Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam kolejnego "Kameralnego" :D

ze względu, że materiały budowlane znacznie potaniały, w porównaniu do cen zeszłorocznych nasze kosztorysy są już nieaktualne a jak dojdą jeszcze do tego różne koszty robocizny to różnice już się robią bardzo duże.

Ale spytaj arturromarr - on takze budował systemem gospodarczym, więc może coś podpowie.

Dziękuje za podane informacje. Kosztorys stanu surowego , odpowiada mi, ale to wierzchołek góry . Może uda się bez kredytu wybudować!!! Mam pytanko , czy łazienka na górze jest bardzo mała? czy mozna ją powiększyć kosztem pokoju, chociaż jest komin? a pokoje jak wyszły? przestronne? jak się nie widzi fizycznie , ciężko jest sobie wyobrazić!

Domek zgodnie z nazwą jest kameralny i raczej na to trzeba się nastawić, jednak z jego powierzchni sporo "wyciśnięto" i jest funkcjonalny oraz dobrze rozplanowany, dlatego typowa rodzina na pewno się w nim zmieści.

Zaletą wśród wszechobecnych dachów kopertowych jest dach dwuspadowy który ujmując jeden skos w pokojach na piętrze daje większą przestronność przy niedużo ponad sto metrów powierzchni.

Jak dla mnie domek sporo oferuje za niewiele a co najważniejsze wystarczająco, na większy nas nie stać więc nie było sensu się "szarpać" z innym.

Dzisiaj mogąc już ocenić wnętrza jestem zadowolony ,ale powtarzam nie można od tego projektu oczekiwać, że da się tam jeździć rowerem. :)

Łazienka faktycznie jest za mała. My ją lekko powiększyliśmy kosztem pokoju, natomiast komin nie stanowił bariery bo go zlikwidowaliśmy. Są tam tylko kanały wentylacyjne które można było puścić w innym miejscu rurami.

BACHA kupiliście już projekt?

Do świąt chcemy wszystko poukładać i wtedy kupić ten projekt. Od dawna zastanawialiśmy się nad nim, jednakże konkurował On z projektem " codzienny 117c" jestem zakochana z małych funkcjonalnych domkach. Często jeżdżę do Danii i tam domki typu L są bardzo popularne! i takie urocze ! Kameralny to przeniesienie tamtego klimatu. Fajnie że nie ma problemu z łazienką, a sypialnie pod skosem napewno spełnią swoją funkcję. Mąż marzy o stropie drewnianym ...tak budują Duńczycy, mają podłogi od razu, ale czy w tym projekcie da radę, nie wiem. Podoba mi się zaplecze domu czyli garaż i pomieszczenia gospodarcze, z rzutów wynika że całość jest bardzo funkcjonalna- tak jest? kupiliście projekt z muratora?

Projekt mamy z muratora.

Jak dla nas jest funkcjonalny. (chociaż jak każdy inwestor nanieśliśmy kilka zmian) :)

Drewniany strop to pewnie trochę roboty dla konstruktora, ale jak to czyjeś marzenie to na pewno się da(trzeba by lekkie ściany na górze zrobić), chociaż nie mieszałbym technologii.

Nasz strop TERIVA łatwo się układał, jest sztywny i na pewno nigdy nie będzie skrzypiał więc polecam.

• 5 weeks później...
  • 1 month później...

Mam pytanie odnośnie wyłazu dachowego, czy dajecie go tak jak jest w projekcie, czyli nie na połaci z kominami?

Ja montuję na stronie łazienkowej, bo nie wyobrażam sobie przechodzenia np. zimą jak się zapcha komin przez szczyt dachu. Już chyba bezpiecznie darować sobie taki wyłaz i drabinkę rozkładać w razie problemów kominowych.

Witam,

u nas ten problem jeszcze jest sprawą otwartą - jeszcze nie zamontowaliśmy wyłazu, ale skłaniamy się do usytuowania go tak jak jest w projekcie.

Arturromarr wyłaz montujesz po stronie łazienkowej - ale dokładnie w którym miejscu??

PS. A jak tam postepy na budowie?? Na jakim etapie teraz jesteście??

Wyłaz zamontowałem właśnie wczoraj, po stronie z kominami.

Ponieważ przesuwamy lekko ściany w stosunku do oryginału to znalazło się idealne miejsce w okolicach klatki schodowej.

Wejście na stryszek, będzie jakby kontynuacją, klatki schodowej.

Przy suficie obok zejścia ze schodów będą małe drzwiczki za którymi jest drabinka prowadząca do wyłazu.

http://images49.fotosik.pl/128/5e38289cf2f5da7c.jpg

Sama budowa idzie ciężko bo brakuje $ i większość prac muszę robić własnoręcznie. :(

Mamy częściowo pokryty dach OSB i ostatnio wstawione okna i drzwi.

Teraz zabieramy się za pokrycie dachu onduvillą. Trochę zaryzykowaliśmy bo to nowość na rynku, ale łatwo się kładzie (a ja będę kładł), ma fale i jest cieniowane, czyli rzeczy na których nam zależało.

A jak u Was fragles?

Swego czasu myśleliśmy o podobnym umieszczeniu tego wyłazu - ale sprawa jakoś upadła i najprawdopodobniej pozostanie tak jak jest w projekcie.

My w tej chwili jesteśmy na etapie wylewania posadzek w kuchni i garażu no i od przyszłego tygodnia czas na ścianki działowe. W międzyczasie doprowadziłem prąd i wodę do domu oraz zamontowałm przydomową oczyśzczalnie.

Tak jak wszyscy i my mamy problemy z $ no i w zwiazku z tym wszystkie prace wykonujemy własnoręcznie.

Pochwalcie się jakimiś zdjęciami. :)

....

No to może ja się na zachętę pochwale dachem.

Zdjęcie już nie aktualne, ale właśnie ten detal jest dobrze wyeksponowany:

http://images39.fotosik.pl/172/823916940c5d1612med.jpg

duży format:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/823916940c5d1612.html

• 2 months później...