Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

generalny remont podłogi/wasze uwagi

Snowdwarf

Recommended Posts

witam

przymierzam siedo remontu generalniego podłogi na stropie drewnianym

---

proszę o wasze uwagi, jakie macie doświadczenia w tej kwestii...

---

czy płyty usb nadają sie na bazę nowej podłogi...

czy ususwać wypełnienie stropu...

czym je zastąpić...

---

prosze o uwagi i doświadczenia w tej kwestii...

witam

przymierzam siedo remontu generalniego podłogi na stropie drewnianym

---

proszę o wasze uwagi, jakie macie doświadczenia w tej kwestii...

---

czy płyty usb nadają sie na bazę nowej podłogi... - jak najbardziej

czy ususwać wypełnienie stropu... - a co to jest?

czym je zastąpić... - wełna granulowana

co chcę uzyskać? to chyba oczywiste.

nie chodzi mi podręcznik tylko o uwagi kogoś kto przechodził już taki etap remontu.tylko tyle.

---

kolega zbigmor:

wypełnienie stropu chyba wiadomo o co chodzi, jeśli odpowiadasz że zastępuje sie je granulowaną wełną - po co pytać co to jest?

---

czekam na dalsze - może bardziej rzeczowe uwagi...

---

pozdrawiam

Pytania poprzednika były jak najbardziej sensowne. Mając podłogę na stropie drewnianym (czytaj stare dechy) można chcieć zrobić różne rzeczy: kafle parkiety, mozaiki, itp. W zależności od po wyższego różne będą rozwiązania

Przechodziłam przez taki remont. Wszędze były stare dechy, pod spodem jakiś żyżel. W przedpokuju, kuchni i łaziencerobiliśmy kafle, więc stare dechy zostały zerwane, uzupełnione dziury w wypełnieniu, izolacja, zbrojenie wylewka, kafle. W pokojach sprawa nie była już tak oczywista. Chodziło nam o zniwelowanie różnicy pomiędzy pokojami i resztą mieszkania (6 cm). Wylewki nie wchodziły w grę, bo stary budynek, duże powierzchnie pomieszczeń i obawa przez obciążeniem stropu. Pierwszy pomysł: OSB+mozaika parkietowa. Stolarz wybił nam go z głowy. W końcy zdecydowaliśmy się na mini legarki na istniejącej podłodze drewnianej, wypełnienie pomiędzy nimi ze styropianu i deski podłogowe gr 28 mm.

Poczytaj tu:

http://forum.muratordom.pl/zla-izolacja-stropu,t117565.htm

http://forum.muratordom.pl/parkiet-na-plycie-osb,t93589.htm

a w ogóle przejrzyj dział Przebudowy i remonty, tam w róznych watkach jest wiele na ten temat. Może cie coś "zaszczepi"...

chodzi o pokoje (dla dzieci), więc kafle i tego typu rzeczy odpadają...

w grę wchodzą tylko raczej panele (cena/użyteczność).

---

pokoje są na 1 piętrze strop drewniany - dla mnie układanie kafli na takim stropie odpada...

---

w szczególności chodzi mi o wypełnienie stropu - czy je wymieniać, usuwać czy zamieniać...

---

poza tym sporo pisze sie o tym żeby pod płyty osb dawać podkładki (np. filcowe)

aby minimalizować hałas...czy to skutkuje czy macie jakieś inne sprawdzone sposoby.

---

pozdrawiam

co chcę uzyskać? to chyba oczywiste.

nie chodzi mi podręcznik tylko o uwagi kogoś kto przechodził już taki etap remontu.tylko tyle.

---

kolega zbigmor:

wypełnienie stropu chyba wiadomo o co chodzi, jeśli odpowiadasz że zastępuje sie je granulowaną wełną - po co pytać co to jest?

To były dwie odpowiedzi na dwa pytania. Wełna granulowana to oczywiście tylko jedna z możliwości (ja tak zrobiłem, ale dla nowego stropu). Jeśli obecnie jest coś co ten strop wiąże to oczywiście wełna tego nie zrobi. Myślę, że pytanie było bardzo rzeczowe.

• 1 month później...

w pokojach mam jeszcze spokój przed burzą...

---ale remont tuż tuż.

nadal nurtuje mnie pytanie o 'wypełnienie stropu' drewnianego - czyli ten dla jednych żużel, dla innych ziemię dla jeszcze innych piach...

czy go wyrzucać czy nie a jeśli tak to czym go zastąpić - czy wełna granulowana to jedyna opcja czy możę być cuś innego (np. wełna zwykła w rolce)

--

poza tym co z wspomnianymi podkładkami filcowymi pod osb - czy to sprawdzone czy macie jakieś inne pomysły.

przypominam że pokoje na pietrze, sypialnie, żadnych kafli, na patrzerze tez moje mieszkanie.

pozdrawiam i z góry dziękuję za posty

jeśli to nie żużel (a raczej na pewno nie) daj sobie spokój i tylko przykryj szczelnie folią - aby zapobiec ewent. kurzeniu.

Wymiana tego to dla mnie sztuka dla sztuki - no bo co to komu przeszkadza (chyba , że szkodliwe, śmierdzi lub coś)

Płyta OSB na podkładkach i na wierzch najlepiej wykładzina, panele na takich stropach zwłaszcza strasznie hałasują

Im grubsza osb - tym lepiej.

pzdr

dzięki za posty, na pewno będę jeszcze was meczył...

---

podkładki pod osb dajecie z czego?

---

u mnie raczej chyba będą panele - nie przewiduję wykładziny - zobaczymy jak to w praniu wyjdzie, właśnie dlatego chciałem wytłubić troszkę tę podłogę np. wełną mineralną albo czymś takim

co wy na to?

---

podcas jednego z remontów musiałem przebiś się przez strop - wypełnienie to raczej taki pasek z gliną był

podkładki nawet ze starej wykładziny

Jeśli koniecznie upierasz się przy panelach to ja osobiście całość przykryłbym: folią, cienką max.5cm wełną rozprężną, na to osb, pianka lub mata (mata bardziej dźwiękochłonna) i panele

znajomy wybrał częściowo wypełnienie i uzupełnił styropianem - niestety jest b. akustyczne, wiec odradzam

wełna rozprężna pod całością powinna być znacznie lepsza

pzdr

oki

a jak z płytami osb- czy lepiej dawać 1 warstwę grubszych czy 2 warstwy cieńszych 'na krzyż'?

czy płyty osb mają mieć pióro i wpust czy krawędzie gładkie?

---

pozdrawiam

Najwygodniej póro-wpust.

Najlepiej (ponoć) dwie warstwy.

Ja dałem jedną grubą z gładkimi krawędziami 22mm (nie dostałem w pobliżu na pióro-wpust).

zbigmor a co dałeś na płyty osb? panele, wykładzina?

czy jakoś specjalnie obrabiałeś połączenia płyt?

---

Jeszcze nic, ale pierwotny plan był wykłaadzina pcw, ale to może jeszcze zmienię. Ze ścinek pozostałych po docinaniu na wymiar płyt OSB wyciąłem paski 10cm na podkładkę na łączeniach i skręciłem wkrętami.