Taczki i łopata to moi pomocnicy :lol: Stąd wiem ile pracy Cię kosztowało doprowadzenie działki do takiego wyglądu. Szczerze gratuluje!!! :lol:

Witaj mayland! Ty u mnie, a ja Twoją kostkę podziwiam :D . Tak sobie myślałam :oops: jaką pomysłową i pracowitą osobą jesteś.

Pewnie czytałaś, że te zagonki to tymczasowe, aby ziele nie rosło! Za rok dwa, trawka, sad, altanka, plac zabaw dla dzieci :lol: :lol: Warzywnik będzie może na jednej czwartej?

Mayland, podoba Ci się mój komin? Nie za ciemny będzie do grafitowej blachodachówki?

Ale się robi...Zazwyczaj jak forumowicze budują to o grządkach dopiero marzą. A u Ciebie równolegle i to jeszcze w jakim tempie tych grządek przybywa :o Ale faktycznie jak ma coś urosnąć w tym roku to najwyższa pora na taką pracę.

Powodzenia życzę :D

Pozdr

Witaj Amtla!

Dziękuję za ciepłe słowa :).

Nie tylko forumowicze tak myślą :wink: , tak zazwyczaj jest, bo to logiczne :D . Budujemy dom, potem sprzątamy i dekorujemy, zarówno wewnątrz jak i zewnątrz, ale ... U mnie często jest na opak :lol: :lol: .

Poza tym przygodę z ogrodem, czego nie widać, zaczęłam w ubiegłym roku. Miała to być działką rekreacyjna, hihi dom by w planie za kilka lat :roll: :lol: ... Hihhi, a tu taki wielki stoi!!

Pozdrawiam

Witaj Aniu!

Martwiłam się wczoraj o Ciebie. Myślałam, że choroba Cię rozłożyła :( , a Ty szalałaś w ogródku :D !

Cieszy mnie wszystko, a jednocześnie jestem zdziwiona, że tak szybko to się dzieje. Chyba za dużo się naczytałam, że tak wykonawcy nawalają :roll:, a my trafiamy na solidnych i dlatego to tak rośnie w oczach :o . Ogródka mam :oops: jeszcze więcej ..., ale przyznam się, że powoli opadam z sił :( , a jeszcze połowa do skopania :o :roll: !

Agusia, fajnie, że zajrzałaś :D ! Co do ogrodu ... to cieszy jak nie powiem co :wink: :roll: . Uwielbiam grzebać i super przy tym wypoczywam psychicznie.

Co do hiacynta, to kupiłam go w zeszłym roku wiosną, już kwitnącego w doniczce. Wydaje mi się, że on sobie odpoczywa teraz i za rok mi pięknie zakwitnie :wink: .

Włókniny nie daję, bo ja wszystko naturalne lubię :wink: i chwasty lubię :wink: , obym tylko czas znalazła na pielenie :roll: . Ogród wyszedł mi całkiem niechcący, bo chociaż od początku planowany to miał być znacznie mnniejszy. Tak też będzie docelowo: warzywnik, sad, kwiaty i trawa. Obecnie szkoda mi tego mojego kopania, poza tym w przyszłym roku planuję zakup kolejnych wywrotek torfu, dlatego sadzę warzywa. Za rok znów kopię i dowożąc ziemię nawożę i wyrównuję teren ... i pewnie znów posieję warzywa, ale drzewka owocowe będą na swoim miejscu. Za dwa, może trzy lata będzie docelowy wygląd mojej działki :lol: :lol: :lol: :lol:. Czy ja tego doczekam :roll: :lol: :lol: :lol: ?

Pozdrawiam wiosennie!

Doczekasz doczekasz Tomka :D :D :D :D a wszystko tak Ci urośnie pięknie bo masz do tego rękę chyba - dawno bawisz się w te klocki czy mi się tak wydaję :p :D ja to jestem anty anty chwast hi hi hi za dziecka mi się przejadło :roll: Kwiatki mam doświadczenie - ale warzywa pierwszy raz próbuję coś zdziałać :-?

Agusia, ja też jestem "antychwast" :lol: :lol: , dletego z nimi walczę :lol: :lol: . Lubię grzebaninę w ziemi od małego. Zawsze mnie to wyciszało, miałam czas na refleksje, czas dla siebie... hihi rodzice też byli zadowoleni, bo zagonki opielone :wink: . Nie mniej jednak miałam dłuuuugą przerwę i nie wiem czy coś wyjdzie z tego co robię. Oprócz tego tam rodzice decydowali: co, kiedy, gdzie i jak, ja potem tylko dbałam o to :) . Do doniczkowych "rękę mam", do wszystkiego co zielone miłość wielką, więc może coś z tego będzie :roll: ?

Wiem, że nie znam się na trawie i iglakach, i to zupełnie, ale tyle tu dobrych dusz na Forum, że może coś podpowiedzą, doradzą :D :oops: ? ... ale to przyszłość, a wizja na jutro: piach i perz zbite w zwartą całość, szpadel i ja :lol:

Pozdrawiam