PawEla 09.12.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Witam. mamy niezbyt zyczliwego sąsiada i podorał drogę gminną po której jeździmy. droga była bez utwardzenia, chcieliśmy zrobić budowlaną - podsypać gruzem coby twardziej było i sie okazało że sąsiad podorał z jednej strony 40cm z drugiego końca juz metr. Jak zmobilizowac gmine żeby wysłała geodetę i żeby jeszcze raz wytyczył ta drogę bo sie oracz upiera że to jego ziemia....Nadmienie że droga ma szerokość 3 metrów więc nawet te 40cm ma znaczenie....Sa jakieś apargrafy, środki prawne, wnioski? COKOLWIEK żeby gmina się tym zainteresowała....PozdrPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Red72 09.12.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Czy rozmawialiście z sąsiadem pokojowo?Flaszeczka,grill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 09.12.2007 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Jyuż ci odda. 40 cm to 1,5 skiby będzie. Historia podaje ,że o jedna skibe całe pokolenia walczyły . Pozatym teraz ziemia idzie w cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.12.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Toć na zaorane też gruz można wysypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 10.12.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Naruszenie znaków granicznych - jest za to kara. Droga, mam nadzieję, była odpowiednio wyznaczona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 11.12.2007 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Droga była wyznaczona poprotu koleinami. Znaki graniczne były wbijane przy podziałach działek sąsiadów - kilka z nich wyorał. A jeszcze jedna sprawa: do mojej dzialki jest służebność drogi koniecznej szer. 4 metry, z której on zaorał metr wyorywując przy okazji znaki graniczne drogi. A teraz jak ją utwardziliśmy gruzem to nas sadem straszył.... ciężki człowiek.... Co do pokojowego załatwiana spraw: myślelismy że sie tak uda ale jak wezwal policje jak zaczelismy wysypywac gruz na droge to cały plan pokojowego roztrzygnięcia runął w gruz Paragrafy jakieś są żeby zmobilizować gmine do administracyjnego postepowania wytyczenia drogi (ponownego)? Bo na moje hasła w gminie o wytyczenie dostałem odpowiedź: no, musicie to we własnym zakresie załatwić..... PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 11.12.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 http://www.policja.pl/portal/pol/33/590/Niszczenie_znakow_granicznych_art_277.htmlhttp://administracja.infor.pl/niezbednik/akty-prawne/DZU.2005.240.0002027/USTAWA-Prawo-geodezyjne-i-kartograficzne.htmlw tej ostatniej ustawie art. 38 i 39. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.12.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 ....Bo na moje hasła w gminie o wytyczenie dostałem odpowiedź: no, musicie to we własnym zakresie załatwić..... PP Zgłaszaj nie na gebę tylko na piśmie z potwierdzeniem złożenia na kopii. Zgłosiłeś ustnie to i ustnie dostałeś odpowiedź. Od tej "odpowiedzi" nie przysługuja Tobie środki odwoławcze. Sprawy po prostu nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts