Snowdwarf 10.12.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 witamprzymierzam siedo remontu generalniego podłogi na stropie drewnianym---proszę o wasze uwagi, jakie macie doświadczenia w tej kwestii...---czy płyty usb nadają sie na bazę nowej podłogi...czy ususwać wypełnienie stropu...czym je zastąpić...---prosze o uwagi i doświadczenia w tej kwestii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.12.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 witam przymierzam siedo remontu generalniego podłogi na stropie drewnianym --- proszę o wasze uwagi, jakie macie doświadczenia w tej kwestii... --- czy płyty usb nadają sie na bazę nowej podłogi... - jak najbardziej czy ususwać wypełnienie stropu... - a co to jest? czym je zastąpić... - wełna granulowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 10.12.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Na razie nie wiadomo co chcesz uzyskać.Na tak zadane pytanie można napisać podręcznik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 12.12.2007 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 co chcę uzyskać? to chyba oczywiste.nie chodzi mi podręcznik tylko o uwagi kogoś kto przechodził już taki etap remontu.tylko tyle.---kolega zbigmor:wypełnienie stropu chyba wiadomo o co chodzi, jeśli odpowiadasz że zastępuje sie je granulowaną wełną - po co pytać co to jest?---czekam na dalsze - może bardziej rzeczowe uwagi...---pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 12.12.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Pytania poprzednika były jak najbardziej sensowne. Mając podłogę na stropie drewnianym (czytaj stare dechy) można chcieć zrobić różne rzeczy: kafle parkiety, mozaiki, itp. W zależności od po wyższego różne będą rozwiązania Przechodziłam przez taki remont. Wszędze były stare dechy, pod spodem jakiś żyżel. W przedpokuju, kuchni i łaziencerobiliśmy kafle, więc stare dechy zostały zerwane, uzupełnione dziury w wypełnieniu, izolacja, zbrojenie wylewka, kafle. W pokojach sprawa nie była już tak oczywista. Chodziło nam o zniwelowanie różnicy pomiędzy pokojami i resztą mieszkania (6 cm). Wylewki nie wchodziły w grę, bo stary budynek, duże powierzchnie pomieszczeń i obawa przez obciążeniem stropu. Pierwszy pomysł: OSB+mozaika parkietowa. Stolarz wybił nam go z głowy. W końcy zdecydowaliśmy się na mini legarki na istniejącej podłodze drewnianej, wypełnienie pomiędzy nimi ze styropianu i deski podłogowe gr 28 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.12.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Poczytaj tu:http://forum.muratordom.pl/zla-izolacja-stropu,t117565.htmhttp://forum.muratordom.pl/parkiet-na-plycie-osb,t93589.htma w ogóle przejrzyj dział Przebudowy i remonty, tam w róznych watkach jest wiele na ten temat. Może cie coś "zaszczepi"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 13.12.2007 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 chodzi o pokoje (dla dzieci), więc kafle i tego typu rzeczy odpadają...w grę wchodzą tylko raczej panele (cena/użyteczność).---pokoje są na 1 piętrze strop drewniany - dla mnie układanie kafli na takim stropie odpada...---w szczególności chodzi mi o wypełnienie stropu - czy je wymieniać, usuwać czy zamieniać...---poza tym sporo pisze sie o tym żeby pod płyty osb dawać podkładki (np. filcowe)aby minimalizować hałas...czy to skutkuje czy macie jakieś inne sprawdzone sposoby.---pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.12.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 co chcę uzyskać? to chyba oczywiste. nie chodzi mi podręcznik tylko o uwagi kogoś kto przechodził już taki etap remontu.tylko tyle. --- kolega zbigmor: wypełnienie stropu chyba wiadomo o co chodzi, jeśli odpowiadasz że zastępuje sie je granulowaną wełną - po co pytać co to jest? To były dwie odpowiedzi na dwa pytania. Wełna granulowana to oczywiście tylko jedna z możliwości (ja tak zrobiłem, ale dla nowego stropu). Jeśli obecnie jest coś co ten strop wiąże to oczywiście wełna tego nie zrobi. Myślę, że pytanie było bardzo rzeczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.12.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 glinę dawali...sporo umiała...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.12.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 glinę dawali... sporo umiała... Adam M. Tak się domyślam, ale skoro autor wątku każe się nie interesować takimi detalami to cóż zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 15.01.2008 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 w pokojach mam jeszcze spokój przed burzą...---ale remont tuż tuż.nadal nurtuje mnie pytanie o 'wypełnienie stropu' drewnianego - czyli ten dla jednych żużel, dla innych ziemię dla jeszcze innych piach...czy go wyrzucać czy nie a jeśli tak to czym go zastąpić - czy wełna granulowana to jedyna opcja czy możę być cuś innego (np. wełna zwykła w rolce)--poza tym co z wspomnianymi podkładkami filcowymi pod osb - czy to sprawdzone czy macie jakieś inne pomysły.przypominam że pokoje na pietrze, sypialnie, żadnych kafli, na patrzerze tez moje mieszkanie.pozdrawiam i z góry dziękuję za posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 17.01.2008 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 mam jeszcze jedno pytanie w kwestii płyt OSB.jakie płyty kupić (grubość)?--- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.01.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 mam jeszcze jedno pytanie w kwestii płyt OSB. jakie płyty kupić (grubość)? --- Zależy od rozstawu belek. Ja mam rozstaw około 80cm i zastosowałem OSB 22mm. Na peno nie jest za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 17.01.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 jeśli to nie żużel (a raczej na pewno nie) daj sobie spokój i tylko przykryj szczelnie folią - aby zapobiec ewent. kurzeniu.Wymiana tego to dla mnie sztuka dla sztuki - no bo co to komu przeszkadza (chyba , że szkodliwe, śmierdzi lub coś)Płyta OSB na podkładkach i na wierzch najlepiej wykładzina, panele na takich stropach zwłaszcza strasznie hałasująIm grubsza osb - tym lepiej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 18.01.2008 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 dzięki za posty, na pewno będę jeszcze was meczył...---podkładki pod osb dajecie z czego?---u mnie raczej chyba będą panele - nie przewiduję wykładziny - zobaczymy jak to w praniu wyjdzie, właśnie dlatego chciałem wytłubić troszkę tę podłogę np. wełną mineralną albo czymś takimco wy na to?---podcas jednego z remontów musiałem przebiś się przez strop - wypełnienie to raczej taki pasek z gliną był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 18.01.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 podkładki nawet ze starej wykładzinyJeśli koniecznie upierasz się przy panelach to ja osobiście całość przykryłbym: folią, cienką max.5cm wełną rozprężną, na to osb, pianka lub mata (mata bardziej dźwiękochłonna) i panele znajomy wybrał częściowo wypełnienie i uzupełnił styropianem - niestety jest b. akustyczne, wiec odradzamwełna rozprężna pod całością powinna być znacznie lepsza pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 19.01.2008 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 okia jak z płytami osb- czy lepiej dawać 1 warstwę grubszych czy 2 warstwy cieńszych 'na krzyż'?czy płyty osb mają mieć pióro i wpust czy krawędzie gładkie?---pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.01.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 oki a jak z płytami osb- czy lepiej dawać 1 warstwę grubszych czy 2 warstwy cieńszych 'na krzyż'? czy płyty osb mają mieć pióro i wpust czy krawędzie gładkie? --- pozdrawiam Najwygodniej póro-wpust. Najlepiej (ponoć) dwie warstwy. Ja dałem jedną grubą z gładkimi krawędziami 22mm (nie dostałem w pobliżu na pióro-wpust). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 22.01.2008 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 zbigmor a co dałeś na płyty osb? panele, wykładzina?czy jakoś specjalnie obrabiałeś połączenia płyt?--- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.01.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 zbigmor a co dałeś na płyty osb? panele, wykładzina? czy jakoś specjalnie obrabiałeś połączenia płyt? --- Jeszcze nic, ale pierwotny plan był wykłaadzina pcw, ale to może jeszcze zmienię. Ze ścinek pozostałych po docinaniu na wymiar płyt OSB wyciąłem paski 10cm na podkładkę na łączeniach i skręciłem wkrętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts