Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnętrzne

aneta i krzysiek

Recommended Posts

Witamy :)

Jesteśmy w trakcie rozmów z wykonawcą który ma wykonać prace kompleksowo tz pod klucz. Pierwsza poważna rozbieżność to tynki wewnetrzne. Proponuje nam tynki naturalne cementowo- wapienne gotowe firmy KREISEL których koszt ( materiałów) to ok. 10 tyś. na dom o pow. 160 m kw. My proponujemy tradycyjny tynk mieszany( pulpa cement plus wapno). W takim przypadku koszt wynosi ok 1 tyś zł. Koszt robocizny w obu przypadakach ten sam. Wykonawca swoją ofertę argumętuje tym iż w przypadku jego propozycji ściany nie wymagają takiej ilości cekolu do pózniejszego wygładzenia ścian co przy proponowanej przez nas metodzie.Co o tym sądzicie? Prosimy o wasze doświadczenia, na jakie zdecydowaliście się tynki.

• 2 weeks później...
Witamy :)

Co o tym sądzicie? Prosimy o wasze doświadczenia, na jakie zdecydowaliście się tynki.

Wykonawca ma po części rację, bo tynk "500" Kreisla wychodzi gładziej, a poza tym ma nieco inny skład, co w niektórych przypadkach umożliwia malowanie bez gipsowania. Taki tynk można kłaść cieńsza warstwą, co daje pewne oszczędności materiału. Inna sprawa, że dysproporcja cenowa budzi moje wątpliwości.

Proponuję zajżeć na stronę Kreisla (http://www.kreisel.com.pl) i sprawdzić ceny i zużycie tynku. Z tego co wiem, Kreisel ma w ofercie również tynki wapienno-cementowe maszynowe ("510", "511"), które wychodzą bardzo gładko, a robocizna jest tańsza, bo nie potrzeba tyle roboczogodzin.

Odradzam tynki cementowo - wapienne!!! :x

Takie mamy z mojego skąpstwa, bo miało wyjść taniej...

Pewnie trochę taniej wyszło niż gdyby robić Kreislem, ale teraz tego Kreisla 510 musiałam kupić do poprawek! :evil:

I za robociznę też trzeba zapłacić.

Znajomi też robili tynki c-w tradycyjne i też bardzo żałują, bo po malowaniu już nie wyglądają dobrze. Nie wiem co u nas będzie, gdy się pomaluje... Jakaś lepianka chyba. Tak oryginalnie znaczy się. :wink:

Rozważałam nawet robienie gładzi. Na poddaszu przy okazji robienia płyt g-k zostało "wygładzone" w całości i wygląda super! Parter ma trochę więcej metrów. Może przy następnym malowaniu....

No i trzeba uwzględnić czas potrzebny do wykonania tynków tradycyjnych i maszynowych.

Czasem te moje oszczędności kosztują mnie tyle nerwów i pieniędzy....

Ale co tam świadectwo, grunt żybyśmy zdrowi byli! :D

My mamy tynki cementowo-wapienne, kładzione tradycyjnie. Jesteśmy z nich zadowoleni. W starym mieszkaniu mieliśmy tynki gipsowe, też ładne. Nierówności można dostrzec w obu rodzajach tynków. Wszystko zależy od dokładności ekpiy.

Nam podobają się bardziej tynki cementowo-wapienne. Bez gładzi, bo położone są w miarę równo.

Użyty materiał czy to jakiś tam wynalazek Kreisel niczym się nie różni od najzwyklejszej zaprawy. Po prostu trzeba użyć odpowiedniego kruszywa na ostatnią warstwę i będzie idealnie.

Liczy się tylko wprawa wykonawcy,

dobrze wykonane cem-wap nie wymagają żadnych cekoli, po prostu idą do malowania.

Z drugiej strony, jak wykonawca nie potrafi wykonać innym materiałem, to możesz zmienić wykonawcę, ale zapewne jest to niemożliwe więc lepiej zapewnić mu jego ulubiony materiał i mieć gwarancję dobrego wykonawstwa.

• 4 years później...

mi wykonawca poleca 2 producentów tynku cementowo wapiennego - Kreisel oraz Knauf - zależy mi na delikatnej strukturze tynku - nie chcę mieć totalnie gładkiej ściany jak po gładzi ale na tyle ładne aby tylko je pomalować

w ofercie mam jeszcze webera oraz baumita i alpola ale wykonawca poleca te 2 wyżej wymienione. Alpola przyrównuje do nidy która jest prawie jak gipsowa i podobno sypie sie pod palcami choć totalnie gładko wychodzi.

który produkt ( marka ) bedzie najlepszy kreisel czy knauf