Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tomki budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam o poranku :D

Bardzo ładne ta mozaika

http://images33.fotosik.pl/309/3522b1491245eacb.jpg

widziałam ją na żywo, no piękna jest po prostu :D .

Wiem jak trudno jest znaleźć płytki, które nie są brązowe, przerabiałam to na własnej skórze :lol:.

Białe płytki z mozaikę - mniam :D:.

Jeśli chodzi o gipsowe to też mam i jestem zadowolona, ale myślałam na początku, że gipsowe od razu są gotowe do malowania, a tu guzik. Weź to pod uwagę TomKo.

Soniczko skąd wiesz, że mam już małe pomidorki?

Prawem dedukcji :wink:.

Moje pomidorki jeszcze nie dojrzewają, no coś Ty :o , są malutkie. Teraz nieźle polało to może przybędzie im w obwodzie :wink:, ale z drugiej strony jak nadal tak będzie padać to zaczną pękać.

Tak źle i tak nie dobrze :roll: .

Magpie101, Ty też nocny marek? Czy spać nie mogłaś?

Ja nie chcę gipsowych, wzbraniałam się przed nimi, bo wolę tradycyjne, ewentualnie po wierzchu cieniutką warstwę gipsu, gdyby źle zrobili :roll: . Nasłuchałam się od tylu osób, majstrów o gipsowych i jakoś je omijałam, ale wykonawcy tych tynków mają krótsze terminy ... Rozmawialiśmy z jednym od tynków akrylowych, ale o tym w ogóle nic nie wiem. Pytałam hydraulika o ich wady- zalety, ale to ponoć nowość i nie wiadomo jak będą sprawowaly się po latach ...

Magpie, a nie pękają, obijają Ci się ściany?

Kawę wypiłam sama :( ... Nikt mnie nie kocha :cry:

Soniko, skoro widziałaś tę mozaikę w realu, to już wiesz, że to zdjęcie nie oddaje jej uroku. Chyba na 99,9% będziemy ją kłaść. Ścianę z wanną wiem jak zrobić, na resztę nie mam pomysłu. Tzn. było jakichś kilka, ale to nie to. Muszę to wyrysować, najlepiej w jakimś programie by bylo. Ściągnęłąm sobie nawet z netu, ale mój laptop zawiesza się. W pracy odpada i jestem w kropce... Może do Brazy by się uśmiechnąć?

Soniko, a jak jest z tymi ścianami gipsowymi? Dlaczego nie można od razu malować? Myslałam, że takie to gładziutkie. Na "nie" przemawiało tylko szybsze brudzenie, pękanie, brak "oddychania" i łatwiejsze odbicia, odpryski. I cena...

Twoje pomidorki ogladałam w nocy, dużo i duże. Moim daleko do takiego stanu, ale doglądam, walczę z zielem, ładnie popodwiązywałam do palików i podlewam. Może będą jak Twoje?

Pozdrawiam

A teraz pędzę obiad szykować i okna myć ...

Magpie101, Ty też nocny marek? Czy spać nie mogłaś?

Ja nie chcę gipsowych, wzbraniałam się przed nimi, bo wolę tradycyjne, ewentualnie po wierzchu cieniutką warstwę gipsu, gdyby źle zrobili :roll: . Nasłuchałam się od tylu osób, majstrów o gipsowych i jakoś je omijałam, ale wykonawcy tych tynków mają krótsze terminy ... Rozmawialiśmy z jednym od tynków akrylowych, ale o tym w ogóle nic nie wiem. Pytałam hydraulika o ich wady- zalety, ale to ponoć nowość i nie wiadomo jak będą sprawowaly się po latach ...

Magpie, a nie pękają, obijają Ci się ściany?

Co do nocnego kuszenia to my chodzimy tak o 1 w nocy spac, ja dopiero mam czas usiasc do kompa okolo 24 :roll: .

