Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tomki budowania

Recommended Posts

Ładna czarna blacha 8) Okien Ci zazdroszczę, nie ma co. Mi zabraklo konsekwencji przy wyborze i do dzis cierpię, że nie są szare. Skrycie tylko Bogu dziekuję, ze nie złoty dąb :wink: :lol:

Co do drzwi wejściowych. Jesteś juz po instalacji elektrycznej. Kabel wyciagnęli obo drzwi? Odrazu zrobili wyjście pod lampy zewnwtrzne i pod automatykę do bramy czy też oświetlenie podjazdu? Nie wiem czy nawet planujesz takie rzeczy ale na wszelki wypadek zostaw sobie taką alternatywę.

Co do kinkietów, to nie martw się coś dobierzemy. Mysle, ze wystarczy dać tam ładny numer domu i kinekit i bedzie to ozdobą a asymetria nie bedzie razić :lol:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ładna czarna blacha 8) Okien Ci zazdroszczę, nie ma co. Mi zabraklo konsekwencji przy wyborze i do dzis cierpię, że nie są szare. Skrycie tylko Bogu dziekuję, ze nie złoty dąb :wink: :lol:

Co do drzwi wejściowych. Jesteś juz po instalacji elektrycznej. Kabel wyciagnęli obo drzwi? Odrazu zrobili wyjście pod lampy zewnwtrzne i pod automatykę do bramy czy też oświetlenie podjazdu? Nie wiem czy nawet planujesz takie rzeczy ale na wszelki wypadek zostaw sobie taką alternatywę.

Co do kinkietów, to nie martw się coś dobierzemy. Mysle, ze wystarczy dać tam ładny numer domu i kinekit i bedzie to ozdobą a asymetria nie bedzie razić :lol:

Mayland dziękuję! Przewody powyciągane, takie dłuższe i biegną strychem, więc nie ma problemu czy będzie to oświetlenie od góry czy kinkiet na ścianie. Przewody pod domofon i bramę są wyciągnięte. O oświetleniu podjazdu nie myślimy, bo to tylko 5 m, poza tym w ogrodzeniu mam słup - latarnię uliczną, która dostatecznie doświetla całe podwórko i sypialnię :wink: :lol: :lol:

no, jak tak patrzę na ten posiłek na trawce...

to stolik nie potrzebny :wink:

to taki piknik niby, nie?? :wink:

działa ten tynkarz??

hihi, wiesz jakie tam chaszczory :roll: :o :lol: :lol: , od tyłu Małego nie było widać. Niezły piknik :lol: :lol:

Tynkarz nie tylko nie działa, ale nie mam żadnego umówionego na 100% ...

Ostatnio mam problemy z netem. Chyba przez te burze mi odcinają :(

Dokładnie tak, z dnia na dzień. Miał zaczynać pon. - wt., zadzwonił we środę, że nie da rady, bo ma tylko jednego człowieka wolnego, ktoś tam wyjechał czy nie wrócił z zzagranicy i "bujaj sie Fela"! Zaczęliśmy poszukiwania od początku, niby mamy gościa, który zacznie od września, ale ... umowa nie spisana ... jego pracy nie widzieliśmy i droższy ...

mam ambitne plany na urlop :roll: :lol: :lol: :

1. wypielić całe pole

2. przekopać pas wzdłuż tylnego ogrodzenia

3. zrobić porządek wokół domu

4. odkopać i ocieplić fundamenty

5. pomalować słupy na ganku

6. wysprzątać garaż i dom wewnątrz

7. doprowadzić mieszkanie do używalności

:lol: :o :o :lol:

Ja też nadal szukam czegoś do pomalowania słupów na ganku i nadbitki - myślałam o ciemnoszarym kolorze. W ogóle to nie wiem, czy to będzie dobrze wygladać - dach ma być ciemnozielony, ale rynny grafitowe (zielone mi się nie podobają :roll: ) i do tego nadbitka i słupy w podobnym kolorze - czyli takie grafitowe albo ciemnoszare (jak stare niemalowane drewno :wink: ) No i po wizycie w markecie budowlanym i obejrzeniu próbek jestem w kropce, jedyne co mi się podobało, to impregnat DAXOL kolor "heban" (czyli teoretycznie czarny - ale raz pomalowany daje taki ciemnoszary odcień). Patrzę teraz na tikkurilę, ale jednak na żywo to pewnie zupełnie inaczej wygląda... Trzeba by próbki zobaczyć. Ty pewno myślisz o jaśniejszym ocieniu szarości, prawda?

:o :lol: :lol: :lol: i prawie mi się udało :wink:

Amonite, myślę, że to wszystko ma sens. A o poszukiwaniach czegoś w kolorze innym niż brąz - beż, nie musisz mi mówić - pisać. Najpierw za oknami się naganiałam, teraz problem z drewnochronem, glazurą i bramą garażową :wink: .

Co do kolorów tych impregnatów, też oglądałam te czarne - ciemnoszare ( z braku jasnych). Nawet znalazłam, ale sprzedawca sprowadził mnie na ziemię, bo ... :o :o :o nie należy sugerować się wzornikami :o :roll: :lol: :lol: . Zdradził mi, że nie odzwierciedlają one wiernie kolorów, gdyż wiszą w sklepach długo i pod wpływem różnych czynników: światło, czas, paluszki klientów :wink: przebarwiają się ... i np . grafitowy, który wybraliśmy ... okazał się wyblakniętym ciemnobrązowym!

Na Tikkurilę wpadłam niechcący przypominając sobie domek hala_k z FM. Nawet pytałam czym malowali słupy, tylko nie mogłam przypomnieć sobie :oops: :oops: czym i czyj to dom?

Znalazłaś drzwi?

No widzisz - nie pomyślałam o tym, że kolor na próbniku może być po prostu wyblakły... Trzeba chyba kupić mały pojemnik ( o ile jest dostępny) i samemu sprawdzać. W dodatku zależy też, jakie drewno się maluje... No i niestety - szarości tu nie są w modzie i wyboru nie ma żadnego :evil: Muszę poszukać tej tikkurili i na żywo jakieś kolorniki obejrzeć, bo to co mają na stronie, to z rzeczywistością się zapewne lekko rozmija.... :roll: Chyba dość drogie są te farby, co?

A moje drzwi to nadal widzę tylko oczyma wyobraźni :-? Owszem, znajduję wzory podobne do tych, które mam w emblemacie :wink: Ale nieocieplone... A jak już się znajdą ocieplone, to nie są drewniane... A ja chcę drewniane i ocieplone - mam wymagania, co? 8) :-? I jeszcze do tego mają być zielone... :wink:

Plany na urlop masz faktycznie ciekawe... Gdyby coś takiego jeszcze dawali to powinnaś otrzymać medal "Przodownik pracy..." zwłaszcza za sam pomysł tynkowania piwniczki.

Kiedy chciałabyś się przeprowadzać do domku?

No i jeśli mogę dopisać się skromnie ( :oops: ) do świętujących w lipcu to poproszę - 30 lipiec, a więc zamykam miesiąc :D .

Pozdrawiam

aka

tylko troszkę późno :lol:

eee :wink: , chyba tradycyjnie?

no tradycyjnie...

ale późno :lol: :lol: :lol: :lol:

mnie po północy się necik zawiesza, nie otwierają mi się strony muratora i jak się w tym czasie przygotuję do snu, a tu dalej nic to idę spać, bo nie mam co robić 8) :lol: :lol: :lol:

DarioAs mi regularnie co wieczor 8 minut po polnocy zawiesza sie net ale tylko na stronce muratora i trwa to okolo 8-10 minut, czary jakies czy co :roll: ?

TomKa w roku szkolnym wstaje przed 7, a teraz syn ma wakacje, wiec do 8 z minutami moge pospac, a potem tempo szalone zeby zdazyc na 10 do pracy, a musze dojechac 40 km.

amonite

i czemu mu takie "inne" :wink: :roll: :lol: :lol: . Trzeba było zdecydować się na brąz i byłoby z głowy :D ! A na poważnie, to nie wiem jak cenowo i jak w realu wygląda ta farba i impregnaty, bo chwilowo "za bramą" biegam :roll: . Ten sam problem, szarego niet :( . Jeśli chodzi o drzwi, spróbuj u stolarzy popytać. Cenowo może wyjść podobnie, a będziesz miała dokładnie to co chcesz. Jak dla mnie to normalne wymagania. Hihih ja szukam bramy segmentowej, ocieplanej i SZAREJ :lol: :lol: , też jakieś dziwne?

aka-jonek

Już Cię dopisałam do listy lipcowych jubilatów :D . O przeprowadzce jeszcze nawet nie myślę, ale pewnie wiosną :roll: ? Mężowi marzą się Święta w domu :wink: .

A już za sam pomysł z tym medalem, dziękuję :oops: :D . Aka i proszę się nie śmiać, ja jeszcze dużo mam takich zwariowanych pomysłów. Hihhi i co gorsze, ja je realizuję :wink: :roll: :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

magpie101

nie tylko nam się podobają projekty z tego samego biura, to i styl życia podobny :wink: . A wyspana chociaż chodzisz, bo u mnie różnie z tym bywa. Ty jeszcze masz 40 km., podziwiam! Co do netu i FM, u mnie identycznie, ale wyczytałam gdzieś, że wtedy na serwerze coś robią, więc to normalne i tak ma być :wink: . :wink: