arturromarr 06.03.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Faktycznie w projekcie są dwie płyty G-K, ale za to nie ma rusztu.Dosyć niespotykana technologia, na pewno lekko powiększa pomieszczenie, ale myśle, że warto zrobić tradycyjnie ruszt i uzupełnić go wełną, będzie cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BACHA351 08.03.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 wITAM. Zamierzam bwiosną ruszyć z budową tego domku. Czy ktoś może podać mi orientacyjny roboczy kosztorys, chcę budować systemem gospodarczym i boję się ze zabraknie nam kaski.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 09.03.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witam kolejnego "Kameralnego" ze względu, że materiały budowlane znacznie potaniały, w porównaniu do cen zeszłorocznych nasze kosztorysy są już nieaktualne a jak dojdą jeszcze do tego różne koszty robocizny to różnice już się robią bardzo duże. Ale spytaj arturromarr - on takze budował systemem gospodarczym, więc może coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 10.03.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Wydaliśmy 72000 do stanu ze zdjęcia, razem z formalnościami.Zaznaczam jednak, że budowa systemem wybitnie gospodarczym (czytaj: robocizna=ja+żona+rodzina) PS:Mi również miło powitać kolejnego "Kameralnego", już jest nas troszkę.Życzę powodzenia i czekam na "relację z placu boju" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BACHA351 10.03.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Dziękuje za podane informacje. Kosztorys stanu surowego , odpowiada mi, ale to wierzchołek góry . Może uda się bez kredytu wybudować!!! Mam pytanko , czy łazienka na górze jest bardzo mała? czy mozna ją powiększyć kosztem pokoju, chociaż jest komin? a pokoje jak wyszły? przestronne? jak się nie widzi fizycznie , ciężko jest sobie wyobrazić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 10.03.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Domek zgodnie z nazwą jest kameralny i raczej na to trzeba się nastawić, jednak z jego powierzchni sporo "wyciśnięto" i jest funkcjonalny oraz dobrze rozplanowany, dlatego typowa rodzina na pewno się w nim zmieści. Zaletą wśród wszechobecnych dachów kopertowych jest dach dwuspadowy który ujmując jeden skos w pokojach na piętrze daje większą przestronność przy niedużo ponad sto metrów powierzchni. Jak dla mnie domek sporo oferuje za niewiele a co najważniejsze wystarczająco, na większy nas nie stać więc nie było sensu się "szarpać" z innym. Dzisiaj mogąc już ocenić wnętrza jestem zadowolony ,ale powtarzam nie można od tego projektu oczekiwać, że da się tam jeździć rowerem. Łazienka faktycznie jest za mała. My ją lekko powiększyliśmy kosztem pokoju, natomiast komin nie stanowił bariery bo go zlikwidowaliśmy. Są tam tylko kanały wentylacyjne które można było puścić w innym miejscu rurami. BACHA kupiliście już projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BACHA351 11.03.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Do świąt chcemy wszystko poukładać i wtedy kupić ten projekt. Od dawna zastanawialiśmy się nad nim, jednakże konkurował On z projektem " codzienny 117c" jestem zakochana z małych funkcjonalnych domkach. Często jeżdżę do Danii i tam domki typu L są bardzo popularne! i takie urocze ! Kameralny to przeniesienie tamtego klimatu. Fajnie że nie ma problemu z łazienką, a sypialnie pod skosem napewno spełnią swoją funkcję. Mąż marzy o stropie drewnianym ...tak budują Duńczycy, mają podłogi od razu, ale czy w tym projekcie da radę, nie wiem. Podoba mi się zaplecze domu czyli garaż i pomieszczenia gospodarcze, z rzutów wynika że całość jest bardzo funkcjonalna- tak jest? kupiliście projekt z muratora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 11.03.2009 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Projekt mamy z muratora. Jak dla nas jest funkcjonalny. (chociaż jak każdy inwestor nanieśliśmy kilka zmian) Drewniany strop to pewnie trochę roboty dla konstruktora, ale jak to czyjeś marzenie to na pewno się da(trzeba by lekkie ściany na górze zrobić), chociaż nie mieszałbym technologii. Nasz strop TERIVA łatwo się układał, jest sztywny i na pewno nigdy nie będzie skrzypiał więc polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskor1 10.04.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Witam. Też wybraliśmy projekt "KAMERALNY" tylko, że wariant 2. Nie wiem, czy uda się wystartować z budową w tym roku, ale na następną wiosnę napewno. Póki co, jesteśmy na etapie załatwiania dokumentów. Pozdrawiam wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dQs 10.04.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Witam, ja narazie jestem na etapie wydzielania działki, ale również jestem zainteresowany tym projektem, byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś podesłał mi zdjęcia wnętrz na e-mail: [email protected]. Z góry bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 19.05.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Mam pytanie odnośnie wyłazu dachowego, czy dajecie go tak jak jest w projekcie, czyli nie na połaci z kominami?Ja montuję na stronie łazienkowej, bo nie wyobrażam sobie przechodzenia np. zimą jak się zapcha komin przez szczyt dachu. Już chyba bezpiecznie darować sobie taki wyłaz i drabinkę rozkładać w razie problemów kominowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 20.05.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam, u nas ten problem jeszcze jest sprawą otwartą - jeszcze nie zamontowaliśmy wyłazu, ale skłaniamy się do usytuowania go tak jak jest w projekcie. Arturromarr wyłaz montujesz po stronie łazienkowej - ale dokładnie w którym miejscu?? PS. A jak tam postepy na budowie?? Na jakim etapie teraz jesteście?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 21.05.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Wyłaz zamontowałem właśnie wczoraj, po stronie z kominami. Ponieważ przesuwamy lekko ściany w stosunku do oryginału to znalazło się idealne miejsce w okolicach klatki schodowej. Wejście na stryszek, będzie jakby kontynuacją, klatki schodowej. Przy suficie obok zejścia ze schodów będą małe drzwiczki za którymi jest drabinka prowadząca do wyłazu. http://images49.fotosik.pl/128/5e38289cf2f5da7c.jpg Sama budowa idzie ciężko bo brakuje $ i większość prac muszę robić własnoręcznie. Mamy częściowo pokryty dach OSB i ostatnio wstawione okna i drzwi. Teraz zabieramy się za pokrycie dachu onduvillą. Trochę zaryzykowaliśmy bo to nowość na rynku, ale łatwo się kładzie (a ja będę kładł), ma fale i jest cieniowane, czyli rzeczy na których nam zależało. A jak u Was fragles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 22.05.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Swego czasu myśleliśmy o podobnym umieszczeniu tego wyłazu - ale sprawa jakoś upadła i najprawdopodobniej pozostanie tak jak jest w projekcie. My w tej chwili jesteśmy na etapie wylewania posadzek w kuchni i garażu no i od przyszłego tygodnia czas na ścianki działowe. W międzyczasie doprowadziłem prąd i wodę do domu oraz zamontowałm przydomową oczyśzczalnie. Tak jak wszyscy i my mamy problemy z $ no i w zwiazku z tym wszystkie prace wykonujemy własnoręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 25.05.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Z czego robicie działówki?Chcielibyśmy zastosować jakiś cienki materiał, żeby zaoszczędzić miejsce ale mi się trochę G-K nie podoba (będzie tylko na poddaszu), więc myślimy o Ytongu 5cm.Na poddaszu łazienka będzie wymurowana a reszta G-K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 25.05.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Działówki: wszystko murowane z 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 26.05.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 a z czego, bloczek komórkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fragles 26.05.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 a no - bloczek komórkowy rządzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 29.05.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Pochwalcie się jakimiś zdjęciami. .... No to może ja się na zachętę pochwale dachem. Zdjęcie już nie aktualne, ale właśnie ten detal jest dobrze wyeksponowany: http://images39.fotosik.pl/172/823916940c5d1612med.jpg duży format: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/823916940c5d1612.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidiaz 06.08.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 WITAM WSZYSTKICH CHCIAŁABYM NAWIAZAĆ KONTAKT Z OSOBAMI KTÓRE BUDUJĄ DOM WG.PROJEKTU "KAMERALNY M25a" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts