Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

róże dzikie - sztobry - jak uzyskać rosnące rosliny

Recommended Posts

W handlu internetowym spotyka się zdrewniałe sadzonki dzikich róż, tzw. sztobry. Mam na myśli różę pomarszczoną (Rosa rugosa) i różę dziką (Rosa canina). Wydaje mi się, że takie zdrewniałe sadzonki można uzyskać samemu z rosnacych krzewów.

Czym się kierować przy robieniu takich sztobrów ? Czy musza to być pędy zeszłoroczne, starsze czy w ogóle nie ma to znaczenia ? Czy można teraz pociąć po prostu gałęzie róż na kawałki ?

Jeśli już takie sztobry mamy, przez nas zrobione lub kupione, co należy dalej robić, aby uzyskać rosnace rośliny ?

Ano można. Niektóre odmiany ukorzeniają się dobrze, inne niechętnie. Pędy na sadzonki należy ciąć po pierwszych przymrozkach. Wybieramy pędy jednoroczne, po ścięciu wiążemy je w wiązki i dołujemy, umieszczając w piasku (wilgotnym) i przechowujemy w temperaturze około 2-4 stopni C. Z pędów tniemy sadzonki. Górne cięcie może być wykonane w dowolnym miejscu pędu, natomiast dolne należy uczynić tuż pod węzłem i możliwie prostopadle do osi pędu. Wycinamy sadzonki o długości od 15 do 20 cm. Każda sadzonka powinna mieć przynajmniej dwa węzły.

Na wiosnę sadzonki pędów umieszczamy w lekkim podłożu. Nad grunt powinny wystawać 1-2 oczka.

A domowym sposobem to z odrostów korzeniowych na niewielką skalę oczywiście prościej by było. Zwłaszcza pomarszczona rozrasta się jak, nie przymierzając, perz.