Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszyskich na forum.Jesteśmy na etapie zamawiania projektu m25a.Ciekawi nas czy jest juz jakiś KAMERALNY w woj.łódzkim.Jeżeli nie będziemy pierwsi.Może ktoś na forum zechce się pochwalić zdięciami wnętrz?

Chcielibyśmy powiększyc łazienkę na parterze kosztem "szafy" czy może juz ktoś tego dokonał?

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to może ja się na zachętę pochwale dachem.

Zdjęcie już nie aktualne, ale właśnie ten detal jest dobrze wyeksponowany:

Witaj,

Czy to jest blochodachówka na dachu?

Czy mogę prosić o więcej zdjęć budynku i wnętrz. Skoro te prezentowane jest nieaktualne to pewnie masz inne Myślę że zacznę budowę w październiku i strasznie jestem ciekawa jak prezentuje się kameralny.

• 2 weeks później...
Od wtorku jesteśmy posiadaczami projektu "Kameralny m25a" :D trochę to trwało,ale omyłkowo przysłano nam"gwiażdziste niebo 52".Wponiedziałek odbieramy projekt z adaptacji i zostanie tylko wizyta w starostwie (60 dni czekania na odpowiedź i uprawomocnienie)Jesteśmy po rozmowie z murarzem, wycenił usługę na 30 000 zł (od fundamentów po dach pokryty papą) jak myslicie czy to rozsądna cena? Poproszę o informację co do kosztów ocieplenia kameralnego.

Gratuluję wyboru.

Jakie zmiany poza łazienką jeszcze przewidujecie, a może wszystko Wam się w oryginale poza tym podoba? :)

Co do murarzy to trudno powiedzieć, najważniejsze by byli dobrzy, więc warto pogadać z jakimiś poprzednimi zleceniodawcami czy byli zadowoleni.

Dobrze zrobić na jesień chociaż fundamenty, ale znając nasze urzędy to możecie nie zdążyć a wtedy było by sporo czasu na rozejrzenie się za ekipą.

Pozdrawiam.

Witamy :roll:

nasze zmiany:okna typowe tylko trójkąt zostaje w łazience,rezygnacja z dachowych(nie wiemy czy to dobry pomysł czy nie), w kuchni i jadalni tak jak w Waszym domku ,w salonie jedno balkonowe ,dzielone na trzy,w pokoju nad salonem balkon,jeszcze nie wiemy co z kominem wentylacyjnym czy zostanie czy nie (nasz"adaptator" powiedział,że takie drobnostki to póżniej) podnosimy górę o dwie cegły.To tyle.

Czy w przedsionku na 36cm udało się zmieścić szafę?

Mam nadzieję,że z murarz bedzie ok.Bywaliśmy na budowach,które on prowadził i klienci byli zadowoleni.

Liczymy na rady od wszystkich,którzy mają budowę kameralnego za sobą :D

Bardzo nam zależało,żeby w tym roku zrobić fundamenty,ale to zależy od pogody w listopadzie :cry: (działkę mamy blisko rzeki i wiosną się tam nic nie zrobi bo będzie mokro i będziemy czekać do lipca,aż woda wyschnie).

[/b]

Typowe okna to spora oszczędność, my daliśmy 4000 za wszystkie okna a realizacja trwała kilka dni.

Jeśli na górze daliście okna 1,5 na 1,5 to z dachowych można spokojnie zrezygnować, wnętrze jest dobrze doświetlone.

My w łazience daliśmy zwykłe ono połaciowe bo w przyszłości jak już się odkujemy po budowie planujemy w tym miejscu zrobić dużą lukarnę celem powiększenia łazienki. Jeśli nie było by takich zamiarów też nie rezygnowalibyśmy z trójkącika bo dodaje uroku tej stronie domu.

Nie ulegajcie częstym namową ludzi i nie podnoście zbyt wysoko góry bo dom straci proporcje i nie będzie już tym z obrazka.

Fundamenty faktycznie najlepiej zrobić teraz bo wtedy można ruszać z budową wczesną wiosną a niekiedy nawet na koniec zimy.

Adaptacją bardzo sie nie przejmujcie bo itak wszystkiego nie przewidzicie i wiele pomysłów pojawi się w trakcie budowy. :)

U nas przedsionku będą tylko wieszaki i szafka na buty.

PS:

Jak na razie nie słyszałem o żadnym ukończonym Kameralnym, przynajmniej w necie. Ktoś coś wie więcej?

Życzę wytrwałości w walce z wiatrakami, przepraszam urzędami. :)

• 4 weeks później...

Co tam słychać?

U "Kameralnych" już się skończył sezon budowlany? Nikt się niczym nie chwali.

My się cieszymy z ciepłej pogody, nie było specjalnie lata to chociaż jesień dopisuje.

Obecnie robimy deskowanie szczytów domu, trzeba się spieszyć z ocieplaniem. :)

Fajnie wygląda ta zieleńz projektu, nasz domek "dostał kolorków".

Witam wszystkich pierwszy raz w życiu piszę na jakimś formu. Generalnie jestem zaskoczony że ktos ma taki dom jak ja. W kwietniu 2008 roku kupiłem projekt i próbowałem poszukać forumowiczów ale nie istniał temat Kameralnego. Nikt go nie budował. Jak się naucze to wkleję zdjęcia mojej budy.

Obecnie kończymy elewację. Czytałem o zmianach, które wprowadzacie ja zrobiłem ich tyle że ... nic na zewnątrz nie widać. Nie chciał bym was przynudzać więc:

- zrezygnowałem z kotłowni, przeniesiona do pom. gosp. od stronu tarasu

- klatka schodowa przesunięta do ściany zewnętrznej przez co zabieg nie wchodzi w salon

- salon powiększony dzięki przesunięciu schodów

- garaż bez zmian konstrukcyjnych

- wejście przesunięte dzięki czemu mamy pralnię i ubikację na parterze

- kuchnia powiększona

- kominy wyleciały w ciorty mamy jeden systemowy w salonie dla kominka centralne chodzi na lekkim stalowym rura w rurze

- górna łazienka powiększona kosztem pokoju ale tylko o 0,5m

- na poddaszu przekonstruowany układ więźby w celu zlikwidowania płatwi i słupów (mamy tylko jeden centralnie) efekt powiększone pokoje

- na poddaszu systemowe szafy zintegrowane z więźbą dachową tak żeby każdy pokój miał garderobę (oczywiście kosztem powierchni pokoii ale nie potrzebujemy mebli "szaf")

Na pierwszy raz to starczy resztę zmian opisze w krótce.

nie potrafię wstawić zdjęcia

Każdy ma z tym na początku problemy. :)

Jak masz wyświetlone zdięcie (zapisane wcześniej w necie np. fotosik, itp...)to klikasz prawym i wybierasz "kopiuj adres obrazka".

Potem jak piszesz odpowiedz to w miejscu gdzie ma być obrazek klikasz żółty przycisk "IMG" (nad pisanym tekstem), znowu klikasz prawym i "wklej", na koniec znowu żółty przycisk "IMG". taka formuła spowoduje wyświetlenie obrazka.

http://images37.fotosik.pl/203/363102698777541emed.jpg

http://images39.fotosik.pl/204/24e267a6d4bcf184med.jpg

http://images43.fotosik.pl/207/1ecfbc66b32ab8a3med.jpg

http://images41.fotosik.pl/203/03cdf6c05c491bf2med.jpg

http://images44.fotosik.pl/207/e762da446d96cdd9med.jpg

http://images37.fotosik.pl/203/1d0abdb029e669d4med.jpg

PS:

Super zobaczyć kolejnego Kameralnego.

Całkiem sensowne zmiany, może wrzuć skany z przeróbek.

Jak planujecie wykończyć elewację?

Fantastyczne są Wasze domki, ja już w październiku zaczynam budowę, dlatego ciekawi mnie jak będzie wyglądał Kameralny również w środku. Może jakieś zdjęcia wnętrz pokażecie?

A może ktoś mieszka niedaleko Śląska i mogłabym podjechać zobaczyć żeby mieć wyobrażenie. Drogi się nie boję więc jeśli ktoś byłby życzliwy i podał mi namiary swojej budowy to ja z wielką przyjemnością zobaczę.

Dzięki za lekcję i wstawienie fotek. "Ludka" zapraszam do mnie w byłe województwo wałbrzyskie. Odezwij się na adres [email protected] podam ci namiary i telefon.

Elewacja bedzie bez drewna ze względu na modernizację - budynek z pogranicza pasywnego a energooszczędnego no i braku kasy na dębinę, która wytrzyma wieki. Mam złe doświadczenie z innym (tańszymi) gatunkami drewna, poprostu trzeba koło nich chodzić co kilka lat szlifować i malować. I tak "w koło Macieju". Wkrótce postaram się wkleić rzuty parteru i pietra.

próba numer 2 nie powiodła się. Nie wiem czemu u mnie to wstawianie zdjęć nie działa, mogę tylko podać linki do zdjęć.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9939dc6247a31b8e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/483bf1f7f7e98bca.html

Poproszę o informację co do kosztów ocieplenia kameralnego.

Jeżeli chodzi o ocieplenie to ja zapłaciłem 6,5 tys zł za szary styropian grubość 20 cm. Poszło około 40 m3. do tego 1300zł za pozostałe materiały (kleje, siatki narożniki i takie tam inne) Parapety (podokienniki) kupiłem u kamieniarza z Wangi za 450 zł/m2 inni wołali 600-800zł/m2. Tu mi się udało wyszło 2,5m2 - polecam są genialne.

Wpisując się tak puźno na forum trochę skaczę po tematach - przepraszam wszystkich. Piszcie - w czym mogę wam pomóc. Już mam tyle doświadczeń że szok. Ostatnie to wywóz gruzu za 540zł :o myślałem że koleś sie pomylił ale tona kosztuje u nas 200 zł na śmietnisku. Np. o moich dachowcach wolę nie pisać była wtopa na maksa od rana do wieczora pytali gdzie jest wódka - dach nadaje się do poprawy kosztowali 14 tys. koleżanka "lidiaz" pytała czy 30 tys z dachem to drogo - moim zdaniem bardzo dobra cena ja za mury płaciłem 20 tys + dach 14 tys czyli 4 tys wiecej. Robocizna stan surowy otwarty z działówkami 34 tys. Następne prace po stanie surowym robiłem już sam przy znaczącym udziale teścia i ojca - żadnych fachowców. Ale tak się za długo nie udało bo do gazu musiałem wziąć uprawnionych ludków - oszukiwali mnie przez 5 miesięcy że już zaczynają kończyć ale skończył kto inny. Jak na dziś to byli ostatni fachmani nie licząc kominiarza był ok, sprawdził, pochwalił, dał papier, a ja mu w zamian kilka naszych polskich środków płatniczych - polecam (tylko 130 zł).

Było więcej takich sytuacji ale nie przynudzam. Piszcie jakie plany na zimę.

Dla walczących z wiatrakami - moje wiatraki wygenerowały 2 segregatory dokumentów - wariaci. A to nie koniec.