Cecylia Mazur 09.12.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 proszę o kontakt osoby, które budują lub wybudowały kameralny wariant I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 27.12.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam, na wiosnę mam zamiar zacząć budowę domu (M25a Kameralny - wariant I ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 03.04.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 WitamWraz z żoną zabieramy się za budowę naszego gniazdka rodzinnego.Będzie to trochę dostosowany do naszych potrzeb domek według projektu muratora "Kameralny" wariant I.Czy jest ktoś na forum komu również spodobał się ten niewielki ale ciekawy projekcik a może ktoś już go buduje albo zbudował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 21.04.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Ja się ośmieliłem Właśnie pokonałem wraz z żoną wszystkie formalności i przystępujemy do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konkolina 02.08.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Witam serdecznie,właśnie zakupiłam fantastyczny projekt domu M25a Kameralny wariant I. Jednak nie jestem do końca przekonana czy wybrałam odpowiedni. Czy ktoś z Was buduje lub wybudował taki dom? Jakie w ogóle są Wasze opinie, spostrzeżenia, uwagi? Będę wdzięczna za każdą odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kregiel maciej 14.08.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Czekam na wasze opinie.ja jestem na samym początku budowy. Mam wylane ławy fundamentowe i czekam na ekipe do stawiania ścian,chętnie podziele się informacjami na temat kameralnego m25a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataw10 24.08.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Witam, jesteśmy w trakcie budowy tego domku. Dokonaliśmy w nim kilku zmian a mianowicie: - powiększyliśmy go o 1 metr z przodu i z tyłu - zrobiliśmy przejście do garażu z domu i zlikwidowaliśmy wejście do garażu z ganka - zrobiliśmy ściankę kolankową dzięki której pokoje na górze zyskały więcej powierzchni - zlikwidowaliśmy jedno okno w kuchni i w jadlni - zlikwidowaliśmy spiżrnię i jej kosztem powiększyliśmy wiatrołap Tych zmian jest jezcze kilka..... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 10.09.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 A jednak "Kameralnych" będzie więcej . Ja buduje z mozołem ten domek już całe lato i jestem na etapie układania stropu. Budowa systemem gospodarczym przy dużym wkładzie własnym więc środki finansowe i robotnicze mocno ograniczone dlatego budowa idzie wolno. Jednak cieszymy się z każdego zamkniętego etapu i liczymy na dłuuuugą i ciepłą jesień. Nasze zmiany to: -WC przeniesione bliżej schodów. -Wejście do garażu przeniesione do powiększonego w ten sposób (przesunięcie -WC) przedsionka. -Okna i drzwi zmienione na typowe, likwidacja okien dachowych. -Lekko przesunięty komin i powiększona dzięki temu kotłownia dla eko-groszku. -Oddzielenie ścianą kuchni od jadalni. -Jeszcze pewnie coś ale nie pamiętam już Jaką planujecie kolorystkę, co na dach? PS: Kameralny w swej okazałości: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=448&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=kameralny&symbol=&x=0&y=0&nr=1 http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_448_8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 10.09.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witaj Potwierdzam Świetny wybór na mały zgrabny i funkcjonalny domek.piszmy wszyscy w jednym wątku.http://forum.muratordom.pl/czy-ktos-realizuje-kameralny-m25a,t138061.htm?highlight=kameralny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 10.09.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witajciepiszmy wszyscy w jednym wątku.http://forum.muratordom.pl/czy-ktos-realizuje-kameralny-m25a,t138061.htm?highlight=kameralny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 15.09.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Witam wszystkich, my również od lata zmagamy się z budową tego domku. W tej chwili jesteśmy na etapie układania więźby dachowej. W końcu rysują się wspaniałe kształty kameralnego Nasze zmiany to: - częściowe podpiwniczenie budynku (część po salonem i jadalnią), - kotłownia przeniesiona do piwnicy, - rezygnacja z pomieszczenia gospodarczego na rzecz większego salonu, - w salonie tylko jedno duuuże okno 3m szer. 2.5 wysokości z wyjściem na taras, - rezygnacja ze spiżarni na rzecz większej kuchni, - WC na parteże przesunięte do schodów Chyba to wszystko - tak mi się przynajmniej wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 22.09.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam szanownych miłośników Kameralnego, Czy zastanawialiście się nad umiejscowieniem wyłazu dachowego?? W projekcie wyłaz jest z jednej strony a kominy z drugiej - trochę niefortunne rozwiązanie. Macie może jakies pomysły jak umiejscowić wyłaz po tej samej stronie co kominy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 23.09.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Logicznie rzecz biorąc to powinny być po stronie kominów bo to tam się z reguły chadza a przechodzenie przez szczyt może być niebezpieczne. Może zrobiono tak, ze względu na łatwość dostępu od wewnątrz, ale to chyba nie powinna być wytyczna. Fajnie mieć takie problemy , my jeszcze składamy strop a pogody nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataw10 23.09.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam, jak to miło, że są jeszcze inne osoby budujące "kameralnego". My jesteśmy już po wyborze okien, drzwi i bramy garażowej, teraz tylko cierpliwie czekamy na ich wstawienie. Kolejnym etapem jest krycie dachu - blachodachówka Prószyński - Kron kolor grafit. Dach mamy już odeskowany Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 23.09.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 agataw10 - zmienialiście położenie wyłazu dachowego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataw10 30.09.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Witam, dawno tutaj nie zaglądałam Jeśli chodzi o ten nieszczęsny wyłaz dachowy to Panowie od dachu zaproponowali nam umiejscowienie go przy kominie. Dopiero zaczęli "szaleć" na naszym dachu więc napiszę Wam później jak to wszystko wyszło. A jak Wasze prace z budową Kameralnego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 01.10.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 My wczoraj zalaliśmy strop. Chyba udało się złapać ostatnie w miarę bezdeszczowe dni. Teraz może troszkę pokropić Jesteśmy ciekawi jak teraz pójdzie bo wszystko od pogody zależy, bo jakby lało to to robota nie idzie. Drewno czeka więc liczymy, że wywiążemy więźbę. Projekt ma na górze tylko szczyty więc może się uda. Póki co cieszymy się z nowej podłogi Co do wyłazu to przy kominie na pewno jest najsensowniejsze tylko trzeba to wewnątrz dobrze usytuować żeby w pokoju później nie wypadło. Poza tym to Wy macie chyba po dwa kominy bo tak było w projekcie. My zlikwidowaliśmy ten z samą wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 05.10.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Witam, My jesteśmy już też na etapie kładzenia dachówki (BRAAS Celtycka brązowa). Tak do końca to jeszcze nie wiemy gdzie umieścić ten nieszczęsny wyłaz. Plany są takie, żeby umieścić go po stronie kominów, ale tak gdzieś nad klatką schodową. Jak już wszystko będzie wiadomo to napiszę co i jak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ludka 07.10.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Witam wszystkich, Nasze zmiany to: - częściowe podpiwniczenie budynku (część po salonem i jadalnią), - kotłownia przeniesiona do piwnicy, - rezygnacja z pomieszczenia gospodarczego na rzecz większego salonu, - w salonie tylko jedno duuuże okno 3m szer. 2.5 wysokości z wyjściem na taras, - rezygnacja ze spiżarni na rzecz większej kuchni, - WC na parteże przesunięte do schodów Witam, kupiłam projekt Kameralnego i jestem na etapie adaptacji i ewentualnych zmian w projekcie. Również zastanawiam się nad częściowym podpiwniczeniem budynku (pod salonem i jadalnią) a to ze względu na różnicę poziomów na działce ok 2 metrów. Z tego powodu myślę że rozsądniej zrobić piwnicę skoro i tak muszę wyrównać poziom. Czy mogłabym się dowiedzieć o koszt takich fundamentów (piwnicy) i czy wymaga to zmian konstrukcyjnych budynku. Jestem laikiem a temat mnie męczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 08.10.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Widzę, że ten WC-et niefortunnie się wrysował architektce bo wszyscy go przesuwają Piwnica jest fajna rzecz, ale na pewno kosztuje. Przede wszystkim musi na nią zezwalać plan zagospodarowania (u nas nie pozwalał), lepiej jak grunt jest suchy (u nas podmokły) bo ciężkie izolacje są kosztowne. Koszty wynikają z głębszego rycia w ziemi, wysokich ścian fundamentowych, ale chyba najbardziej z konieczności dodatkowego stropu nad piwnicą. Generalnie praktyczna rzecz, suszarnia, miejsce na opał, warsztacik, itd.. ,a le trzeba się liczyć z dodatkowym kosztem i wydłużeniem czasu robót. Rozwiązaniem tańszym i często wystarczającym może być częściowe podpiwniczenie w okolicy klatki schodowej. Zagadaj Fraglesa, powinien coś wiedzieć o kosztach bo sam podpiwniczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts