kamcia.lo 09.08.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 WitamCzy moglibyście przysłać mi zdjęcia waszych kuchni, jak macie rozwiązane układ kuchni w kameralnym? Ciężko mi tu wybrnąć przez te okna z dwóch stron. Bardzo bym prosiła o zdjęcia od "Fragle1", ponieważ układ mamy podobny (bez spiżarki) Zdjęcia możecie wysyłać na e;maila: [email protected]Chociaż pewnie każdy by chętnie pooglądał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 12.08.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 (edytowane) U nas jest spiżarnia, ale w stosunku do oryginału zamurowaliśmy ścianę do salonu, żeby przy tej ilości okien było miejsce na szafki.Na rysunku jest planowany układ kuchni:http://images37.fotosik.pl/998/754889ad8aea86b1.jpg Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez arturromarr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
20kokos 05.09.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) Witam wszystkich - jestem wlasnie w stadium szukania projektu i musze stwierdzic, ze kameralny najbardziej przypadl mi do gustu - zwlaszcza - jak tez zauwazyliscie - jego proporcje. Wlasnie jak przelecialem obecny temat - to widze ze macie duzo ciekawych pomyslow odnosnie zmian w projekcie. Zanim sie zdecyduje na kupno projektu - to pewnie jeszcze troche czasu minie ale staram sie pozbierac teraz jak najwiecej info odnosnie domku. Dlatego chcialem sie dowiedziec od doswiadczonych kameralnych ile czasu zajelo wam postawienie stanu surowego otwartego? Jak widze zastosowaliscie rozne materialy do budowy - ja chcialbym sciany postawic z pustaka - i wlasnie najbardziej interesuje mnie opinia osob ktore tez zastosowaly pustak. Pytam poniewaz pracuje na morzu i pracuje w rotacji 2 miesiace na morzu - 2 na ladzie - a bardzo zalezy mi zebym samemu pilnowal budowy i chcialbym stopniowo na jednym urlopie postawic fundament, a na nastepnym od razu stan surowy( najlepiej jakby dalo rade zamkniety;)) i tak dalej. Zamierzam wstepnie postawic jak najszybciej Stan surowy zamkniety + instalacje a potem powoli wykanczac wszystko satrym sprawdzonym systemem gospodarczym;) Z góry dziekuje za info i pozdrawiam wszystkich kameralnych! Edytowane 5 Września 2011 przez 20kokos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 06.09.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Słusznie, że planujesz dopilnować budowy, bo o sumienną i rzetelną ekipę coraz trudniej, a jak wiadomo "oko pańskie konia tuczy".Myślę że dwumiesięczne cykle spokojnie ci wystarczą wszystko zależy jakich wykonawców zatrudnisz.Myślę że tygodniowe przery technologiczne wystarczą po wylaniu fundamentów i wymurowaniu ścian, po stropie przydały by sie dwa tygodnie.Twoje terminy wydają mi się jak najbardziej realne w przypadku kameralnego. W mojej okolicy podobne domki stawiaja się w 4-5 miesięcy pod dach.Ale nie szalej i nie naciskaj na wykonawców bo pośpiech odbija się czasem na jakości, lepiej poczekać kolejne dwa miesiące niż potem mieć jakieś "kwiatki"Największy problem możesz mieć z umówieniem ludzi akurat wtedy kiedy masz czas więc zacznij od poszukiwać ekipy.Co do materiału to jak mam z bloczków gazobetonowych i drugi raz budowałbym z tego samego. Ciepłe, duże (szybkość), ładwe do obróbki robienia bruzd itd.Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
20kokos 09.09.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Dzięki wielkie za poradę - zastanowię się na poważnie z tymi bloczkami. Ale na to mam jeszcze czas - natomiast właśnie z tą ekipą może być problem - tym bardziej, że nie mogę przewidzieć kiedy dokładnie ja będę na wolnym - taki urok życia Felka marynarza;) Co do realizacji to naciskać na pewno nie będę - raczej staram się jak najbardziej skrócić czas poprzez wybranie odpowiedniego rozwiązania - tak żeby jak najmniej czasu zajmowało postawienie domku ale na spokojnie - bo wiadomo - co nagle to po diable. Także na razie studiuje wszystkie możliwe materiały żebym był gotowy na budowę kiedy już przyjdzie na to czas. A póki co - śledzę na bieżąco obecny temat i czekam - na nowe fotki - zwłaszcza wewnątrz. Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dzięki Arturromarr za poradę - bo tak jeszcze do nie dawna nie bylem przekonany czy aby w moim przypadku budowa domu samemu to dobry pomysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszeczek6 20.10.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 mam pytanie do wszystkich ktorzy juz spedzili zime w swojch domkach ile ocieplenia daliscie w "dach"i jak to sie ma do zeczywistosci dalibyscie dzisiaj wiecej .dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 20.11.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Ja mam watę szklaną w dwóch warstwach: -15 cm pomiędzy krokwiami -5 cm pomiędzy stelażem od środka. To chyba minimum jak na obecne standardy, ocieplenia nigdy za wiele więc jak masz możliwości to daj więcej, trzeba tylko uważać żeby nie zmniejszyć za bardzo wnętrza, niech kameralny nie będzie już bardziej kameralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles1 01.12.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam, my mamy ocieplone 15 - wełną szklaną. Jak dla nas po ostatniej mroźnej zimie było ciepło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszeczek6 18.12.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 dzieki wielkie za wsazowki,a mam jeszcze jedno pytanko dawaliscie jakies ocieplenie w garazu na scianie lub na stropie ?lub moze jest garaz ogrzewany w malym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles1 20.12.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 My mamy ogrzewany garaż. Jedyne co mam ocieplone to sufit na zewnątrz przy wejściu do domu i garażu. dzieki wielkie za wsazowki,a mam jeszcze jedno pytanko dawaliscie jakies ocieplenie w garazu na scianie lub na stropie ?lub moze jest garaz ogrzewany w malym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 26.12.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Na zewnątrz to wszystko musi być ocieplone.My mamy ogrzewany garaż i ustawione na minimum.Zamierzam ocieplić sufit bo jest w nim niska temperatura i niepotrzebnie ochładza pomieszczenie nad nim.Ścianami sąsiaduje z kotłownią i łazienką więc sobie odpuszczę żeby nie zmniejszać powierzchni.U nas największy problem w tej części domu to brama, którą nieźle wieje.Można wszystko prowizorycznie uszczelnić, ale wtedy otworzenie zabiera sporo czasu.Muszę zrobić w przyszłości jakieś porządne stałe uszczelnienie bramy.Zamontowałem takie szczotki ale one z czasem się odkształcają i efekt słabnie.Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszeczek6 20.05.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 witam wszystkich po krotkiej przerwie.Znow potrzebuje waszej pomocy a raczej porady,jaki tynk cienkowarstwowy ulozyljscie na waszych domkach i jak to ma sie w praktyce,bo po przeczytaniu kilkunastu artykulow mamy lekki metlik w glowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 23.05.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 My mamy póki co tylko zaciągnięte klejem.Jeśli chodzi o tynk to nie planujemy jakiegoś drogiego.Myślę że każdy się ubrudzi tak że nie będzie się dało wyczyścić więc kiedyś itak trzeba będzie malować więc chyba nie warto przepłacać.Ważne jest chyba tynkowanie w korzystnych warunkach atmosferycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszeczek6 23.05.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 My sie zastanawiam pomiedzy tynkiem mineralnym i akrylowym,gdzie przy tym drugim mam dwie sprzeczne informacje co do blakniecia koloru od strony naslonecznioneja. moze polozyc duzo tanszy mineralny i pomalowac lepsza farba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 30.05.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Ja bym tak właśnie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszeczek6 30.07.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 nasze kolory wyszly troszke inaczej jak w orginale ale nie mozna miec wszyskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ludka 31.07.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 nasze kolory wyszly troszke inaczej jak w orginale ale nie mozna miec wszyskiego jestem pod wrażeniem, ja tez mam piwnicę pod częścią domu tylko będzie obsypana i zrobiona skarpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszeczek6 31.07.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 dziekujemy my tez bedziemy chcieli obsypac ale narazie brak kasiorki-a jaki kociol macie zainstalowany(czym ogrzewacie wasze domki?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ludka 01.08.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 dziekujemy my tez bedziemy chcieli obsypac ale narazie brak kasiorki-a jaki kociol macie zainstalowany(czym ogrzewacie wasze domki?) mamy ogrzewanie gazowe i planujemy montaż kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 03.08.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Januszeczek. bardzo fajnie to kolorystycznie wychodzi.Myślę że "siłą" tego projektu jest właśnie zabawa materiałami wykończeniowymi i koniecznie oddzielenie góry od parteru.Pokarz skany rzutów jak masz rozwiązane pomieszczenia. My mamy ogrzewanie wodne, większość kaloryfery i kuchnia, przedpokój, łazienka na dole podłogówka. Kocioł tymczasowo tradycyjny na węgiel, mam na dzieję że w tym sezonie będzie już automatyczny.Zastanawiam się nad pelletem, gazu nie ma, węgla mam dosyć, ale nie jestem przekonany jeszcze.Kominek miał być z płaszczem (nawet są rury do kotłowni), ale czasem nie ma prądu i najlepiej mieć coś awaryjnego co go nie potrzebuje więc jest zwykły wkład. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez arturromarr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts