Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD KATALPĄ pracownia ARCHON

Recommended Posts

Johnboro, jaką teraz masz powierzchnię?

Teraz wyszło 246 metrów netto (czyli licząc po podłodze górę i dół wraz z garażem) Czyli o 65 więcej w stosunku do stanu wyjściowego.

Dlatego ten balkon (nie mamy złudzień co do jego użyteczności) no i większe okna.

Masz racje co do balkonu. Obecnie mam balkon i użytecznośc jego jest zerowa!!!. Ale wiemy dobrze, że ono nie ma miec walorów użytkowych lecz estetyczne. Stad też balkon na filarkach z przodu domu. Większe okna z przodu to w naszym przypadku lepsze nasłonecznienie pokoi.

kamiliaga - CZEKAM ZA FOTAMI Z WASZEGO STANU ZERO :D

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dodatkowa zmiana jaką nanosimy na projekt (świąteczne przemyślenia :wink: )

- zamiast okna dachowego w garderobie na piętrze będzie lukarna

i to by było na tyle ze zmian wprowadzonych w ten projekt

To czemu nie buduejesz rododendron 5 ?? A nie za mało bedziesz miał miejsca na szafki i AGD w kuchni ?

• 1 month później...

Witam Katalpowiczów,

właśnie odebrałem pozwolenie i ruszam w maju.

Moje zmiany w projekcie:

- garaż dwu-stanowiskowy

- nad garażem strych co ma zrekompensować brak piwnicy

- likwidacja okna w garderobie 2/06

- zamontować po jednym oknie dachowym w pokojach 2/07 i 2/08

- zwiększenie wysokości ścianki kolankowej

- wykrojenie z łazienki na parterze schowka 1x1 m

- wejście do garderoby z sypialni a nie z korytarza

Po tym wszystkim pow. całkowita to 243,30 m2.

Mam pytanie do johnboro odnośnie przeniesienia kotłowni za garaż co z kominem?

Tam nie ma jak sie do niego podłączyć.

• 1 month później...

Witajcie,

od pewnego już czasu obserwuje Wasz watek, bo z meżem rozglądamy sie za projektem. Braliśmy dotad inny projekt, ale teraz bardzo poważnie rozwazamy katalpę. Z budowa chcemy ruszyc dopiero na wiosnę, wiec ten czas chcemy spokojnie poświecić na projekt i inne drobiazgi (a dokładnie utwardzenie drogi, mostek dojazdowy, przyłącza, pozwolenia, wiec mamy co robić :lol: ).

W katalpie nie zamierzamy wprowadzac az tylu zmian, bo projekt w zasadzie nam odpowiada. Mam jednak dwa pytania:

1) czy likwidacja wykusza w kuchni jest łatwą zmianą u architekta? nie zmienia konstrukcji budynku?

2) czy ktos byłby tak uprzejmy i podał nam wymiary okien, czy są to okna standardowe w wymiarach? bardzo byłabym wdzieczna.

I pytanie ostatnie: jaki rodzaj ogrzewania wybraliscie do swoich domków? ciagle jeszcze tego ostatecznie nie zdecydowaliśmy.

pozdrawiam serdecznie katalpowców :)

Magda

W katalpie nie zamierzamy wprowadzac az tylu zmian, bo projekt w zasadzie nam odpowiada. Mam jednak dwa pytania:

1) czy likwidacja wykusza w kuchni jest łatwą zmianą u architekta? nie zmienia konstrukcji budynku?

2) czy ktos byłby tak uprzejmy i podał nam wymiary okien, czy są to okna standardowe w wymiarach? bardzo byłabym wdzieczna.

I pytanie ostatnie: jaki rodzaj ogrzewania wybraliscie do swoich domków? ciagle jeszcze tego ostatecznie nie zdecydowaliśmy.

Odp:

1. Likwidacja wykuszu w kuchni nie pociąga za sobą żadnych zmian konstrukcyjnych budynku.

2. WYmiary okna można zmienić. Generalnie odchodzisię od pojęcia "standardowe okno". FOrmy robią okna na wymiar. STandardowe były kiedyś ... dawno, dawno... jak sztampowo produkowali jeden rozmiar.

Ogrzewanie: podłogówka na dole i u góry w łazience.

Pozdrawiam

super, dziękuję za odpowiedź.

zapytalam o te standardowe okna, bo mam dostęp do prawie darmowych okien ale o określonym już wymiarze. Wiec tak bym chciała dostosować projekt by mozna było z nich skorzystać. A mógłbys spojrzeć w projekt jakie okna były tam pierwotnie?

i jeszcze jedno (pytanie może proste, ale jestem w tym zielona): wiem ze projekt to jedno a dalsza adaptacja oraz przystosowanie do działki to drugie. Jakiego rzędu to sa koszta, tzn. przygotowanie całkowitej dokumentacji do pozwolenia na budowę?

pozdrawiam :)

A mógłbys spojrzeć w projekt jakie okna były tam pierwotnie?

Cześć,

witam po długiej nieobecności - ale właśnie stawiamy więźbę !!!! Więc naprawdę nie było czasu zaglądać na forum ;)

Pozwolę odpowiedzieć na pytanie o okna - zestaw w projekcie gotowym:

90/140 - 3 sztuki

90/125 - 2 sztuki

150/140 - 2 sztuki

180/125 - 1 sztuka

110/90 - 2 sztuki

drzwi balkonowe:

360 /230 - 1 sztuka

150/220 - 2 sztuki

120/220 - 2 sztuki

U mnie koszt przygotowania projektu 3 kPLN - z tego 1 k na zmiany drobne i 2 k na plan zagospodarowania działki i pomoc w skompletowaniu dokumentów. Część z nich musiałem zdobyć sam.

Pozdrawiam - trzymam kciuki.

Witaj,

dzięki za odpowiedź. Co prawda już zadzwoniłam do architekta i podpytałam o wymiary oraz o cene adaptacji, ale mimo wszystko dziekuję. Nie pamietam jeszcze wszystkich na forum, ale czy to Wy przedłużaliscie dom o metr? Nam wstepnie (tylko telefonicznie) architekt za adaptację zaspiewał 4500, wiec mam nadzieje, ze jak się zobaczymy oko w oko to nie zmieni zdania :lol:

a moze dysponujesz jakimiś zdjeciami domu? chętnie bym poodlądała :)

pozdrawiam serdecznie.

• 2 months później...
  • 3 months później...

Witam Katalpowicze!

Ja na chwilę obecną mam stan surowy otwarty i tak będzie stać do wiosny. Aktualne zdjęcia postaram się zamieścić na Archonie.

Mam prośbę do wszystkich, którzy w Katalpie mają schody murowane. Proszę o wysłanie na maila [email protected] lub zamieszczenie na forum muratora lub Archonu zdjęć wykonanych schodów.

Moje majstry spaprali robotę (zbyt wąskie stopnie zabiegowe, zbyt mała odległość od stopni do belki nośnej stropu, itp.) i chciałbym im pokazać, że można to zrobić porządnie. Na szczęście na zapłaciłem im jeszcze ostatniej raty i mam na nich haka.

Pozdrawiam i życzę zdrowych i pogodnych świąt w wymarzonym domu.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Mam zamiar dołączyć do szanownego grona katalpowiczów ale w związku z tym mam pytanie do kamiliaga.

Budujesz koło Legnicy a ja mieszkam w Chocianowie i chętnie zobaczyłbym Twoje dzieło w realu - jeśli będzie taka możliwość to proszę o jakiś namiar na e-mail [email protected]. Z góry dziękuję. Oprócz tego mam do wszystkich pytanie ile wyniósł Was stan surowy zamknięty (materiały i robocizna).

Jeśli zdecyduję się na katalpę, a wszystko na to wskazuje to chce zrobić następujące zmiany:

- kuchnię zrobić w gabinecie a w miejscu kuchni jadalnię,

- od strony salonu przy schodach postawić ściankę,

- komin z kominkiem przenieść w róg przy schodach,

- z łazienki na dole kibelek oddzielić ścianką od części przewidzianej na natrysk i

zrobić tam schody do piwnicy pod całym garażem

- z uwagi na fakt, iż dwa kominy będą przy ścianie garażu kotłownię przenieść do piwnicy a w jej miejscu zrobić podręczną garderobę.

Napiszcie co sądzicie na temat takich zmian.

Za opinie z góry dziękuje.

Dla wszystkich składam najserdeczniejsze życzenia pomyślności w Nowym 2009 Roku

• 2 weeks później...

Jeszcze raz prośba do wszystkich Katalpowiczów: Jeżeli macie wewnętrzne schody murowane to proszę wyślijcie mi na maila [email protected] lub zamieśćcie na forum zdjęcia schodów. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Zdjęcia mojej Katalpy na stronie: http://www.archon.pl/posts/list?topic_id=5989

• 2 months później...

Witam,

Wybraliśmy domek pod katalpą  jednak chcielibyśmy do niego dorobić piwnice.

Na razie jesteśmy na etapie „chcielibyśmy”.

Bardzo proszę Wszystkich, którzy są już o krok albo parę kroków dalej, aby się odezwali na priv.

Moim marzeniem jest pooglądanie Waszych projektów piwnicy i rozwiązań zejścia do piwnicy, a szczytem marzeń obejrzenie takiego domku z piwnicą w realu (mieszkamy na Śląsku - Gliwice).

Pozdrawiam

Gosia

Odp. dla mcmillan. Ja napisałem w swoim poprzednim poście jaką piwnicę dorabiam i muszę powiedzieć, że mam ją już zaprojektowaną. Schody do piwnicy z wnętrza domu zrobiłem w części prysznicowej - zmieściły się ale jeden, ostatni schodek będzie już w piwnicy.Jeśli chodzi o ciebie to wydaje mi się, że w Gliwicach macie tzw. szkody górnicze a jeżeli tak to fundamenty muszą być na jednym poziomie czyli nie możesz zaprojektować sobie piwnicy pod częścią domu. Drugie schody zrobiłem na zewnątrz wzdłuż ściany garażu. U mnie oglądać jeszcze nie ma co bo czekam na pozwolenie na budowę. Pozdrawiam i życzę szczęścia.

Zyzio44, rozumiem, że masz piwnicę jedynie pod garażem? Wiesz, nawet nie pomyślałam, że szkody górnicze mogą wymagać robienia fundamentu na jednym poziomie, ale na szczęści mimo, iż działka jest bliziutko kopalni, to szkód górniczych nie ma :D Mam pismo z kopalni, że na tym terenie się już nie kopie, ale że był tam teren górniczy, który zamknięto parę lat temu. Wydobyłam więc również z archiwum GIG informację, że na tej części byłego regionu górniczego nie ma szkód :D Przejmować się więc chyba nie muszę i mogę robić tą piwnicę jak mi się podoba :D

Czy ktoś jeszcze ma zaprojektowaną, a może już wykonaną piwnicę? Jak rozwiązaliście kwestę umieszczenie schodów zejściowych? Im więcej opinii i uwag, tym będę miała cenniejszy materiał do przemyśleń.

Pozdrawiam wszystkich Katalpowiczów.

Wydobyłam więc również z archiwum GIG informację, że na tej części byłego regionu górniczego nie ma szkód :D Przejmować się więc chyba nie muszę i mogę robić tą piwnicę jak mi się podoba :D

W wolnej chwili wyślę mój projekt - nie ma problemu. Nie lekceważyłbym jednak szkód. Ja mam pochyły teren i fundamenty schodkowe - podpiwniczony garaż. Budowlańcy mieli wątpliwości - bo to siły ścinające, bo będzie pękać, bo fundamenty na różnej wysokości. Radzę - popytaj sąsiadów, którzy mają piwnicę, i dom kilka lat czy nic im nie pęka. Czytałem o pęknięciach ławy i chyba nie jest to przyjemne. Nie ma co przesadzać ale warto wziąć to pod uwagę ... No i jak macie trochę $$$ to podpiwniczaj pod całością. Niewiele większy wydatek chyba w sumie. Mnie bardzo bolało jak zasypywałem piaskiem taką przestrzeń. Nawet jeżeli teraz nie miałabyś wykańczać.

Pozdr.,

KG