Co do tynkow to:

-wszystkie powierzchnie pomimo tynkow gipsowych przed malowaniem gladzone byly ale nie gladzia tylko malarz nakladal na sciany gotowa papke z wiaderek, ktora wygladala jak zel i kladl jej dodlownie 2 mm, potem minimalnie przeszlifowal. Nie wierz w bajki, ze jak sa tynki gipsowe to nie trzeba gladzic, za to teraz mam scoiany gladziutkie.

-nie odbijaja mi sie, a wcale nie uwazamy (dom jest do mieszkania)

-pekaja na laczeniu sciana - sufit dlatego w calym domu mamy styropianowe listwy zeby tych pekniec nie widziec i sie nie wk......, a wyglada to tak

http://images34.fotosik.pl/13/b5bfe88d4d5e11a8med.jpg

Te listwy mamy doslownie wszedzie wlacznie z lazienka z tym, ze u nas jest strop drewniany i ma prawo pekac.

Co do pekniec to najbardziej wkurzaja mnie pekniecia silikonu na laczeniu plytka podlogowa - cokol z plytki. Po wylaczeniu podlogowki jak podloga osiadla wszystkie laczenia z silikonu popekaly - wyglada to fatalnie, po lecie musimy zrywac silikon i klasc jeszcze raz.

Soniko, a jak jest z tymi ścianami gipsowymi? Dlaczego nie można od razu malować? Myslałam, że takie to gładziutkie. Na "nie" przemawiało tylko szybsze brudzenie, pękanie, brak "oddychania" i łatwiejsze odbicia, odpryski. I cena...

One są gładziutkie, ale tak jak napisała magpie, żeby były super nakłada się jeszcze na nie coś :wink:, jeśli dobrze pamiętam nazywało się to "putz finish" śnieżki.

Poza tym mają dużo zalet - szybko schną, nie ma tego zapachu świeżych tynków w domu, łatwo przyjmują wilgoć i oddają, łatwo się je naprawia w razie potrzeby.

Tak, że nie jest z nimi aż tak źle :wink:.

Nasze nie pękają przy sufitach, może to rzeczywiście z powodu drewnianego stropu, ale z drugiej strony na strychu też mamy drewniany :roll:.

Twoje pomidorki ogladałam w nocy, dużo i duże. Moim daleko do takiego stanu, ale doglądam, walczę z zielem, ładnie popodwiązywałam do palików i podlewam. Może będą jak Twoje?

:wink:

Będą, będą :D .

Soniko, skoro widziałaś tę mozaikę w realu, to już wiesz, że to zdjęcie nie oddaje jej uroku.

Widziałam i nawet macałam :wink: , bo tak mi się podobała :D .

Dzięki dziewczyny :lol: :lol: :lol: , uspokoiłyscie mnie :wink:. Buziaki!!

Małgoś2, :oops: , nie pomyślałam ... Myślałam, że z rana lepiej z kawką .... hihihih ale już poprawiam się :wink: :lol: :lol:

http://images34.fotosik.pl/310/d207600d5da0b39e.jpg

Irma, :wink: :roll: co Ty? My cały czas o budowie, pomidorki wypłynęły niechcący ... :wink: :lol: :lol: :lol: . Obecnie zastanawiamy się co wybrać tynki cementowo-wapienne czy gipsowe?

magpie101, bratnia, nocna duszo :D, a której rano musisz wstawać? Dzięki za tak obszerną odpowiedź. Od jutra muszę dalej szukać tynkarza. Wezmę chyba też pod uwagę tych od tynków gipsowych, bo czas ucieka, a my w miejscu ...

DarioAS , widzę, że przejrzałaś moje zwyczaje na wskroś :wink: :D . Rzeczywiście noc to moja pora, ale wczoraj padało u nas, działka odpadła, pozostało sprzątanie w domku i szykowanie do ślubu. Szykować się długo nie musiałam, a sprzątać mi się nie chciało :roll: , wiec ... kawcię koleżankom zaparzyłam ...

Soniko, a ja nie macałam :( ... Dzięki za odpowiedź w sprawie tynków, a pomidorki mam już malutkie