Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Już zaczynam się gubić w tych Kameralnych tyle ich jest. :)

Ja też zaczynam wykańczanie (niedługo coś wrzucę), ale fraglesowi to zazdroszczę na pewno nie tylko ja.

My nie podnosiliśmy kolankowej, bo projekt nam się podoba w oryginale i myślę, ze straciłby wiele uroku.

Ludzie często podnoszą górę i jak przesadzą to wychodzą potworki z pięknych projektów, więc trzeba być ostrożnym.

Jak dla nas miejsca na górze jest wystarczająco, prędzej brakuje pokoju na dole, ale to nie tak łatwo dodać. :)

Fajnie że taka duża rodzina się zrobiła Kameralnych, znaczy że ten projekt ma coś w sobie. :)

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękujemy za zaproszenie. Na pewno się pojawimy, ale musimy się umówić za jakiś czas bo teraz "walczę" z centralnym ogrzewaniem a zima puka do drzwi.

Dobrze , że zrobiliście lukarnę w łazience, mu uprościliśmy sprawę i chociaż jestem przeciwnikiem okien dachowych to mamy takie jedno najczęściej zaparowane (może dlatego że od północy) w przyszłości i tak planujemy przerobić tą część dachu na dużą lukarnę tak by powiększyć łazienkę , ale to w przyszłości.

• 4 weeks później...

Witam.

Razem z żoną budujemy kameralnego "m25b lustro" już od zeszłej jesieni. Jesteśmy teraz na etapie stanu surowego zamkniętego , biorę sie za prąd.

Jest oczywiście kilka zmian w projekcie, większe to:

- poszerzenie budynku o 80cm (większy garaż i kotłownia, salon, kuchnia)

- wejście do garażu z przedsionka

- zrezygnowaliśmy z jednego okna w kuchni aby była bardziej ustawna, i jednych drzwi balkonowych (taras tylko od zachodu)

- drzwi tarasowe na środku ściany zachodniej

i kilka innych,

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Adam.

240..JPG

237..jpg

236..jpg

242..JPG

239..JPG

Fajnie wygląda, zwłaszcza dach.

Jak zamierzacie wykończyć elewację, bo zwłaszcza ona kształtuje wyjątkowość tego projektu?

o ile pozwolą finanse chcemy zachowac detale elewacji z projektu, czyli na trzech ścianach elementy klinkieru (płytka w tym samym odcieniu co cegła na kominie) i szczyty w drewnie (myślimy o modrzewiu syberyjskim niemalowanym lub w kolorze krokwi i podbitk)i.

• 2 months później...

Witam Wszystkich,

Ale Wam fajnie te domki wyszly, dla mnie to dopiero poczatek tej meki, bo teraz ma zapasc decyzja zakupu projektu, mam nadzieje ze maz nie zmieni zdania i zakupimy projekt kameralnego w najwiekszej wersji. Czy mozna byloby zobaczyc domek w realu?

pozdrawiam

• 1 month później...

Zima , nic się nie dzieje to może jakieś fotki zamieszczę:

Na zewnątrz szaruga, ale będzie jeszcze kolorowo

http://images49.fotosik.pl/639/ea6d39337b647253.jpg

W środku panele w salonie

http://images37.fotosik.pl/595/a8d76e24962378ec.jpg

http://images41.fotosik.pl/634/733112659dddf8e1.jpg

PS:

Poczęstujcie też jakimiś relacjami z budowy. :)

Ocieplenie ma 12cm. Firmy nie pamiętam ale to standardowe najtańsze rolety. Skrzynki rolet są przymocowane do nadproży L-ek, które są cofnięte 4cm, dzięki temu mieszczą się w ociepleniu i będzie jeszcze miejsce na zasłonięcie ich płytą. Chę zrobić taką obudowę z zewnątrz i zatynkować całość, ale dopiero jak zamontuję napędy elektryczne (teraz mamy taśmy). Mam nadzieję że silniczki są niezawodne bo awaria oznaczałaby zerwanie obudowy i potem otynkowanie miejsca.

Przyznam ,że jakbym budował jeszcze raz zrobiłbym inaczej. Można dać wyżej nadproże, odwócić roletę tak by skrzynka znalazła sie nad oknem skierowana do wewnątrz. W takim układzie na zewnątrz mamy płaską płaszczyznę i możemy skrzynkę zakryć styropianem i uniknąć mostka termicznego. Od wewnątrz możemy zabudować skrtzynką płytami G-K. Zawsze łatwiej to ewentualnie rozebrać od środka bdyby coś się działo z roletą.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów budujących KAMERALNEGO.

Jestem w trakcie oczekiwania na przekształcenie działki w budowlaną,oraz na etapie wyboru projektu,najbliższy naszym(z żoną) oczekiwaniom jest kameralny wariant 1.To czego w kameralnym nam najbardziej brakuje to wygodnej garderoby na piętrze i zadaszonego tarasu.Poza drobnymi zmianami takimi jak przesuniecie łazienki na parterze,dodanie balkonika w jednym z pokoi i powiększenie łazienki kosztem pokoju na poddaszu reszta naszym zdaniem jest ok!Nie zależy mi na powiększaniu powierzchni użytkowej ale mam pytanie-czy komuś z budujących udało się wkomponować gaderobę?

Pozdrawim kalizbi !!!

Witamy :-)

My też próbowaliśmy wkomponować garderobę, ale niestety nie wyszło chyba ze kosztem najmniejszego pokoju. Dla nas niestety dwa pokoje w części sypialnianej to za mało ponieważ jest nas czworo. My za to wykombinowaliśmy sobie szafy wnękowe pod krokwiami, które są bardzo pojemne a jednocześnie nie tracimy nic na przestrzeni. Co prawda brakuje mi miejsca na rzeczy, które trzeba powiesić na wieszakach, ale mamy w planie zrobić szafe wnękową w górnym korytarzu na ścianie z najmniejszym pokojem. Na półpiętrze również zrobiliśmy wnękę i tam także powstanie szafa.

Jeśli chodzi o łazienki, to ta na dole również została przesunięta bliżej salonu, co spowodowało, że powiększył sie nam wiatrołap i tu została wstawiona kolejna szafa na buty, kurtki i inne pierdołki. W górnej łazience również przesuneliśmy ścianę kosztem pokoju i było naprawde warto bo łazienka bez tego przesunięcia byłaby miniaturkowa.

Drodzy koledzy i koleżanki pochwalcie się jak tam posuwają się prace. Nadeszła wiosna także prace pewnie ida pełną parą.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

troszkę się zgapiliśmy i nie zrobiliśmy garderoby w naszym kameralnym a było to możliwe. Obniżyliśmy strop nad kotłownią i tam "zawiesiliśmy"schody(w projekcie sa zabiegowe u nas zaczynają się przy scianie,potem "zakręt"na obniżonym stropie i jeszcze 3 schodki do góry) ),gdyby jeszcze obniżyć strop nad pom gospodarczym to można kosztem pokoju na górze wygospodarować garderobę a wejście do niej byłoby z podestu( tj obniżonego stropu nad kotlownią)tylko jest jedno "ale"my podnosiliśmy górę o 3 max-y:(

taki pomysł:)

pozdrawiamy