Kryspin 10.12.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Mam już co prawda kotłownie i instalacje ale zabrałem się za małe przeróbki bo to co zostało stworzone nie za bardzo jest wg. mnie ok i mam szybkie pytanko. http://www.a-zdom.home.pl/drzwi/2.jpg czy pompa nr. 7 jest konieczna?? Czy jest możliwość zbudowania układu z zaworem czterodrogowym na jednej pompie?? Jeśli jak to może schemat jakiś?? Założeniem jest:- zabezpieczenie temp na powrocie kotła- obniżenie temperatury w układzie grzejników i podłogówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orelek 10.12.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 według tego co robiłem u siebie to pompa nr 7 jest potrzebna, można zrezygnować z pompy nr 8 pod warunkiem, że układ zasobnika zasilany będzie układem grawitacyjnym. Nie widać gdzie jest podłogówka wpięta, jesli na gałązkach zasilania grzejników to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 10.12.2007 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 podłogówka jest wpięta w układ grzejników, układ cwu i by dał radę raczej bez pompy w formie grawitacyjnej ale to penie by powodowało dość duże zwolnienie nagrzewania się zasobnika cwu A zawór zrrotny przy pompie 7 ?? potrzebny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 10.12.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 co chcesz osiągnąć tym że wywalisz pompę i zawór zwrotny ? oszczędności tu nie widzę, ewentualnie na elektryce ze dwa zeta zaoszczędzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 10.12.2007 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 co chcesz osiągnąć tym że wywalisz pompę i zawór zwrotny ? oszczędności tu nie widzę, ewentualnie na elektryce ze dwa zeta zaoszczędzisz nie no jak wywalić ja dopiero chcę założyć ja mam teraz cały układ na jednej pompie i co i cwu i jeszcze uszkodzony sterownik i palę na podtrzymaniu chcę doposażyć układ (zastanawiałem się tylko czy to zabieg konieczny czy można zrealizować to na jednej pompie ale po przemyśleniach to raczej nieporządane) w pompę za zaworem czterodrogowym bo chyba tak bedzie najkorzstniej i nową pompą "na dużym obiegu" sterować z sterownika pokojowego, obecna pompa będzie realizować ładowanie cwu i "mały obieg" utrzymując piec na właściwej temperaturze aczkolwiek nie za bardzo rozumiem poco mi zawór zwrotny ?? przy pompie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 10.12.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 w tym układzie pompy nie pracuja jednocześnie : jest to układ z priorytetem ciepłej wody tj. jeśli temperatura wody w bojlerze spadnie poniżej zadanej włącza się pompa obiegowa nr 8 i jednoczesnie wyłacza nr 7. To wyjasnia koniecznośc montazu zaworów zwrotnych . Bez nich woda będzie krążyła róniez przez pompe któa w danej chwili nie pracuje. To bardzo dobry, nieawody i łatwy w sterowaniu układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 11.12.2007 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Wczoraj posiadziłem w kotłowni i rozwiązałem już małe conieco. Mam pytanie bo nie wiem nie miałem doczynienia... Do jakiej minimalnej temperatury można ograniczyć za pomocą zaworu czterodrogowego temperaturę w gałązce grzejnikowej?? czy uda się uzyskać np 30*C ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 11.12.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Wczoraj posiadziłem w kotłowni i rozwiązałem już małe conieco. Mam pytanie bo nie wiem nie miałem doczynienia... Do jakiej minimalnej temperatury można ograniczyć za pomocą zaworu czterodrogowego temperaturę w gałązce grzejnikowej?? czy uda się uzyskać np 30*C ?? można, ale weż pod warunkiem że będzie odbierana z kotła istotna moc , inaczej to w kotle sie zagotuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 11.12.2007 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Wczoraj posiadziłem w kotłowni i rozwiązałem już małe conieco. Mam pytanie bo nie wiem nie miałem doczynienia... Do jakiej minimalnej temperatury można ograniczyć za pomocą zaworu czterodrogowego temperaturę w gałązce grzejnikowej?? czy uda się uzyskać np 30*C ?? można, ale weż pod warunkiem że będzie odbierana z kotła istotna moc , inaczej to w kotle sie zagotuje. kocioł na ekogroch z podajnikiem więc można mu ograniczyć temperaturę w granicach porządanych temperaturą zadaną Poprostu zależy mi na tym żeby stworzyć "mały obieg kotłowy" o temp 60*C i "duży - grzejnikowy" patrząc po moich dośiwadczeniach i przbojach z piecem przy tej powierzchni grzejników to jakieś 30 *C tak wiem potem głowice na grzejnikach ale pozostaną podłogówki które pewnie bvędą grzać non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts