Inka Opole 09.12.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Witamsprawa wyglada tak, docelowo ma byc prowadzona nitka z elektrocieplowni ale wstepne plany mowiac o realizacji za okolo 5lati teraz mam problem na wiosne ruszam z budowa domu i nie do konca wiem jak rozwiazac sprawe ogrzewania, zakladam ze bede robil instalacje wodne z mysla o tej przyszlej "inwestycji" zakladam wentylacje mechaniczna, porzadne ocieplenie, zapotrzebowanie na energie wg projektu okolo 83w/m2 powierzchnia okolo 120m2(calosc razem z poddaszem uzytkowym) do wyboru oczywiscie sa lpg (ale z tego co czytalem dosc drogo wychodzi eksploatacja) koszty instalacji tez nie sa male "piec plus zbiornik i pozwolenia" np ekogroszek (piec srednio chyba 8tys) (kotlownia nie za duza 5,5 m2 plus okolo 5 m2 za garazem) i np piec elektryczny CO plus ciepla woda..ale nie mam pojecia jak z uzytkowaniem takiej instalacji patrzac na koszty instalacji najnizsze ale znowu koszty uzytkowania moze wysokie? no i jak z uzytkowaniem..majac np dwie taryfy moge nagrzac w nocy ale co z dniem i I taryfa droga sam juz sie z tym pogubilem:( nie wiem ktora droga pojsc podpowiedzcie cos pozdrrafal i inka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/92509-prosze-doradzcie-cos-ogrzewanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 09.12.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Witam sprawa wyglada tak, docelowo ma byc prowadzona nitka z elektrocieplowni ale wstepne plany mowiac o realizacji za okolo 5lat i teraz mam problem na wiosne ruszam z budowa domu i nie do konca wiem jak rozwiazac sprawe ogrzewania, zakladam ze bede robil instalacje wodne z mysla o tej przyszlej "inwestycji" zakladam wentylacje mechaniczna, porzadne ocieplenie do wyboru oczywiscie sa lpg (ale z tego co czytalem dosc drogo wychodzi eksploatacja) koszty instalacji tez nie sa male "piec plus zbiornik i pozwolenia" np ekogroszek (piec srednio chyba 8tys) (kotlownia nie za duza 5,5 m2 plus okolo 5 m2 za garazem) i np piec elektryczny CO plus ciepla woda..ale nie mam pojecia jak z uzytkowaniem takiej instalacji patrzac na koszty instalacji najnizsze ale znowu koszty uzytkowania moze wysokie? no i jak z uzytkowaniem..majac np dwie taryfy moge nagrzac w nocy ale co z dniem i I taryfa droga sam juz sie z tym pogubilem:( nie wiem ktora droga pojsc podpowiedzcie cos pozdr rafal i inka proponowałbym ci wykonanie instalacji grzewczej c.o opartej na podłogówce i grzejnikach zasilanej piecem elektrycznym wodnym c.o z możliwością podgrzewu wody w zasobniku i do tego kominek z płaszczem wodnym oraz zbiornik buforowy typu sis tym sposobem w zbiorniku będziesz mógł nagrzać wodę c.o i cuw w 2 taryfie nocnej aby w dzień pomału rozładować zbiornik a w razie potrzeby napalić w kominku w dzień i ponownie doładować zbiornik w energię cieplną a jak za pięć lat zainstalują węzeł cieplny to zawsze będziesz mógł sie przyłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/92509-prosze-doradzcie-cos-ogrzewanie/#findComment-2172043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 09.12.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 dowiedz się na jakiej zasadzie będziesz podłączany do elektrociepłowni, jeśli będą to stacje ciepła - czyli wymiennik i licznik ciepła to dowiedz sie jaką mają praktykę i gdzie takie urządzenie może być montowane, instalacje grzejniki podłogówkę zrób jak uważasz, kominek z płaszczem wodnym odpuść sobie (wg mnie zwraca się bardzo długo szczególnie że większość z nas pracuje i nie ma kto cięgle w3 nim palić), w miejscu w którym będzie podłączenie do energetyki zamontuj najtańszy piec gazowy. gdy powstanie nitka ciepłociągu będziesz miał minimalną adaptację Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/92509-prosze-doradzcie-cos-ogrzewanie/#findComment-2172161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts