Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Czy moglibyście przysłać mi zdjęcia waszych kuchni, jak macie rozwiązane układ kuchni w kameralnym? Ciężko mi tu wybrnąć przez te okna z dwóch stron. Bardzo bym prosiła o zdjęcia od "Fragle1", ponieważ układ mamy podobny (bez spiżarki) Zdjęcia możecie wysyłać na e;maila: [email protected]

Chociaż pewnie każdy by chętnie pooglądał. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witam wszystkich - jestem wlasnie w stadium szukania projektu i musze stwierdzic, ze kameralny najbardziej przypadl mi do gustu - zwlaszcza - jak tez zauwazyliscie - jego proporcje. Wlasnie jak przelecialem obecny temat - to widze ze macie duzo ciekawych pomyslow odnosnie zmian w projekcie. Zanim sie zdecyduje na kupno projektu - to pewnie jeszcze troche czasu minie ale staram sie pozbierac teraz jak najwiecej info odnosnie domku.

Dlatego chcialem sie dowiedziec od doswiadczonych kameralnych ile czasu zajelo wam postawienie stanu surowego otwartego?

Jak widze zastosowaliscie rozne materialy do budowy - ja chcialbym sciany postawic z pustaka - i wlasnie najbardziej interesuje mnie opinia osob ktore tez zastosowaly pustak. Pytam poniewaz pracuje na morzu i pracuje w rotacji 2 miesiace na morzu - 2 na ladzie - a bardzo zalezy mi zebym samemu pilnowal budowy i chcialbym stopniowo na jednym urlopie postawic fundament, a na nastepnym od razu stan surowy( najlepiej jakby dalo rade zamkniety;)) i tak dalej. Zamierzam wstepnie postawic jak najszybciej Stan surowy zamkniety + instalacje a potem powoli wykanczac wszystko satrym sprawdzonym systemem gospodarczym;)

Z góry dziekuje za info i pozdrawiam wszystkich kameralnych!:)

Edytowane przez 20kokos

Słusznie, że planujesz dopilnować budowy, bo o sumienną i rzetelną ekipę coraz trudniej, a jak wiadomo "oko pańskie konia tuczy".

Myślę że dwumiesięczne cykle spokojnie ci wystarczą wszystko zależy jakich wykonawców zatrudnisz.

Myślę że tygodniowe przery technologiczne wystarczą po wylaniu fundamentów i wymurowaniu ścian, po stropie przydały by sie dwa tygodnie.

Twoje terminy wydają mi się jak najbardziej realne w przypadku kameralnego. W mojej okolicy podobne domki stawiaja się w 4-5 miesięcy pod dach.

Ale nie szalej i nie naciskaj na wykonawców bo pośpiech odbija się czasem na jakości, lepiej poczekać kolejne dwa miesiące niż potem mieć jakieś "kwiatki"

Największy problem możesz mieć z umówieniem ludzi akurat wtedy kiedy masz czas więc zacznij od poszukiwać ekipy.

Co do materiału to jak mam z bloczków gazobetonowych i drugi raz budowałbym z tego samego. Ciepłe, duże (szybkość), ładwe do obróbki robienia bruzd itd.

Życzę powodzenia

Dzięki wielkie za poradę - zastanowię się na poważnie z tymi bloczkami. Ale na to mam jeszcze czas - natomiast właśnie z tą ekipą może być problem - tym bardziej, że nie mogę przewidzieć kiedy dokładnie ja będę na wolnym - taki urok życia Felka marynarza;)

Co do realizacji to naciskać na pewno nie będę - raczej staram się jak najbardziej skrócić czas poprzez wybranie odpowiedniego rozwiązania - tak żeby jak najmniej czasu zajmowało postawienie domku ale na spokojnie - bo wiadomo - co nagle to po diable. Także na razie studiuje wszystkie możliwe materiały żebym był gotowy na budowę kiedy już przyjdzie na to czas. A póki co - śledzę na bieżąco obecny temat i czekam - na nowe fotki - zwłaszcza wewnątrz.

Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dzięki Arturromarr za poradę - bo tak jeszcze do nie dawna nie bylem przekonany czy aby w moim przypadku budowa domu samemu to dobry pomysl. :)

• 1 month później...
  • 1 month później...

Ja mam watę szklaną w dwóch warstwach:

-15 cm pomiędzy krokwiami

-5 cm pomiędzy stelażem od środka.

To chyba minimum jak na obecne standardy, ocieplenia nigdy za wiele więc jak masz możliwości to daj więcej, trzeba tylko uważać żeby nie zmniejszyć za bardzo wnętrza, niech kameralny nie będzie już bardziej kameralny. :)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

My mamy ogrzewany garaż. Jedyne co mam ocieplone to sufit na zewnątrz przy wejściu do domu i garażu.

dzieki wielkie za wsazowki,a mam jeszcze jedno pytanko dawaliscie jakies ocieplenie w garazu na scianie lub na stropie ?lub moze jest garaz ogrzewany w malym stopniu.

Na zewnątrz to wszystko musi być ocieplone.

My mamy ogrzewany garaż i ustawione na minimum.

Zamierzam ocieplić sufit bo jest w nim niska temperatura i niepotrzebnie ochładza pomieszczenie nad nim.

Ścianami sąsiaduje z kotłownią i łazienką więc sobie odpuszczę żeby nie zmniejszać powierzchni.

U nas największy problem w tej części domu to brama, którą nieźle wieje.

Można wszystko prowizorycznie uszczelnić, ale wtedy otworzenie zabiera sporo czasu.

Muszę zrobić w przyszłości jakieś porządne stałe uszczelnienie bramy.

Zamontowałem takie szczotki ale one z czasem się odkształcają i efekt słabnie.

Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku.

• 4 months później...

My mamy póki co tylko zaciągnięte klejem.

Jeśli chodzi o tynk to nie planujemy jakiegoś drogiego.

Myślę że każdy się ubrudzi tak że nie będzie się dało wyczyścić więc kiedyś itak trzeba będzie malować więc chyba nie warto przepłacać.

Ważne jest chyba tynkowanie w korzystnych warunkach atmosferycznych.

• 2 months później...

Januszeczek. bardzo fajnie to kolorystycznie wychodzi.

Myślę że "siłą" tego projektu jest właśnie zabawa materiałami wykończeniowymi i koniecznie oddzielenie góry od parteru.

Pokarz skany rzutów jak masz rozwiązane pomieszczenia.

My mamy ogrzewanie wodne, większość kaloryfery i kuchnia, przedpokój, łazienka na dole podłogówka. Kocioł tymczasowo tradycyjny na węgiel, mam na dzieję że w tym sezonie będzie już automatyczny.

Zastanawiam się nad pelletem, gazu nie ma, węgla mam dosyć, ale nie jestem przekonany jeszcze.

Kominek miał być z płaszczem (nawet są rury do kotłowni), ale czasem nie ma prądu i najlepiej mieć coś awaryjnego co go nie potrzebuje więc jest zwykły wkład.

Edytowane przez arturromarr