Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór czterodrogowy - ile pomp i inne pytania kotłowe

Recommended Posts

Mam już co prawda kotłownie i instalacje ale zabrałem się za małe przeróbki bo to co zostało stworzone nie za bardzo jest wg. mnie ok i mam szybkie pytanko.

http://www.a-zdom.home.pl/drzwi/2.jpg

czy pompa nr. 7 jest konieczna??

Czy jest możliwość zbudowania układu z zaworem czterodrogowym na jednej pompie?? Jeśli jak to może schemat jakiś??

Założeniem jest:

- zabezpieczenie temp na powrocie kotła

- obniżenie temperatury w układzie grzejników i podłogówek

co chcesz osiągnąć tym że wywalisz pompę i zawór zwrotny ?

oszczędności tu nie widzę, ewentualnie na elektryce ze dwa zeta zaoszczędzisz

:D

nie no jak wywalić :o :o ja dopiero chcę założyć

ja mam teraz cały układ na jednej pompie i co i cwu i jeszcze uszkodzony sterownik i palę na podtrzymaniu :wink:

chcę doposażyć układ (zastanawiałem się tylko czy to zabieg konieczny czy można zrealizować to na jednej pompie ale po przemyśleniach to raczej nieporządane) w pompę za zaworem czterodrogowym bo chyba tak bedzie najkorzstniej i nową pompą "na dużym obiegu" sterować z sterownika pokojowego, obecna pompa będzie realizować ładowanie cwu i "mały obieg" utrzymując piec na właściwej temperaturze

aczkolwiek nie za bardzo rozumiem poco mi zawór zwrotny ?? przy pompie 7

w tym układzie pompy nie pracuja jednocześnie : jest to układ z priorytetem ciepłej wody tj. jeśli temperatura wody w bojlerze spadnie poniżej zadanej włącza się pompa obiegowa nr 8 i jednoczesnie wyłacza nr 7. To wyjasnia koniecznośc montazu zaworów zwrotnych . Bez nich woda będzie krążyła róniez przez pompe któa w danej chwili nie pracuje. To bardzo dobry, nieawody i łatwy w sterowaniu układ :D

Wczoraj posiadziłem w kotłowni i rozwiązałem już małe conieco.

Mam pytanie bo nie wiem nie miałem doczynienia...

Do jakiej minimalnej temperatury można ograniczyć za pomocą zaworu czterodrogowego temperaturę w gałązce grzejnikowej??

czy uda się uzyskać np 30*C ??

można, ale weż pod warunkiem że będzie odbierana z kotła istotna moc , inaczej to w kotle sie zagotuje.

Wczoraj posiadziłem w kotłowni i rozwiązałem już małe conieco.

Mam pytanie bo nie wiem nie miałem doczynienia...

Do jakiej minimalnej temperatury można ograniczyć za pomocą zaworu czterodrogowego temperaturę w gałązce grzejnikowej??

czy uda się uzyskać np 30*C ??

można, ale weż pod warunkiem że będzie odbierana z kotła istotna moc , inaczej to w kotle sie zagotuje.

kocioł na ekogroch z podajnikiem więc można mu ograniczyć temperaturę w granicach porządanych temperaturą zadaną

Poprostu zależy mi na tym żeby stworzyć "mały obieg kotłowy" o temp 60*C i "duży - grzejnikowy" patrząc po moich dośiwadczeniach i przbojach z piecem przy tej powierzchni grzejników to jakieś 30 *C tak wiem potem głowice na grzejnikach ale pozostaną podłogówki które pewnie bvędą grzać non stop.