ronja_m 20.11.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Witam, Obecnie jestesmy w fazie wyboru projektu - jak na razie najbardziej odpowiada nam Kameralny w wersji 25b. http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_1204_3_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_1204_4_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_1204_19.jpg Czy ktos buduje ten domek? Bede wdzieczna za wszelkie uwagi na temat projektu. Zmiany ktore obecnie rozwazamy to podniesienie sciany kolankowej o 2 pustaki, niewielkie powiekszenie lazienki na gorze kosztem sypialni i powiekszenie okien w scianach szczytowych na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 23.11.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Może być trudno ze znalezieniem tego domku w budowie bo projekt jest dosyć nowy.Za mała łazienka to bolączka wszystkich "Kameralnych" i jest to dodatkowo wyraźne w tym największym. Sporo ludzi powiększa ją kosztem pokoju i myślę, że warto.Co do podnoszenia ścianki kolankowej to byłbym ostrożny bo urok tego domu to między innymi jego proporcje , które mógłby stracić.Okna też mamy powiększone do typowych rozmiarów. Pozdrawiam i życzę udanych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumowiczka 02.12.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Taki program to super sprawa :D LUDKA pisałaś ,że zaczynasz budowę w pażdzierniku-udało się "wystartować"? Zfadzam sie w zupelnosci. Program jest naprawde bardzo dobry. Tez buduje ten domek i dzieki temu programowi moglam sobie poprzestawiac scianki dzialowe dlatego bede miala troche zmieniona gore ) a do tego to wszystkie meble siedze teraz ylko i mebluje swoj domek:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 02.12.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Forumowiczko, napisz coś więcej, może jakieś skany z przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumowiczka 02.12.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Forumowiczko, napisz coś więcej, może jakieś skany z przeróbek. W najblizszym czasie postram sie wrzucic projelkty z planowym przerobieniem gory. Teraz wpadla mi kilka pomyslow z dolem o blizej z lazienka a to wszytsko dzieki plytce muratora jestem pod wielikm podziwem. Dzieki niej o ile latwiej mozna sobie wszytsko wyobrazic, ja nigdy nie moglam sie polapac w tych plaskich projektach, a tu wszyttko jak prawdziwie, gratulacje i jeszcze raz suuper! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy i mateusz 05.12.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Trudno mi powiedzieć bo po pierwsze nie wiem jaki był stan wydatków w momencie zamknięcia budynku a poza tym (prawie)wszystko robimy sami więc robocizny nie określę. Materiały do tej pory kosztowały nas 90 tyś. Dom ocieplony i częściowo zrobione instalacje i wykończenia. Witam,czy moglby mi pan dokladniej okreslic jaki prace sa juz wykonane w panskim kameralnym poniewaz tez planuje budowac w systemie bardzo gospodarczym i wykonywac wiekszosc prac samemu i wspolnie z rodzina,dlatego uwazam iz pana doswiadczenia w tej kwestii mogly by mi ogromnie pomuc,z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich budujacych domek kameralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy i mateusz 05.12.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Trudno mi powiedzieć bo po pierwsze nie wiem jaki był stan wydatków w momencie zamknięcia budynku a poza tym (prawie)wszystko robimy sami więc robocizny nie określę. Materiały do tej pory kosztowały nas 90 tyś. Dom ocieplony i częściowo zrobione instalacje i wykończenia. Witam,czy moglby mi pan dokladniej okreslic jaki prace sa juz wykonane w panskim kameralnym poniewaz tez planuje budowac w systemie bardzo gospodarczym i wykonywac wiekszosc prac samemu i wspolnie z rodzina,dlatego uwazam iz pana doswiadczenia w tej kwestii mogly by mi ogromnie pomuc,z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich budujacych domek kameralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 08.12.