Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec HEF-wymiana doswiadczeń

Recommended Posts

Witam,

Od niedawna jestem użytkownikiem tego pieca (Hef 25 KW), sterownik Geco, pieć użytkuje dopiero pierwszy rok, dane domu:

- dom piętrowy +poddasze nie ocieplony, okna wymienione, parter stara instalacja z grzejnikami żeliwnymi, piętro wszystkie grzejniki aluminowe rozprowadzone w miedzi, poddasze nie ogrzewane, ocieplone na razie 15 cm wełny. Temrostat pokojowy radiowy ustawiony na 21 stopni w dzień i 19 stopni w nocy, przy 3 programie, grzejniki bez głowic termostatycznych

Moje ustawienia:

Uo -60 stopni

U1 - 18 s.

U2 - 45 s.

U3 - 20 minut

U4 - 45 s

ustaienia serwisowe:

Co - 0

C1- 01

C2- 80

C3 - 20

C4 - 01

C5 - 00

C6 - 02

D1 - 85

D2 - 35

D3 - 02

D4 - 50

wentylator odłonięty na 2 cm.

dwie pompy CO i CWU

a teraz spostrzeżenia

przy takich ustawieniach nie ma problemu z uzyskaniem 60 st, pozostaje jednak trochę nie dopalonego węgla i trochę spieków wielkości orzechów laskowych. Inna sprawa to ciepłota grzejników gdy piec jest długo w stanie blokady przez sterownik niektóre grzejniki są ledwo ciepłe a reszta jest gorąca.

Czym to może być spowodowane ?

Zawór czterodrogowy ustawiony mam na 7 nie wiem czy to dobrze.

Może ktoś ma jakieś uwagi co do ustawień będę bardzo wdzięczny.

Aha spalanie kształtuje się na około 18 kg dziennie.

Pozdrawiam,

Radek

Jeszcze jedno pytanie czy w tym piecu i sterowniku Geco można zmienić siłę nadmuchu bo nigdzie tego nie znalazłem.

Witam,

zastanawiam się nad zakupem tego pieca - moje pytanie: ile wynosi powierzchnia Twojego domu? U nas z garażem (ogrzewany) bedzie ok. 180 m2 (+gorąca woda dla 3 osób) i zastanawiam się nad mocą pieca. W sklepie powiedzieli że najlepiej 25 KW, jednak mi wydaje się że to lekka przesada, chyba wystarczy 20 KW?

Czy za duża moc pieca w stosunku do zapotrzebowania nie jest przyczyną problemów w jego pracy?

Który konkretnie piec użytkujesz?

pozdrawiam,

Witam,

Dom do ogrzania to około 160 m kw + 100 mkw poddasza + 100 l zbiornik cwu.

Kupiłem piec z dodatkowym rusztem i przez lato i jesień paliłem w nim pozostałościami po rozbudowie oraz normalnym węglem który mi pozostał z tamtego roku - grzałem tylko ciepłą wodę

Pozdrawiam,

Radek

na 180m2,też wydaje mi 25kw za duży, ale chyba nie ma 20kw,tylko 18kw,i to wzupełnośći wystarczy,poprostu bedzie mniejsze zużycie a efekt taki sam, natomiast ja też się zastanawiam nad zakupem tego pieca, ale u mnie musi być 25kw -245 kw i cztery osoby i bojler min.200 l. A opinie na ich temat słyszałem same pozytywne

Witam

Używam pieca HEF EKO-PLUS 20kw. Ostatnio spalil mi 200 kg na 11 dni czyli podobnie do kolgi wyżej. Jednak ustawienia pieca mam troszke inne.

U0 55

U1 15

U2 20

U3 50

U4 20

No i właśnie brakuje kogoś do podpowiedzenia. Ostatnio zmienilem te ustawienia na

U1 12

U2 30

zobaczymy co sie wydarzy. Mam przykręcony zawór trójdrożny na mniej więcej połowę i ogrzewam tez zasobnik z ciepłą wodą 100l.

Dom wraz z poddaszem ma powierzchnię ok 180 m2. Jest oceiplony 10 cm styropianu a poddasze sufit 20 cm wełny mineralnej.

Mam wrażenie że da się to ustawić tak by był mniejszy pobór paliwa.

A ostatnio brałem ekogroszek z różnych źródeł i jeden drugiemu nierówny. Ostatnio praktycznie całkowicie wypala mi sie z kopalni JULIAN.

Wentylator mam otwarty na m/w połowę

W domu jest cieplutko:)

No i czekam na opinie

pozdrawiam

Pawel

pozdrofionka