Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Obecnie jestesmy w fazie wyboru projektu - jak na razie najbardziej odpowiada nam Kameralny w wersji 25b.

http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_1204_3_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_1204_4_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_1204_19.jpg

Czy ktos buduje ten domek?

Bede wdzieczna za wszelkie uwagi na temat projektu.

Zmiany ktore obecnie rozwazamy to podniesienie sciany kolankowej o 2 pustaki, niewielkie powiekszenie lazienki na gorze kosztem sypialni i powiekszenie okien w scianach szczytowych na poddaszu.

:)

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może być trudno ze znalezieniem tego domku w budowie bo projekt jest dosyć nowy.

Za mała łazienka to bolączka wszystkich "Kameralnych" i jest to dodatkowo wyraźne w tym największym. Sporo ludzi powiększa ją kosztem pokoju i myślę, że warto.

Co do podnoszenia ścianki kolankowej to byłbym ostrożny bo urok tego domu to między innymi jego proporcje , które mógłby stracić.

Okna też mamy powiększone do typowych rozmiarów.

Pozdrawiam i życzę udanych wyborów.

• 2 weeks później...
Taki program to super sprawa :D :D :D

LUDKA pisałaś ,że zaczynasz budowę w pażdzierniku-udało się "wystartować"?

Zfadzam sie w zupelnosci. Program jest naprawde bardzo dobry. Tez buduje ten domek i dzieki temu programowi moglam sobie poprzestawiac scianki dzialowe dlatego bede miala troche zmieniona gore :)) a do tego to wszystkie meble siedze teraz ylko i mebluje swoj domek:P

Forumowiczko, napisz coś więcej, może jakieś skany z przeróbek. :)

W najblizszym czasie postram sie wrzucic projelkty z planowym przerobieniem gory. Teraz wpadla mi kilka pomyslow z dolem o blizej z lazienka a to wszytsko dzieki plytce muratora jestem pod wielikm podziwem. Dzieki niej o ile latwiej mozna sobie wszytsko wyobrazic, ja nigdy nie moglam sie polapac w tych plaskich projektach, a tu wszyttko jak prawdziwie, gratulacje i jeszcze raz suuper! :)

Trudno mi powiedzieć bo po pierwsze nie wiem jaki był stan wydatków w momencie zamknięcia budynku a poza tym (prawie)wszystko robimy sami więc robocizny nie określę.

Materiały do tej pory kosztowały nas 90 tyś. Dom ocieplony i częściowo zrobione instalacje i wykończenia.

Witam,czy moglby mi pan dokladniej okreslic jaki prace sa juz wykonane w panskim kameralnym poniewaz tez planuje budowac w systemie bardzo gospodarczym i wykonywac wiekszosc prac samemu i wspolnie z rodzina,dlatego uwazam iz pana doswiadczenia w tej kwestii mogly by mi ogromnie pomuc,z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich budujacych domek kameralny.

Trudno mi powiedzieć bo po pierwsze nie wiem jaki był stan wydatków w momencie zamknięcia budynku a poza tym (prawie)wszystko robimy sami więc robocizny nie określę.

Materiały do tej pory kosztowały nas 90 tyś. Dom ocieplony i częściowo zrobione instalacje i wykończenia.

Witam,czy moglby mi pan dokladniej okreslic jaki prace sa juz wykonane w panskim kameralnym poniewaz tez planuje budowac w systemie bardzo gospodarczym i wykonywac wiekszosc prac samemu i wspolnie z rodzina,dlatego uwazam iz pana doswiadczenia w tej kwestii mogly by mi ogromnie pomuc,z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich budujacych domek kameralny.

witam, na ten moment mamy dom zamknięty, 2 wylewki zrobione, w kuchni, przedpokoju i wc położone ogrzewanie podlogowe; prawie ocieplony dach, ocieplone ściany, wykonana górna część elewacji (deski), dolna część na razie pokryta samym styropianem

wewnątrz ok 3/4 instalacji c.o. wodnej i elektrycznej i trochę płytek zakupionych

poza tym jak na razie zero tynków zaś poddasze to na razie jedna wielka przestrzeń bez ścianek działowych

Ogólnie na ten stan poszło ok. 120-130 tys. zł na same materialy (z robocizny jest tu tylko koszt wykonania więźby dachowej), przy czym sporo rzeczy było zakupionych w promocjach. W tej kwocie ok 10 tys. to koszt projektu, adaptacji i geodetow.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Kameralnego

witam, na ten moment mamy dom zamknięty, 2 wylewki zrobione, w kuchni, przedpokoju i wc położone ogrzewanie podlogowe; prawie ocieplony dach, ocieplone ściany, wykonana górna część elewacji (deski), dolna część na razie pokryta samym styropianem

wewnątrz ok 3/4 instalacji c.o. wodnej i elektrycznej i trochę płytek zakupionych

poza tym jak na razie zero tynków zaś poddasze to na razie jedna wielka przestrzeń bez ścianek działowych

Ogólnie na ten stan poszło ok. 120-130 tys. zł na same materialy (z robocizny jest tu tylko koszt wykonania więźby dachowej), przy czym sporo rzeczy było zakupionych w promocjach. W tej kwocie ok 10 tys. to koszt projektu, adaptacji i geodetow.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Kameralnego

witam , jeśli to możliwe poproszę o fotkę parteru,przeczytałam,że robiliście jakieś zmiany z kominem w kotłowni-u nas też będzie piec na eko-groszek i trzeba go gdzieś ulokować a w kotłowni miejsca mało :-? i jeszcze interesują mnie wymiary okna balkonowego w salonie :D

pozdrawiam

Plan parteru z fragmentem kotłowni:

http://images39.fotosik.pl/234/e7f92f3251184cf8.jpg

Z piecem sprawa wygląda u nas tak, że planowany był z podajnikiem, ale z powodów finansowych mamy zwykły uniwersalny.

Druga rzecz, że mimo przeprojektowania kotłowni, po rozeznaniu się w rynku okazało się , że najmniejsze piece weszły by nam "na styk", czyli pojawiłby się problem z czyszczeniem ślimaka.

Możliwe , że rozwiązaniem byłby piec tłokowy z koszem z tyłu.

My jednak przemyśleliśmy sprawę i zdecydowaliśmy, że teraz kupiliśmy zwykły piec a za jakiś czas (jak staniemy na nogi) dokupi się palnik na palet (mam nadzieję, że stanieją trochę do tego czasu.

Wiem , że nie jest to już dzisiaj najtańsze rozwiązanie, ale obserwując sąsiadów jak "bawią" się z groszkiem, coraz bardziej przekonuję się do tej opcji.

Można by na początki sezonu zasypać pomieszczenie pod schodami i nie przejmować się więcej opałem. Gabarytami też bardziej pasuje do naszej mikro-kotłowni, mniej brudu i obsługi a zakup podzielony na raty (teraz piec , potem palnik).

Dawno nic nie pisałem, obecnie mamy zrobione poddasze zamontowane płyty G-K, teraz kończymy klimatyzację we wnętrzy czyli kanały wentylacyjne. Ostatnio zamówiliśmy wymiennik krzyżowo-przeciwprądowy i planuję budowę wymiennika gruntowego pośredniego ale dopadła nas zima i śniegi.

Widzę że kilkakrotnie padło pytanie o koszty. my do tej pory wydaliśmy około 200 tys. zostało do zrobienia, podłogi (ogrzewania podłogowe) i wykonczenie jakieś 500zł / m2. Myślę że przy zastosowanych technologiach udało nam się utrzymać sensowne koszty. Cały czas idziemy w energooszczędność i przyznam że kosztuje to trochę więcej PLN ale mamy nadzieję że eksploatacja będzie tania.

Wracając do tematu wyłazu dachowego ja robię go na połaci z kominem i do tego w takim miejscu żeby kominiarz niemal bezposrednio wychodził na ławę znając ich i mając nieco do czynienia z nimi robią czasami problemy z akrobacjami dachowymi - lubią łatwy i czysty dostęp. Pozdrawiam Kameralnych. W razie pytań walcie śmiało.

Zdjęcia wstawię jak będzie więcej zrobione, tymczasem "wstyd" coś wklejać naprawdę niewiele się zmieniło od poprzednich fotek. Jak zakończę wentylację mechaniczną to wkleję fotki.

No i mam ambitny plan wykonać przyłącze kanalizacyjne do końca stycznia - czekałem na tą możliwość 2 lata bo po 2,5 roku i rozłożeniu czerwonego dywanu oraz sypaniu płatków róż udało nam się zaprosić na naszą działkę sieć wodociągową - mamy wodę :) . Pozdrawiam urzędasów.

Witam

W ramach przedświątecznych marzeń narysowałem przeróbkę Kameralnego.

Już od początku planowaliśmy, że na razie budujemy Kameralnego z niewielkimi zmianami, ale zostawiamy sobie furtkę na przeróbkę w przyszłości.

Tak powstał projekt Kameralny ala' arturromarr:

Po pierwsze chcielibyśmy powiększyć delikatnie salon poprzez dodanie wykusza.

W naturalny sposób nad nim można zrobić brakujący nam balkon.

Mikro-łazienka powiększona kosztem pokoju (to już jest) i dobudowaniem lukarny.

Te zmiany poprawiają moim zdaniem funkcjonalność i wygląd naszego domku.

Jest tak zbudowany, żeby dało się je zrealizować.

Trochę się rozmarzyłem, jakby była kasa to odrazu taki by był (chociaż kilka pomysłów przyszło oczywiście w trakcie realizacji), ale póki co jest krucho z postawieniem stanu podstawowego więc musi wszystko poczekać.

Parter:

http://images50.fotosik.pl/240/d807d49b75f04d76.jpg

Poddasze:

http://images46.fotosik.pl/239/95accaea5716399e.jpg

Elewacja:

http://images49.fotosik.pl/240/f89875cf9c684202.jpg

http://images50.fotosik.pl/240/14761261693ab925.jpg

PS:

Życzę wszystkim Kameralnym Zdrowych i Wesołych Świąt, oraz przyszłych świąt w swoim nowym domku.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Czy ktoś z Was buduje kameralnego w granicy działki?

Mam wąski teren (13,5m) ale za to bardzo długi...

Jedyne możliwe rozwiązanie to wybudowanie kameralnego z oknami garażowymi po stronie południowej.

http://images43.fotosik.pl/258/3b2009a02299b156med.jpg

Teoretycznie powinien być obrócony o 180 stopni . Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Projekt może i by się nadawał, bo w odróżnieniu od większości projektów wejście i wjazd do garażu jest na węższej ścianie.

Nie wiem jak jest z prawem dotyczącym wąskich działek (coś się zmieniało ostatnio), ale musiałbyś pewnie zrezygnować z okien z garażu i kotłowni, ew. dać luksfery jeśli sąsiad pozwoli.

Myślę że w tym układzie najlepiej taras obciąć do linii domu i wydłużyć go w dłuższą stronę działki tak by jak najmniej zagradzać przejście.

Musisz porozmawiać z jakimś architektem który będzie Ci adaptował projekt na co dadzą ci pozwolenie, z tego co jednak pamiętam to bardzo zliberalizowali prawo odnośnie wąskich działek.