Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podlodowe a pies

Olga

Recommended Posts

Witam!

Wlasnie jestem na etapie wyboru rodzaju ogrzewania. Moj maz uparl sie na podlogowke w calym domu + piec gazowy kondensacyjny, jednofunkcyjny. Ciekawa jestem co na to moj pies (labrador), ktory raczej woli nizsze temperatury. Moze ktos jest w podobnej sytuacji?

Pozdrawiam .

Latem jak się nie będzie grzało to pies powinien być zadowolony zimą częścej będzie na dworze - nie znam się ale chyba te psy lepiej czują się latem. A w domu może znajdzie się dla niego jakiś chłodniejszy kąt?

O podłogówce są wcześniejsze posty poszukaj (co prawda o wpływie na labradora nie pamiętam było coś mówione może jednak coś się przyda).

Nasza Buba - wprawdzie bernardyn - mieszka na dworze, do domu wchodzi zazwyczaj w upały kiedy jej za gorąco. Zimą chowa się do komórki, gdzie jest psie legowisko mniej więcej przy minus 15 stopniach cejslusza. Nie bardzo ją sobie wyobrażam w domu z ogrzewaniem podłogowym. No ale ona żyje jeszcze z innymi psami i od szczeniaka w takich warunkach, no i doświadczeń żadnych nie mamy. Rozumiem, że Wasz labrador jest psem domowym (przynajmniej częściowo), może jakimś rozwiązaniem będzie dobra izolacja między posłaniem a podłogą, a może będziecie mieli jakieś miejsca bez ogrzewania (np. pod schodami?).

Ja tez mam labradory i troche doswiadczenia w hodowli tych psow. Labki :D sa wyjatkowo wrazliwe na wysokie temperatury. Optymalna to + 16. Calodzienna obecnosc ogrzewania podlogowego pod labkowymi lapami spowoduje ze pies bedzie bez przerwy chorowal a i bedzie po prostu nieszczesliwy. Moje nawet w zimie uciekaja do najzimniejszego miejsca jakim jest szafa w przedpokoju sasiadujaca z garazem i tam jest najchlodniej mimo ze w zimie obnizamy temp w domu do + 18. Moze to smieszne ale jak juz mam psy tej rasy w domu, ktore wybralam z cala swiadomoscia ich zalet, to moim obowiazkiem jest zapewnienie im optymalnych warunkow zycia. To psy ostrego klimatu. A jak teraz sie czuja w te upaly to sama wiesz. Grube poklady futra w calym domu.

A tak w ogole jestem przeciwniczka ogrzewania podlogowego w calym domu. Dla mnie ten sposob ogrzewania jest nieefektywny, a i na forum czytalam wypowiedzi negatywne na ten temat.

Dziekuje za rady. Co raz bardziej jestem przekonana, ze powinnismy zrezygnowac z podlogowki. Szkoda psa, ktory jest u nas bliskim czlonkiem rodziny. Widze co dzieje sie z nia teraz, nie mowiac juz o okresie zimowym kiedy grzeja kaloryfery. Co prawda ja jestem zmarzluchem, ale zawsze moge sie cieplej ubrac, zas ona - SIARA - nie jest w stanie sie rozebrac... (chyba to co napisalam jest troche glupie). Moral jest taki, ze skoro mamy psa to jego potrzeby takze trzeba brac pod uwage...

Witam,

jesli pies będzie miał wybór to sobie wybierze - moze np nie będziecie kładli ogrzewania w tzw holu....i nie zdziwcie sięjeśłi pies zechcve się latem przespac troche dalej od Was - np na dworzu;-)

Ja mam kudłatego owczarka niemieckiego i taka posciel np latem nijek mu nie przeszkadza, ale w upały wybiera chłodną terakotę ;-)

pozdrawiam

Aga

Mója suczka (posokowiec) uwielbia siadać w przedpokoju w miejscu, gdzie pod posadzką biegną rury c.o. i gdzie podłoga jest mocno ciepła 8) (o wiele cieplejsza niż przy podłogówce).

Z drugiej strony ostatnio czytałem wypowiedź w prasie osoby, której pies źle znosił ciepło elektrycznej podłogówki.

Na wszelki wypadek w holu pod schodami zostawię przestrzeń bez instalacji. Dzięki temu zawsze znajdzie sobie własny azyl. Inną sprawą jest, że zazwyczaj i tak kokosi się z nami na kanapie :)

Hej!

Może jednak nie rezygnować z podłogówki? Ogrzewanie podłogowe ma tę cechę, że co prawda najcieplej jest na dole, ale rozkład temperatury pozwala na utrzymywanie w domu niższej temperatury (obiektywnie) niż przy grzejnikach. Zatem komfort odczuwania ciepła w domu jest już przy 20 stopniach, a przy kaloryferowym przy 22. Może nawet pies byłby bardziej z tego zadowolony? :roll:

A ochota do wygrzewania się u piesków rośnie z wiekiem (reumatyzm...) i wtedy ciepła podłoga jak znalazł :wink:

Bartt masz racje mój posokowiec też śpi najczęściej na kanapie a w nocy w łóżku (czasami w nogach ale różnie to bywa) a więc nie bede miał problemu z podlogówką. Mój pies nie uznaje podłogi nawet jeżeli by tam leżały perskie dywany. Jedyna sytuacją kiedy leży na podłodze to jest podłoga przed rozpalonym kominkiem. Z rana po spacerze wskakuje pod kołdrę i śpi dalej