Radek1974 09.12.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Witam, Od niedawna jestem użytkownikiem tego pieca (Hef 25 KW), sterownik Geco, pieć użytkuje dopiero pierwszy rok, dane domu: - dom piętrowy +poddasze nie ocieplony, okna wymienione, parter stara instalacja z grzejnikami żeliwnymi, piętro wszystkie grzejniki aluminowe rozprowadzone w miedzi, poddasze nie ogrzewane, ocieplone na razie 15 cm wełny. Temrostat pokojowy radiowy ustawiony na 21 stopni w dzień i 19 stopni w nocy, przy 3 programie, grzejniki bez głowic termostatycznych Moje ustawienia:Uo -60 stopniU1 - 18 s.U2 - 45 s.U3 - 20 minutU4 - 45 sustaienia serwisowe:Co - 0C1- 01C2- 80C3 - 20C4 - 01C5 - 00C6 - 02D1 - 85D2 - 35D3 - 02D4 - 50wentylator odłonięty na 2 cm.dwie pompy CO i CWU a teraz spostrzeżeniaprzy takich ustawieniach nie ma problemu z uzyskaniem 60 st, pozostaje jednak trochę nie dopalonego węgla i trochę spieków wielkości orzechów laskowych. Inna sprawa to ciepłota grzejników gdy piec jest długo w stanie blokady przez sterownik niektóre grzejniki są ledwo ciepłe a reszta jest gorąca. Czym to może być spowodowane ? Zawór czterodrogowy ustawiony mam na 7 nie wiem czy to dobrze. Może ktoś ma jakieś uwagi co do ustawień będę bardzo wdzięczny. Aha spalanie kształtuje się na około 18 kg dziennie. Pozdrawiam, Radek Jeszcze jedno pytanie czy w tym piecu i sterowniku Geco można zmienić siłę nadmuchu bo nigdzie tego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 10.12.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Witam,zastanawiam się nad zakupem tego pieca - moje pytanie: ile wynosi powierzchnia Twojego domu? U nas z garażem (ogrzewany) bedzie ok. 180 m2 (+gorąca woda dla 3 osób) i zastanawiam się nad mocą pieca. W sklepie powiedzieli że najlepiej 25 KW, jednak mi wydaje się że to lekka przesada, chyba wystarczy 20 KW? Czy za duża moc pieca w stosunku do zapotrzebowania nie jest przyczyną problemów w jego pracy? Który konkretnie piec użytkujesz? pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek1974 10.12.2007 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Witam, Dom do ogrzania to około 160 m kw + 100 mkw poddasza + 100 l zbiornik cwu.Kupiłem piec z dodatkowym rusztem i przez lato i jesień paliłem w nim pozostałościami po rozbudowie oraz normalnym węglem który mi pozostał z tamtego roku - grzałem tylko ciepłą wodę Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan069 10.12.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 na 180m2,też wydaje mi 25kw za duży, ale chyba nie ma 20kw,tylko 18kw,i to wzupełnośći wystarczy,poprostu bedzie mniejsze zużycie a efekt taki sam, natomiast ja też się zastanawiam nad zakupem tego pieca, ale u mnie musi być 25kw -245 kw i cztery osoby i bojler min.200 l. A opinie na ich temat słyszałem same pozytywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek1974 10.12.2007 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Witam, Taka cisza, czyżby mało było użytkowników tego pieca ? Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulpw 10.12.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 WitamUżywam pieca HEF EKO-PLUS 20kw. Ostatnio spalil mi 200 kg na 11 dni czyli podobnie do kolgi wyżej. Jednak ustawienia pieca mam troszke inne. U0 55U1 15U2 20U3 50U4 20 No i właśnie brakuje kogoś do podpowiedzenia. Ostatnio zmienilem te ustawienia na U1 12U2 30 zobaczymy co sie wydarzy. Mam przykręcony zawór trójdrożny na mniej więcej połowę i ogrzewam tez zasobnik z ciepłą wodą 100l.Dom wraz z poddaszem ma powierzchnię ok 180 m2. Jest oceiplony 10 cm styropianu a poddasze sufit 20 cm wełny mineralnej.Mam wrażenie że da się to ustawić tak by był mniejszy pobór paliwa. A ostatnio brałem ekogroszek z różnych źródeł i jeden drugiemu nierówny. Ostatnio praktycznie całkowicie wypala mi sie z kopalni JULIAN. Wentylator mam otwarty na m/w połowęW domu jest cieplutko:) No i czekam na opiniepozdrawiamPawelpozdrofionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 10.12.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 sluchajcie,a ja mam takie pytanie dot. tego pieca,czy mogę palić w nim pelletami??ewentualnie jakie skutki to za soba niesie,wady zalety??pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek1974 11.12.2007 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Witam, Mam pytanie do kolegi PaulPw a jak z ustawieniami serwisowymi jak masz ustawione czy coś zmieniałeś? Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulpw 12.12.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 nie niezmieniałem serwisowych. W tej chwili ich niepamiętam wieczorem wpisze jakie są. A co sadzicie o moich ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts