Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...

Witam

Wraz z żoną zabieramy się za budowę naszego gniazdka rodzinnego.

Będzie to trochę dostosowany do naszych potrzeb domek według projektu muratora "Kameralny" wariant I.

Czy jest ktoś na forum komu również spodobał się ten niewielki ale ciekawy projekcik a może ktoś już go buduje albo zbudował?

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

Witam serdecznie,

właśnie zakupiłam fantastyczny projekt domu M25a Kameralny wariant I. Jednak nie jestem do końca przekonana czy wybrałam odpowiedni. Czy ktoś z Was buduje lub wybudował taki dom? Jakie w ogóle są Wasze opinie, spostrzeżenia, uwagi? Będę wdzięczna za każdą odp.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

jesteśmy w trakcie budowy tego domku. Dokonaliśmy w nim kilku zmian a mianowicie:

- powiększyliśmy go o 1 metr z przodu i z tyłu

- zrobiliśmy przejście do garażu z domu i zlikwidowaliśmy wejście do garażu z ganka

- zrobiliśmy ściankę kolankową dzięki której pokoje na górze zyskały więcej powierzchni

- zlikwidowaliśmy jedno okno w kuchni i w jadlni

- zlikwidowaliśmy spiżrnię i jej kosztem powiększyliśmy wiatrołap

Tych zmian jest jezcze kilka.....

Pozdrawiam :)

• 3 weeks później...

A jednak "Kameralnych" będzie więcej . :)

Ja buduje z mozołem ten domek już całe lato i jestem na etapie układania stropu.

Budowa systemem gospodarczym przy dużym wkładzie własnym więc środki finansowe i robotnicze mocno ograniczone dlatego budowa idzie wolno.

Jednak cieszymy się z każdego zamkniętego etapu i liczymy na dłuuuugą i ciepłą jesień.

Nasze zmiany to:

-WC przeniesione bliżej schodów.

-Wejście do garażu przeniesione do powiększonego w ten sposób (przesunięcie -WC) przedsionka.

-Okna i drzwi zmienione na typowe, likwidacja okien dachowych.

-Lekko przesunięty komin i powiększona dzięki temu kotłownia dla eko-groszku.

-Oddzielenie ścianą kuchni od jadalni.

-Jeszcze pewnie coś ale nie pamiętam już :)

Jaką planujecie kolorystkę, co na dach?

PS:

Kameralny w swej okazałości:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=448&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=kameralny&symbol=&x=0&y=0&nr=1

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_448_8.jpg

Witam wszystkich,

my również od lata zmagamy się z budową tego domku. W tej chwili jesteśmy na etapie układania więźby dachowej. W końcu rysują się wspaniałe kształty kameralnego :D :D

Nasze zmiany to:

- częściowe podpiwniczenie budynku (część po salonem i jadalnią),

- kotłownia przeniesiona do piwnicy,

- rezygnacja z pomieszczenia gospodarczego na rzecz większego salonu,

- w salonie tylko jedno duuuże okno 3m szer. 2.5 wysokości z wyjściem na taras,

- rezygnacja ze spiżarni na rzecz większej kuchni,

- WC na parteże przesunięte do schodów

Chyba to wszystko - tak mi się przynajmniej wydaje.

Logicznie rzecz biorąc to powinny być po stronie kominów bo to tam się z reguły chadza a przechodzenie przez szczyt może być niebezpieczne.

Może zrobiono tak, ze względu na łatwość dostępu od wewnątrz, ale to chyba nie powinna być wytyczna.

Fajnie mieć takie problemy :), my jeszcze składamy strop a pogody nie ma.

Witam,

jak to miło, że są jeszcze inne osoby budujące "kameralnego". My jesteśmy już po wyborze okien, drzwi i bramy garażowej, teraz tylko cierpliwie czekamy na ich wstawienie. Kolejnym etapem jest krycie dachu - blachodachówka Prószyński - Kron kolor grafit. Dach mamy już odeskowany :)

Pozdrawiam

Witam,

dawno tutaj nie zaglądałam :oops: Jeśli chodzi o ten nieszczęsny wyłaz dachowy to Panowie od dachu zaproponowali nam umiejscowienie go przy kominie. Dopiero zaczęli "szaleć" na naszym dachu więc napiszę Wam później jak to wszystko wyszło. A jak Wasze prace z budową Kameralnego?

Pozdrawiam :D

My wczoraj zalaliśmy strop.

Chyba udało się złapać ostatnie w miarę bezdeszczowe dni.

Teraz może troszkę pokropić :)

Jesteśmy ciekawi jak teraz pójdzie bo wszystko od pogody zależy, bo jakby lało to to robota nie idzie.

Drewno czeka więc liczymy, że wywiążemy więźbę. Projekt ma na górze tylko szczyty więc może się uda.

Póki co cieszymy się z nowej podłogi

Co do wyłazu to przy kominie na pewno jest najsensowniejsze tylko trzeba to wewnątrz dobrze usytuować żeby w pokoju później nie wypadło. Poza tym to Wy macie chyba po dwa kominy bo tak było w projekcie. My zlikwidowaliśmy ten z samą wentylacją.

Witam,

My jesteśmy już też na etapie kładzenia dachówki (BRAAS Celtycka brązowa). Tak do końca to jeszcze nie wiemy gdzie umieścić ten nieszczęsny wyłaz. Plany są takie, żeby umieścić go po stronie kominów, ale tak gdzieś nad klatką schodową. Jak już wszystko będzie wiadomo to napiszę co i jak.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich,

Nasze zmiany to:

- częściowe podpiwniczenie budynku (część po salonem i jadalnią),

- kotłownia przeniesiona do piwnicy,

- rezygnacja z pomieszczenia gospodarczego na rzecz większego salonu,

- w salonie tylko jedno duuuże okno 3m szer. 2.5 wysokości z wyjściem na taras,

- rezygnacja ze spiżarni na rzecz większej kuchni,

- WC na parteże przesunięte do schodów

Witam,

kupiłam projekt Kameralnego :) i jestem na etapie adaptacji i ewentualnych zmian w projekcie. Również zastanawiam się nad częściowym podpiwniczeniem budynku (pod salonem i jadalnią) a to ze względu na różnicę poziomów na działce ok 2 metrów. Z tego powodu myślę że rozsądniej zrobić piwnicę skoro i tak muszę wyrównać poziom. Czy mogłabym się dowiedzieć o koszt takich fundamentów (piwnicy) i czy wymaga to zmian konstrukcyjnych budynku. Jestem laikiem a temat mnie męczy

Widzę, że ten WC-et niefortunnie się wrysował architektce bo wszyscy go przesuwają :)

Piwnica jest fajna rzecz, ale na pewno kosztuje. Przede wszystkim musi na nią zezwalać plan zagospodarowania (u nas nie pozwalał), lepiej jak grunt jest suchy (u nas podmokły) bo ciężkie izolacje są kosztowne.

Koszty wynikają z głębszego rycia w ziemi, wysokich ścian fundamentowych, ale chyba najbardziej z konieczności dodatkowego stropu nad piwnicą.

Generalnie praktyczna rzecz, suszarnia, miejsce na opał, warsztacik, itd.. ,a le trzeba się liczyć z dodatkowym kosztem i wydłużeniem czasu robót.

Rozwiązaniem tańszym i często wystarczającym może być częściowe podpiwniczenie w okolicy klatki schodowej.

Zagadaj Fraglesa, powinien coś wiedzieć o kosztach bo sam podpiwniczał.