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 witam, na ten moment mamy dom zamknięty, 2 wylewki zrobione, w kuchni, przedpokoju i wc położone ogrzewanie podlogowe; prawie ocieplony dach, ocieplone ściany, wykonana górna część elewacji (deski), dolna część na razie pokryta samym styropianem wewnątrz ok 3/4 instalacji c.o. wodnej i elektrycznej i trochę płytek zakupionychpoza tym jak na razie zero tynków zaś poddasze to na razie jedna wielka przestrzeń bez ścianek działowychOgólnie na ten stan poszło ok. 120-130 tys. zł na same materialy (z robocizny jest tu tylko koszt wykonania więźby dachowej), przy czym sporo rzeczy było zakupionych w promocjach. W tej kwocie ok 10 tys. to koszt projektu, adaptacji i geodetow.Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Kameralnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidiaz 09.12.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 witam, na ten moment mamy dom zamknięty, 2 wylewki zrobione, w kuchni, przedpokoju i wc położone ogrzewanie podlogowe; prawie ocieplony dach, ocieplone ściany, wykonana górna część elewacji (deski), dolna część na razie pokryta samym styropianem wewnątrz ok 3/4 instalacji c.o. wodnej i elektrycznej i trochę płytek zakupionych poza tym jak na razie zero tynków zaś poddasze to na razie jedna wielka przestrzeń bez ścianek działowych Ogólnie na ten stan poszło ok. 120-130 tys. zł na same materialy (z robocizny jest tu tylko koszt wykonania więźby dachowej), przy czym sporo rzeczy było zakupionych w promocjach. W tej kwocie ok 10 tys. to koszt projektu, adaptacji i geodetow. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Kameralnego witam , jeśli to możliwe poproszę o fotkę parteru,przeczytałam,że robiliście jakieś zmiany z kominem w kotłowni-u nas też będzie piec na eko-groszek i trzeba go gdzieś ulokować a w kotłowni miejsca mało i jeszcze interesują mnie wymiary okna balkonowego w salonie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 14.12.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Plan parteru z fragmentem kotłowni:http://images39.fotosik.pl/234/e7f92f3251184cf8.jpgZ piecem sprawa wygląda u nas tak, że planowany był z podajnikiem, ale z powodów finansowych mamy zwykły uniwersalny.Druga rzecz, że mimo przeprojektowania kotłowni, po rozeznaniu się w rynku okazało się , że najmniejsze piece weszły by nam "na styk", czyli pojawiłby się problem z czyszczeniem ślimaka.Możliwe , że rozwiązaniem byłby piec tłokowy z koszem z tyłu.My jednak przemyśleliśmy sprawę i zdecydowaliśmy, że teraz kupiliśmy zwykły piec a za jakiś czas (jak staniemy na nogi) dokupi się palnik na palet (mam nadzieję, że stanieją trochę do tego czasu.Wiem , że nie jest to już dzisiaj najtańsze rozwiązanie, ale obserwując sąsiadów jak "bawią" się z groszkiem, coraz bardziej przekonuję się do tej opcji.Można by na początki sezonu zasypać pomieszczenie pod schodami i nie przejmować się więcej opałem. Gabarytami też bardziej pasuje do naszej mikro-kotłowni, mniej brudu i obsługi a zakup podzielony na raty (teraz piec , potem palnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidiaz 14.12.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witam,dziękuję za odpowiedź,faktycznie kotłownia mikro ale skoro taki projekt wybraliśmy to teraz trzeba kombinować.Mamy jeszcze opcję z kotłownią w pom.gospodarczym,ale to temat do przemyślenia na długie,zimowe wieczory.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bieniu2 15.12.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Dawno nic nie pisałem, obecnie mamy zrobione poddasze zamontowane płyty G-K, teraz kończymy klimatyzację we wnętrzy czyli kanały wentylacyjne. Ostatnio zamówiliśmy wymiennik krzyżowo-przeciwprądowy i planuję budowę wymiennika gruntowego pośredniego ale dopadła nas zima i śniegi. Widzę że kilkakrotnie padło pytanie o koszty. my do tej pory wydaliśmy około 200 tys. zostało do zrobienia, podłogi (ogrzewania podłogowe) i wykonczenie jakieś 500zł / m2. Myślę że przy zastosowanych technologiach udało nam się utrzymać sensowne koszty. Cały czas idziemy w energooszczędność i przyznam że kosztuje to trochę więcej PLN ale mamy nadzieję że eksploatacja będzie tania. Wracając do tematu wyłazu dachowego ja robię go na połaci z kominem i do tego w takim miejscu żeby kominiarz niemal bezposrednio wychodził na ławę znając ich i mając nieco do czynienia z nimi robią czasami problemy z akrobacjami dachowymi - lubią łatwy i czysty dostęp. Pozdrawiam Kameralnych. W razie pytań walcie śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 16.12.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Zdjęcia , zdjęcia, prosimy. PS: Zima faktycznie nie służy budowaniu, też przycupnęliśmy trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bieniu2 16.12.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Zdjęcia wstawię jak będzie więcej zrobione, tymczasem "wstyd" coś wklejać naprawdę niewiele się zmieniło od poprzednich fotek. Jak zakończę wentylację mechaniczną to wkleję fotki. No i mam ambitny plan wykonać przyłącze kanalizacyjne do końca stycznia - czekałem na tą możliwość 2 lata bo po 2,5 roku i rozłożeniu czerwonego dywanu oraz sypaniu płatków róż udało nam się zaprosić na naszą działkę sieć wodociągową - mamy wodę . Pozdrawiam urzędasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 21.12.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 WitamW ramach przedświątecznych marzeń narysowałem przeróbkę Kameralnego.Już od początku planowaliśmy, że na razie budujemy Kameralnego z niewielkimi zmianami, ale zostawiamy sobie furtkę na przeróbkę w przyszłości.Tak powstał projekt Kameralny ala' arturromarr:Po pierwsze chcielibyśmy powiększyć delikatnie salon poprzez dodanie wykusza.W naturalny sposób nad nim można zrobić brakujący nam balkon.Mikro-łazienka powiększona kosztem pokoju (to już jest) i dobudowaniem lukarny.Te zmiany poprawiają moim zdaniem funkcjonalność i wygląd naszego domku.Jest tak zbudowany, żeby dało się je zrealizować.Trochę się rozmarzyłem, jakby była kasa to odrazu taki by był (chociaż kilka pomysłów przyszło oczywiście w trakcie realizacji), ale póki co jest krucho z postawieniem stanu podstawowego więc musi wszystko poczekać. Parter:http://images50.fotosik.pl/240/d807d49b75f04d76.jpgPoddasze:http://images46.fotosik.pl/239/95accaea5716399e.jpgElewacja:http://images49.fotosik.pl/240/f89875cf9c684202.jpghttp://images50.fotosik.pl/240/14761261693ab925.jpgPS:Życzę wszystkim Kameralnym Zdrowych i Wesołych Świąt, oraz przyszłych świąt w swoim nowym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bieniu2 23.12.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Dziękuję w imieniu wszystkich zapracowanych "budowlańców" za życzenia świąteczne oraz noworoczne. Również dołączam się do nich. Wszystkiego najlepszego no i wysokich zdolności kredytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidiaz 31.12.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU W ZDROWIU I ...W KAMERALNYM:)[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_ccc 09.02.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Czy ktoś z Was buduje kameralnego w granicy działki? Mam wąski teren (13,5m) ale za to bardzo długi...Jedyne możliwe rozwiązanie to wybudowanie kameralnego z oknami garażowymi po stronie południowej. http://images43.fotosik.pl/258/3b2009a02299b156med.jpg Teoretycznie powinien być obrócony o 180 stopni . Co myślicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 10.02.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Projekt może i by się nadawał, bo w odróżnieniu od większości projektów wejście i wjazd do garażu jest na węższej ścianie.Nie wiem jak jest z prawem dotyczącym wąskich działek (coś się zmieniało ostatnio), ale musiałbyś pewnie zrezygnować z okien z garażu i kotłowni, ew. dać luksfery jeśli sąsiad pozwoli.Myślę że w tym układzie najlepiej taras obciąć do linii domu i wydłużyć go w dłuższą stronę działki tak by jak najmniej zagradzać przejście.Musisz porozmawiać z jakimś architektem który będzie Ci adaptował projekt na co dadzą ci pozwolenie, z tego co jednak pamiętam to bardzo zliberalizowali prawo odnośnie wąskich działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 15.02.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam wszystkich (po dość długiej przerwie) proponuje zacząć od sprawdzenia warunków zabudowy/planu zagospodarowania terenu - z pewnością jest tam wskazana linia zabudowy którą bedziesz musiał przestrzegać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts