Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzę, że ten WC-et niefortunnie się wrysował architektce bo wszyscy go przesuwają :)

Piwnica jest fajna rzecz, ale na pewno kosztuje. Przede wszystkim musi na nią zezwalać plan zagospodarowania (u nas nie pozwalał), lepiej jak grunt jest suchy (u nas podmokły) bo ciężkie izolacje są kosztowne.

Koszty wynikają z głębszego rycia w ziemi, wysokich ścian fundamentowych, ale chyba najbardziej z konieczności dodatkowego stropu nad piwnicą.

Generalnie praktyczna rzecz, suszarnia, miejsce na opał, warsztacik, itd.. ,a le trzeba się liczyć z dodatkowym kosztem i wydłużeniem czasu robót.

Rozwiązaniem tańszym i często wystarczającym może być częściowe podpiwniczenie w okolicy klatki schodowej.

Zagadaj Fraglesa, powinien coś wiedzieć o kosztach bo sam podpiwniczał.

U mnie plan zagospodarowania pozwala na budowanie piwnic, sąsiad z sąsiedniej działki zrobił odwierty i będzie miał piwnicę więc przypuszczam że u mnie tez będzie ok, ściany fundamentowe muszę podnieść bo dom na górce ( z mapki geodezyjnej wynika ze 2 m różnicy), domek jest taki w sam raz a dodatkowe pomieszczenia przydadzą się,

Dlatego może Fragles mi coś doradzi bo myślę o takim samym podpiwniczeniu :)

Ja myślałam o powiększeniu WC i zrobieniu tam prysznica ale jak każdy robi tam przejście z garażu to mnie zastanowia i mam kolejny dylemat :cry:

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to z piwnicą bym się nie zastanawiał tylko robił.

Co do wejścia do garażu to zrobiłem od wewnątrz, ze względu na dostęp do kotłowni. Nie będę miał bezobsługowego gazowego pieca więc nie będzie mi się chciało wychodzić na zewnątrz, żeby zasypać opałem.

Jeśli będziesz miała kotłownie w piwnicy to bym zostawił wejście do garażu na zewnątrz i powiększył wc.

No to z piwnicą bym się nie zastanawiał tylko robił.

Co do wejścia do garażu to zrobiłem od wewnątrz, ze względu na dostęp do kotłowni. Nie będę miał bezobsługowego gazowego pieca więc nie będzie mi się chciało wychodzić na zewnątrz, żeby zasypać opałem.

Jeśli będziesz miała kotłownie w piwnicy to bym zostawił wejście do garażu na zewnątrz i powiększył wc.

slicznie dziękuję za podpowiedź, brzmi to rozsądnie. Jak mi jeszcze Fragles wyjawi jaki to koszt to będę miała jasność, bo przecież jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze :lol:

• 3 weeks później...

Witam,

po pierwsze przepraszam ze tak dlugo sie nie odzywalem.

Ludka - my równiez na naszej dzialce mamy roznice poziomow ok. 1,5 - 2m. dlatego w ogóle sie nie zastanawialismy czy podpiwniczac czy tez nie.

Jesli chodzi o koszty przy zalozeniu ze mamy tą nierównosc poziomow to są porownywalne. Roznicę kosztow przy podpiwniczaniu generują schody do piwnicy, ewentualne dodatkowe okna, gdy umiescisz kotlownie w piwnicy dluzszy komin, dodatkowy beton w ławach fundamentowych - na połączenie czesci podpiwniczonej i nie podpiwniczonej, koszt stropu w porównaniu do zwyklych wylewek na gruncie, koszt wszelkich instalacji no i co najwazniejsze czas robut budowlanych

Ludka jesli interesują cie dokladnie ile kosztowala nas piwnica (w PLN) to daj znac podlicze wszystko i wysle na prv.

Podpiwniczenie samo w sobie nie niesie za soba jakis zmian konstrukcyjnych budynku.

Co do wejscia do garazu - zostawilismy je na zewnatrz, tak jak jest w projekcie. Dlaczego? Przez 20 lat mieszkalem w domu gdzie wejscie do garazu bylo z czesci mieszkaalnej i przy kazdym wjezdzaniu, wyjezdzaniu z garazu spaliny wchodzily do mieszkania.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich od m25a. obecnie czekam na pozwolenie więc w tym roku już nie zacznę. Mam wielką prośbę do wszystkich którzy już coś mają na placu budowy aby pochwalili się i pokazali zdjęcia, abym miał co robić podczas długich zimowych wieczorów. Moje zmiany to: powiększenie o 1 m od strony salonu i od strony kuchni. Automatycznie powiększyły się pokoje na górze, podniesienie ściany kolankowej o 2 bloczki no i oczywiście jak większość przesunięcie wc na dole. to na razie tyle, a jeszcze nie rozpocząłem budować , dlatego piszcie kochani o każdym problemie i o swoich zmianach, wykluczy to błędy u tych którzy dopiero zaczynają.

Pozdrawiam wszystkich

My czekamy na więźbę i już nie możemy się doczekać bo dopiero z dachem nasze wysiłki zaczną przypominać domek marzeń.

Cieszę się, że jest coraz więcej "amatorów" kameralnego.

Nasze zmiany w projekcie były niewielkie, ale jakto zwykle bywa wtrakcie realizacji narodziły się nowe pomysły.

My ich na tym etapie nie zrealizujemy. Teraz zbudujemy dom według projektu, żeby nie przedłużać i nie podrażać inwestycji a w przyszłości jak już nam będzie się nudzić bez budowania a w kieszeniach zacznie uwierać gotówka przerobimy troszkę projekt.

Napiszę o co mi chodzi bo może komuś się przyda na etapie przeróbek projektowych.

Otóż chcemy za jednym zamachem powiększyć lekko salon i dodać balkon w pokoju nad nim. Mamy już nawet przerobiony strop tak, żeby belki nie opierały się na ścianie szczytowej. Chodzi o to by zamiast dużego okna w salonie wykuć duży otwór przejściowy i dobudować z tej strony tzw. "wykusz". Przybędzie troszkę powierzchni, bryła budynku zrobi się ciekawsza a na dobudowanej części można utworzyć balkon którego chyba jednak w tym projekcie brakuje.

Druga zmiana to zrobienie dużej lukarny zamiast małego okienka po stronie łazienki. Zaczynała by się ona tam gdzie ściana i tworzyła rodzaj czwartego tylko mniejszego szczytu. Też obijemy go deskami i na ścianie niżej wymurujemy murek klinkieru. W ten sposób powiększymy oazę wypoczynku i poprawiny estetykę chyba najmniej ciekawej ścianyi tego budynku.

Takie są plany ale to przyszłość bo póki co chcemy jak najszybciej zbudować kameralnego i wprowadzić się.

Tym niemniej konstrukcja ścian, stropu i dachu będzie przygotowana do przeprojektowania tak by było to jak najmniej kłopotliwe.

PS:

Ciekawi mnie jak będą wyglądały te wydłużone Projekciki bo robi się on po dodaniu np. 2 m dosyć długi.

Pozdrawiam

Kameralni świata łączcie się :)

• 2 months później...

No i co, "Kameralni" szykują się jakoś do sezonu, czy na razie błogi sen zimowy. :)

Nasz domek w zeszłym roku otrzymał bryłę a w tym będą wykończenia, oby nie nas. Już nie możemy się doczekać kolorowej elewacji.

Ciekawe ile łącznie projektów kameralnego się sprzedało, może się jakoś odliczymy ?

PS:

Pojawił się trzeci Kameralny:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=1204&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=kameralny&symbol=&x=20&y=5&nr=2

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_1204_8.jpg

• 2 weeks później...

Witam wszystkich "Kameralnych"

Dawno mnie tu nie było więc spróbuję nieco nadrobić zaległości. Oto nasz domek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/657614132fb1c18c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/92a541cf742fefc5.html

Mam nadzieje ze sie udało załączyć zdjęcia :D :D

Pochwalcie się co u Was słychać na budowie, na jakim etapie jesteście, czy coś robicie czy czekacie do wiosny.

Ja dam 15+5 bo koszt chyba porównywalny a powinno być lepiej ale pod warunkiem, że cieńsza warstwa przykryje krokwie.

Najpierw 15 cm pomiędzy krokwie, pozostaje korzystna szczelina pomiędzy pokryciem a ociepleniem a następnie prostopadle przykręcę łaty 4x6, które będą konstrukcją pod płyty g-k i pomiędzy to wełnę 5cm.

W ten sposób odizoluję lepiej krokwie od wnętrza i uszczelnię połączenia izolacji.

Problem mam natomiast z wyborem wełna czy wata.

Wszyscy kładą żółtą watę szklaną ale widziałem jak ona po latach zapada się w siebie lekko i sam nie wiem. Może przesadzam ale wełna mineralna jest sztywna, ale droższa i gorzej się ją układa. Jeszcze mam trochę czasu :)

PS:

czemu nie wstawiliście ostatniego okna Zima Wasz zastała, czy jest w tym jakiś chytry plan?

Chytry plan to miał nasz pan od okien i przywiózł jedno okno za mało - jakimś dziwnym przypadkiem zamówił o jedno za mało.

My też skłaniamy się w rozwiązanie 15cm między krokwie i 5cm pomiędzy stelarz na płyty G-K.

PS. Chcesz stosować łaty 4x6 zamiast stelarzu pod płyty G-K - tutaj chyba jest jakiś "chłit"??

no własnie czy nie będą współpracować zbyt "dobrze". Zastanawia mnie czy naprężenia krokwi, jej potencjalne ugięcia czy też jej "układanie się" do nie wpłynie na tak zamontowane płyty GK. Połączenie na profilach wydaje się bardziej elastyczne. Nie wiem czy ta teoria ma jakiś głąbszy sens ale chodzi mi mocno po głowie

Ja myślę, że jak dach będzie pracował to łączenia i tak gdzieniegdzie popękają po dłuższym czasie, taki urok G-K, zaś technologie pod względem mechanicznym są zamienne.

Nie przejmuję się tym bardzo bo nawet jak po jakimś czasie gdzieś pęknie to itak się przecież co kilka lat odświeża i maluje pomieszczenia więc można wtedy zagipsować tu i ówdzie. :)

PS:

JA na razie mam inne zmartwienia: okna drzwi... , ech jak to wszystko wybrać :)

Skoro już pojawiły się pierwsze foty to jak też dołączam coś od siebie:

http://images44.fotosik.pl/65/b83442b09ef2b14dmed.jpg

• 3 weeks później...

Nie zauważyłem tego :) .

Może to jakiś pomysł na pękanie na łączeniach płyt (przykręcając je mijankowo), ale ja nie demonizuje tego problemu i jak wszyscy poprzestanę na jednej warstwie.

Może też kładąc dwie warstwy można zrezygnować z rusztu, muszę zobaczyć w projekcie. Mi ruszt nie przeszkadza bo dam między niego drugą warstwę wełby i odizoluje się od krokwi.

Jak dla mnie wygląda to na zbyt duży nakład kosztów i pracy, żeby tak zrobić.