Ludka 08.10.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Widzę, że ten WC-et niefortunnie się wrysował architektce bo wszyscy go przesuwają Piwnica jest fajna rzecz, ale na pewno kosztuje. Przede wszystkim musi na nią zezwalać plan zagospodarowania (u nas nie pozwalał), lepiej jak grunt jest suchy (u nas podmokły) bo ciężkie izolacje są kosztowne. Koszty wynikają z głębszego rycia w ziemi, wysokich ścian fundamentowych, ale chyba najbardziej z konieczności dodatkowego stropu nad piwnicą. Generalnie praktyczna rzecz, suszarnia, miejsce na opał, warsztacik, itd.. ,a le trzeba się liczyć z dodatkowym kosztem i wydłużeniem czasu robót. Rozwiązaniem tańszym i często wystarczającym może być częściowe podpiwniczenie w okolicy klatki schodowej. Zagadaj Fraglesa, powinien coś wiedzieć o kosztach bo sam podpiwniczał. U mnie plan zagospodarowania pozwala na budowanie piwnic, sąsiad z sąsiedniej działki zrobił odwierty i będzie miał piwnicę więc przypuszczam że u mnie tez będzie ok, ściany fundamentowe muszę podnieść bo dom na górce ( z mapki geodezyjnej wynika ze 2 m różnicy), domek jest taki w sam raz a dodatkowe pomieszczenia przydadzą się, Dlatego może Fragles mi coś doradzi bo myślę o takim samym podpiwniczeniu Ja myślałam o powiększeniu WC i zrobieniu tam prysznica ale jak każdy robi tam przejście z garażu to mnie zastanowia i mam kolejny dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 08.10.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 No to z piwnicą bym się nie zastanawiał tylko robił.Co do wejścia do garażu to zrobiłem od wewnątrz, ze względu na dostęp do kotłowni. Nie będę miał bezobsługowego gazowego pieca więc nie będzie mi się chciało wychodzić na zewnątrz, żeby zasypać opałem.Jeśli będziesz miała kotłownie w piwnicy to bym zostawił wejście do garażu na zewnątrz i powiększył wc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ludka 08.10.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 No to z piwnicą bym się nie zastanawiał tylko robił. Co do wejścia do garażu to zrobiłem od wewnątrz, ze względu na dostęp do kotłowni. Nie będę miał bezobsługowego gazowego pieca więc nie będzie mi się chciało wychodzić na zewnątrz, żeby zasypać opałem. Jeśli będziesz miała kotłownie w piwnicy to bym zostawił wejście do garażu na zewnątrz i powiększył wc. slicznie dziękuję za podpowiedź, brzmi to rozsądnie. Jak mi jeszcze Fragles wyjawi jaki to koszt to będę miała jasność, bo przecież jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 23.10.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Witam, po pierwsze przepraszam ze tak dlugo sie nie odzywalem. Ludka - my równiez na naszej dzialce mamy roznice poziomow ok. 1,5 - 2m. dlatego w ogóle sie nie zastanawialismy czy podpiwniczac czy tez nie. Jesli chodzi o koszty przy zalozeniu ze mamy tą nierównosc poziomow to są porownywalne. Roznicę kosztow przy podpiwniczaniu generują schody do piwnicy, ewentualne dodatkowe okna, gdy umiescisz kotlownie w piwnicy dluzszy komin, dodatkowy beton w ławach fundamentowych - na połączenie czesci podpiwniczonej i nie podpiwniczonej, koszt stropu w porównaniu do zwyklych wylewek na gruncie, koszt wszelkich instalacji no i co najwazniejsze czas robut budowlanych Ludka jesli interesują cie dokladnie ile kosztowala nas piwnica (w PLN) to daj znac podlicze wszystko i wysle na prv. Podpiwniczenie samo w sobie nie niesie za soba jakis zmian konstrukcyjnych budynku. Co do wejscia do garazu - zostawilismy je na zewnatrz, tak jak jest w projekcie. Dlaczego? Przez 20 lat mieszkalem w domu gdzie wejscie do garazu bylo z czesci mieszkaalnej i przy kazdym wjezdzaniu, wyjezdzaniu z garazu spaliny wchodzily do mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ludka 23.10.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Serdeczne dzięki za wyczerpującą odpowiedź myślę że dałeś mi dużo do myślenia. Gdybyś naprawdę mógł podać te koszty to byłabym wdzięczna. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damatusz 05.11.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Witam wszystkich od m25a. obecnie czekam na pozwolenie więc w tym roku już nie zacznę. Mam wielką prośbę do wszystkich którzy już coś mają na placu budowy aby pochwalili się i pokazali zdjęcia, abym miał co robić podczas długich zimowych wieczorów. Moje zmiany to: powiększenie o 1 m od strony salonu i od strony kuchni. Automatycznie powiększyły się pokoje na górze, podniesienie ściany kolankowej o 2 bloczki no i oczywiście jak większość przesunięcie wc na dole. to na razie tyle, a jeszcze nie rozpocząłem budować , dlatego piszcie kochani o każdym problemie i o swoich zmianach, wykluczy to błędy u tych którzy dopiero zaczynają.Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 07.11.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 My czekamy na więźbę i już nie możemy się doczekać bo dopiero z dachem nasze wysiłki zaczną przypominać domek marzeń. Cieszę się, że jest coraz więcej "amatorów" kameralnego. Nasze zmiany w projekcie były niewielkie, ale jakto zwykle bywa wtrakcie realizacji narodziły się nowe pomysły. My ich na tym etapie nie zrealizujemy. Teraz zbudujemy dom według projektu, żeby nie przedłużać i nie podrażać inwestycji a w przyszłości jak już nam będzie się nudzić bez budowania a w kieszeniach zacznie uwierać gotówka przerobimy troszkę projekt. Napiszę o co mi chodzi bo może komuś się przyda na etapie przeróbek projektowych. Otóż chcemy za jednym zamachem powiększyć lekko salon i dodać balkon w pokoju nad nim. Mamy już nawet przerobiony strop tak, żeby belki nie opierały się na ścianie szczytowej. Chodzi o to by zamiast dużego okna w salonie wykuć duży otwór przejściowy i dobudować z tej strony tzw. "wykusz". Przybędzie troszkę powierzchni, bryła budynku zrobi się ciekawsza a na dobudowanej części można utworzyć balkon którego chyba jednak w tym projekcie brakuje. Druga zmiana to zrobienie dużej lukarny zamiast małego okienka po stronie łazienki. Zaczynała by się ona tam gdzie ściana i tworzyła rodzaj czwartego tylko mniejszego szczytu. Też obijemy go deskami i na ścianie niżej wymurujemy murek klinkieru. W ten sposób powiększymy oazę wypoczynku i poprawiny estetykę chyba najmniej ciekawej ścianyi tego budynku. Takie są plany ale to przyszłość bo póki co chcemy jak najszybciej zbudować kameralnego i wprowadzić się. Tym niemniej konstrukcja ścian, stropu i dachu będzie przygotowana do przeprojektowania tak by było to jak najmniej kłopotliwe. PS: Ciekawi mnie jak będą wyglądały te wydłużone Projekciki bo robi się on po dodaniu np. 2 m dosyć długi. Pozdrawiam Kameralni świata łączcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ludka 14.11.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Ojojoj arturromarr toż to będzie już domek "okazały" a nie "kameralny" Ja tez przyłączam się do prośby damatusza pochwalcie się zdjęciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 23.01.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 No i co, "Kameralni" szykują się jakoś do sezonu, czy na razie błogi sen zimowy. Nasz domek w zeszłym roku otrzymał bryłę a w tym będą wykończenia, oby nie nas. Już nie możemy się doczekać kolorowej elewacji. Ciekawe ile łącznie projektów kameralnego się sprzedało, może się jakoś odliczymy ? PS: Pojawił się trzeci Kameralny: http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=1204&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=kameralny&symbol=&x=20&y=5&nr=2 http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_1204_8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 01.02.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam wszystkich "Kameralnych" Dawno mnie tu nie było więc spróbuję nieco nadrobić zaległości. Oto nasz domek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/657614132fb1c18c.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/92a541cf742fefc5.html Mam nadzieje ze sie udało załączyć zdjęcia Pochwalcie się co u Was słychać na budowie, na jakim etapie jesteście, czy coś robicie czy czekacie do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 02.02.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Super domek. Ciekawe co teraz planujecie w środku czy wykańczanie od zewnątrz. Nasz wygląda podobnie poza tym, że nie ma okien i nie ma ostatecznego pokrycia czyli w naszym przypadku gontów, ale śnieg nie pada. Miło popatrzeć na domek w bardziej zaawansowanym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 02.02.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Arturromarr mam pytanko odnośnie ocieplenia poddasza: Czy zastanawiałeś sie nad tym jak ocieplać poddasze tzn. Czy stosować jedną warstwę wełny 20cm tak jak jest w projekcie czy też dwie warstwy 15 cm + 5cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 04.02.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Ja dam 15+5 bo koszt chyba porównywalny a powinno być lepiej ale pod warunkiem, że cieńsza warstwa przykryje krokwie. Najpierw 15 cm pomiędzy krokwie, pozostaje korzystna szczelina pomiędzy pokryciem a ociepleniem a następnie prostopadle przykręcę łaty 4x6, które będą konstrukcją pod płyty g-k i pomiędzy to wełnę 5cm. W ten sposób odizoluję lepiej krokwie od wnętrza i uszczelnię połączenia izolacji. Problem mam natomiast z wyborem wełna czy wata. Wszyscy kładą żółtą watę szklaną ale widziałem jak ona po latach zapada się w siebie lekko i sam nie wiem. Może przesadzam ale wełna mineralna jest sztywna, ale droższa i gorzej się ją układa. Jeszcze mam trochę czasu PS: czemu nie wstawiliście ostatniego okna Zima Wasz zastała, czy jest w tym jakiś chytry plan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 04.02.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Chytry plan to miał nasz pan od okien i przywiózł jedno okno za mało - jakimś dziwnym przypadkiem zamówił o jedno za mało. My też skłaniamy się w rozwiązanie 15cm między krokwie i 5cm pomiędzy stelarz na płyty G-K. PS. Chcesz stosować łaty 4x6 zamiast stelarzu pod płyty G-K - tutaj chyba jest jakiś "chłit"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 05.02.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Pod płyty g-k można dać zamiennie albo stelaż albo ruszt drewniany. Ponieważ koszt wyjdzie zbliżony to wolę to drugie bo drewno lepiej izoluje a poza tym konstrukcja dachu itak jest drewniana więc lepiej będą ze sobą współpracować te elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 10.02.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 no własnie czy nie będą współpracować zbyt "dobrze". Zastanawia mnie czy naprężenia krokwi, jej potencjalne ugięcia czy też jej "układanie się" do nie wpłynie na tak zamontowane płyty GK. Połączenie na profilach wydaje się bardziej elastyczne. Nie wiem czy ta teoria ma jakiś głąbszy sens ale chodzi mi mocno po głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 12.02.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ja myślę, że jak dach będzie pracował to łączenia i tak gdzieniegdzie popękają po dłuższym czasie, taki urok G-K, zaś technologie pod względem mechanicznym są zamienne. Nie przejmuję się tym bardzo bo nawet jak po jakimś czasie gdzieś pęknie to itak się przecież co kilka lat odświeża i maluje pomieszczenia więc można wtedy zagipsować tu i ówdzie. PS: JA na razie mam inne zmartwienia: okna drzwi... , ech jak to wszystko wybrać Skoro już pojawiły się pierwsze foty to jak też dołączam coś od siebie: http://images44.fotosik.pl/65/b83442b09ef2b14dmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ludka 27.02.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Super są Wasze domki,szczególnie Tobie fragles dziękuję bo zdecydowałam się na częściowe podpiwniczenie i teraz wiem jak będzie wyglądał mój domek. Tylko mogę Wam pogratulować postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 03.03.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Czy zastanawialiście się dlaczego w projekcie na poddaszu kładzone są dwie warstwy płyt G-K (na wszystkich przekrojach jest napisane 2x 1,25)?? Ja zachodze w głowe, no ale może wy macie jakieś pomysły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 04.03.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Nie zauważyłem tego . Może to jakiś pomysł na pękanie na łączeniach płyt (przykręcając je mijankowo), ale ja nie demonizuje tego problemu i jak wszyscy poprzestanę na jednej warstwie. Może też kładąc dwie warstwy można zrezygnować z rusztu, muszę zobaczyć w projekcie. Mi ruszt nie przeszkadza bo dam między niego drugą warstwę wełby i odizoluje się od krokwi. Jak dla mnie wygląda to na zbyt duży nakład kosztów i pracy, żeby tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts