Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tomki budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Super zmiany u Ciebie :D :D :D jak już są wylewki to dom robi się podobny do siebie :wink: Nie przejmuj się bałaganem, dużo pracy i będzie pięknie :wink: Do tej pory nie mogę zapomnieć tego pandemonium, które zostawiła po sobie ekipa od dachu. Byłam pewna, że większego bałaganu już nie może być dopóki ... nie robiliśmy ocieplenia i elewacji - to tak gwoli pocieszenia :D Znając twoje ogrodnicze zacięcie to pierwszy podmuch wiosny i już sobie z tym poradzisz :D

Jestem, jestem, ale znów muli :x . Wczoraj siedziałam do 1-ej i próbowałam pisać w Mozilli, Operze, Explorerze i wszędzie to samo :evil: :x :cry: :cry: . Bardzo się zdziwiłam, że w komentarzach pojawiła sie moja jedna wypowiedź, bo wczoraj i tego nie było widać :evil: . W każdym razie nie ma wspomnianego wpisu w Dzienniku, tego w komentarzach też niet, ale uparta ze mnie baba, więc ... do dzieła :D :D

Soniko, Amtlo, myślałam, że to z moim laptokiem słabiutko, a że to tak w ogóle :roll: :D :D :D, to bedzie dobrze :D ...

Dzień dobry TomKo :D ,

przyszłam zobaczyć co u Ciebie nowego, ale Ty chyba o nas zapomniałaś :( .

To ja Ci powiem co u mnie :wink: - jeden! ze storczyków wypuszcza pęd boczny i będzie kwitł (chyba :wink: ).

Reszta nic nie robi i już to patrzenie na same liście trochę zaczyna mnie nudzić.

Myślisz, że jest nadzieja, bo jak nie, to chyba je wywalę.

Soniczko, zapewniam, że zwłaszcza o Tobie myślałam ... i w Święta, i 10 stycznia i gdy tylko mi smutno ...

Co do storczyków ... cierpliwości ... i względem nich i mojej odpowiedzi. Mam problem z netem, z trudnością mi się wszystko ładuje, piszę, a nic nie widać itp. o zdjęciach w ogóle chyba moge zapomnieć. Dlatego cierpliwie obserwuj storczyki, w żadnym wypadku nie wyrzucaj :x. Ja postaram się w miarę szybko znów wkleić jakieś fotki i opisy :roll:

Gadaj do tych storczyków i spryskuj często, hihihi najbardziej to lubią :D :roll: :lol: :D

Bądźmy dobrej myśli :wink: :roll: już się fotki na fotosik ładują :)

hej TomKA, i jak ty teraz nadrobisz zaległości dziennikowe?

Co słychać?

:wink: :roll: tak ładnie na koniec roku wyszłam na prostą z tym pisaniem i ... znów mam zaległości, ale ... zdjęcia ładują się na fotosik , na budowie dla odmiany nic się działo, więc ... :roll: :oops: :wink: prawie jestem na bieżąco :D

Z nowinek:

Irma, umywalka Hybnera Fiord prawostronna już jest MOJA :D i to dzięki Tobie :D . Dziękuję!

TomKa, może u Ciebie też wirus??

Panoszą się coś ostatnio z tego co widzę na forum :roll:

Aniu, ależ cudne zdjęcie masz w awatarku. Ślicznie wyszłaś!

Wirusy to u nas przeróżne :wink: i grypowe, i komputerowe ..., ale i jedne, i drugie pokonamy :D :)

Muszę koniecznie do Ciebie zajrzeć, może nowe Nadusi i Dawidka zdjęcia zobaczę?

Super zmiany u Ciebie :D :D :D jak już są wylewki to dom robi się podobny do siebie :wink: Nie przejmuj się bałaganem, dużo pracy i będzie pięknie :wink: Do tej pory nie mogę zapomnieć tego pandemonium, które zostawiła po sobie ekipa od dachu. Byłam pewna, że większego bałaganu już nie może być dopóki ... nie robiliśmy ocieplenia i elewacji - to tak gwoli pocieszenia :D Znając twoje ogrodnicze zacięcie to pierwszy podmuch wiosny i już sobie z tym poradzisz :D

Witaj Renko, ostatnio o Tobie myślałam i o Twoich schodach... Zaglądam do komentarzy, a tu proszę Renka u mnie :D . Już nie zdążę dzisiaj, ale koniecznie muszę zajrzeć do Ciebie i do tyyyyyylu innych dzienników ... chyba kilku nocy mi nie starczy :lol: :lol: A wiosna tuż, tuż i ogród czeka :wink: , że o budowie nie wspomnę :roll: :lol: :lol: .

Renka, zamiast mi dodać otuchy, to straszysz mnie bałaganem. O nie, ja już nie chcę, ja jeszcze po tynkarzach nie uprzątnęłam do końca ...

Mam, mam, mam Soniczko specjalnie dla Ciebie :) !

Pamiętasz moje letnie mądrzenie na temat storczyków :wink: :oops: :) ?

http://images50.fotosik.pl/4/fb9b381693b3182f.jpg

Tydzień temu przycięłam tę po prawej, ta po lewej ma już kilka miesięcy, ale widać już, że żółknie. Trzymam jednak taki patyczek, aż całkowicie uschnie i wtedy dopiero obcinam po 1 oczku

Wtedy tak to wygląda, jak na tej fotce, widać tu dwie łodyżki po wcześniejszych kwitnięciach:

http://images46.fotosik.pl/5/86e38f57e597a117.jpg

To te jasne patyczki przy korzeniach

http://images45.fotosik.pl/52/9799797bb554f8c4.jpg

Nie wiem czy poznajesz/cie, ale to ten sam storczyk obecnie. Ten żółkniejący wtedy patyczek musiałam zgodnie z przewidywaniami przyciąć, ale ... Widać jak na tej drugiej, przyciętej latem łodydze pojawiły się nowe kwiaty, co więcej wypuścił kolejną łodygę kwiatową. Jeszcze raz ten sam storczyk od drugiej strony.

http://images41.fotosik.pl/52/7177535336089276.jpg

Jak widzisz warto cierpliwie czekać. Zauważyłam, że moje storczyki ostatnio kwitły latem lipiec/sierpień i teraz grudzień/styczeń ponownie, ale są takie piękne...

Moje inne storczyki aktualnie kwitnące:

http://images29.fotosik.pl/317/976a98ec62d149a9.jpg

http://images46.fotosik.pl/52/08098a15d99b1c6c.jpg

I całość w nowych osłonkach :)

http://images36.fotosik.pl/53/7c3909ba80bf2b18med.jpg

Trochę mi zajęło przeczytanie Twojego dziennika .... bo relacje składasz bez mała co drugi dzień ...:D

No ale tylko pozazdrościć, że jest o czym pisać...

Poza tym ...ładnie tu u Ciebie .... i nie chodzi mi tylko o te storczyki ....

To kiedy masz zamiar na dobre opuścić te ukochane mieszkanko ?

Dzień dobry TomKo :D ,

ja tu nudzę o zasłonach, a Ty takie piękności dla mnie wkleiłaś :D .

Dziękuję bardzo za lekcję poglądową :D .

Chyba u mnie nic z tego nie będzie :( , minęło już dobre parę miesięcy, a one nadal w uśpieniu, tylko niektóre uschnięte patyczki mam obcięte po 1 oczku :-? , żadnego budzącego się zycia nie widać :( , chociaż przyznaję, że gadać jeszcze do nich nie gadałam :-? .

Mówisz, że warto :wink: :roll: ?

A jak często wymieniasz podłoże?

Gwoździku, dzięki za wizytę, ... ale że przebrnęłeś przez cały dziennik :o ?? To bardzo zdziwiona i ... ucieszona jestem :D :D !! Dało się to w ogóle czytać?

Hihih u mnie o warzywach, u Ciebie o Wackach, hihih ale każdego cieszy ten własny kawałek ziemi i te domki oczywiście ;) .

A o storczykach ... to tylko w komentarzach :roll: :lol: , ch y b a ???

Soniko, wcale nie zanudzasz tymi zasłonami. Wręcz przeciwnie, podziwiam Cię, że potrafisz sie w tym rozeznać i na podstawie takiego malutkiego kwadracika, umiesz się na coś zdecydować. Co do storczyków, nie rezygnyj. Niech stoją dalej, podlewaj raz na półtora tygodnia, spryskuj przynajmniej raz w tygodniu (np. w wannie), możesz raz w miesiącu dodać do wody nawozu, za to codziennie możesz do nich mówić i będzie dobrze! Najpierw listek, potem korzonek, a na końcu zakwitną :) .

Jeżeli chodzi o przesadzanie :roll: . Zwykle robię to od razu po zakupie. Wiem, wiem, nie wolno jak kwitną, ale ..... straciłam dwa, gdy nie robiłam tego, a 15 ? (sama nie wiem ile teraz mam?;) ) żyje, więc nadal to praktykuję. Przesadzam z dwóch powodów: robaki i ocena ukorzenienia. Dopiero jak obejrzę, wiem co kupiłam :roll: :lol: . Potem zalecane przesadzanie co 2 lata. Wiem ten mój Feluś już tego wymaga ...

Irma, fajnie, że i Tobie podobają się moje Phalaenopsisy. Wiesz ta długa półka w łazience :roll: , to z myślą o Felusiach. Hihihhi, a dlaczego zrujnowałam się na te nowe osłonki w przeddzień Wigilii? hihihih na pewno to nie był produkt pierwszej potrzeby ... :roll: :oops:. Kupiłam z myślą o storczykach i kolorystyce przyszłej kuchni :lol: :lol: ...

Gwoździku, dzięki za wizytę, ... ale że przebrnęłeś przez cały dziennik :o ?? To bardzo zdziwiona i ... ucieszona jestem :D :D !! Dało się to w ogóle czytać?

Hihih u mnie o warzywach, u Ciebie o Wackach, hihih ale każdego cieszy ten własny kawałek ziemi i te domki oczywiście ;) .

A o storczykach ... to tylko w komentarzach :roll: :lol: , ch y b a ???

Nie myślisz chyba, że pomyliłem dziennik z komentami ... :evil: :D

Pamiętam, że nawet kiedyś zgubiłaś kartę od aparatu ... i nie mogłaś zrobić zdjęć ...

...a storczyki były zaraz przed moim postem ... to się wypowiedziałem :D

PS. Moja Żonka też lubi warzywa :D

Dzień dobry

Ja pierwszy raz tutaj :oops:

TomKo! Masz mój dom :o :lol: :lol: Jak spojrzałam na zdjęcia bryły to myślałam że to mój :o Ale mamy podobną kolorystykę :D W dodatku też z silikatów o ile się nie mylę? Tyle że ja kilka kroków za Tobą. Jaki kolor tynku planujesz?

Gwoździku, ależ jak bym śmiała tak pomyśleć :wink: ... Sama rzadko zaglądam ostatnio na Forum i do swojego dziennika, to tak nieco zdziwiałam się, że inni to czynią :roll: :lol: :lol: , ale miło mi szalenie!! zaraz coś tam dopiszę :wink:

Pozdrowienia dla żonki - ogrodniczki :D . Spytaj ją czy to prawda, że można już pory wysiewać do skrzynek?