Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zacieki na elewacji - JAK TO USUNĄĆ!!!

Gość

Recommended Posts

Mam piękną elewację SILIKONOWĄ w pięknym ciemnym kolorze.

Ostatnio pojawiły mi się zacieki od balkony gdzie jeszcze nie położyłam terakoty (tam jest goły beton).

Zacieki są jasne i wyglądają fatalnie na mojej elewacji.

Czy ktoś zna sposób jak to usunąć. Czy po elewacji można szorować szczotką? Czy można stosować jakiś detergent? To chyba zacieki z pyłu od posadzki na balkonie.

Ratujcie!!!

Wg mnie można najpierw spróbować wodą pod ciśnieniem (np. mały Karcher).

Można by też spróbować zamalować to gruntem w kolorze tynku, lae przy zaciekach to się może nie sprawdzić.

Jeżeli nie pomoże to nie wiem czy to fachowe rozwiązanie, ale moi wykonawcy radzili żeby w ostateczności natrzeć takie miejsca małą ilością tynku (ręcznie). Szorowanie u mnie nie zawsze się sprawdzało - miejscami wychodziły blade miejsca.

Na podstawie opisu nic nie można powiedzieć.

Czy to zanieczyszczenie powierzchniowe, czy wymycie wapna od spodu pod wpływem zalewania z balkonu?

To pierwsze cisnące się pytania.

Myc oczywiście można - równiez umiarkowanym ciśnieniem np 50 atm, ale przy dzsiejszej pogodzie ryzyko , gdyby w nocy przymarzło.

Delikatnie szorować też, jakkolwiek nie wszystkie farby/tynki dobrze to wytrzymują - zależy od koloru i producenta jak i typu farby/tynku.

Niech wyschnie - zostawić do wiosny. W te temperatury farby kiepsko schną, zwłaszcza ciemne.