George2 10.12.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Witam,sprzedałem mieszkanie, a za część pieniędzy wybudowałem domek. Różnica między kosztem wybudowania a zyskami ze sprzedaży sprawiają że przyjdzie mi zapłacić spory podatek (za nie wykorzystane środki). Mam pytanie, czy można byłoby wykorzystać te środkina np.wspomożenie budującej się córki (w formie darowizny lub innej)? Widzicie jakieś sensowne i legalne wyjście z tej sytuacji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 11.12.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Jezeli chodzi ci o to, ze sprzedałes mieszkanie za jakąś kwote i nie wydałeś jej w pełni na budowe to od roznicy zapłacisz podatek 10%. Tez tak mielismy. Corce napewno nie mozesz darowac tej roznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.12.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 kupić jakąś nieruchomość i sprzedać po jakimś czasie z jeszcze dodatkowym zyskiem, albo choćby żeby wyjść na zero (uwzględnić koszty zakupu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 12.12.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Zaraz, to za sprzedaż mieszkania płaci sie podatek? A kupujący go nie płaci? Za co ten podatek, od wzbogacenia? już raz placiłem jak mieszkanie kupowałem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 12.12.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 płaci się, płaci, za wszystko się płaci o dochodowy chodzi. za dużo by opowiadać... http://www.pit.pl/sprzedaz_nieruchomosci_nieruchomosci_1318.php http://www.pit.pl/podatek_od_sprzedazy_nieruchomosci_1491.php i pozostałe linki tamże... ps. nie, kupujący nie płaci dochodowego. tylko PCC, ale to grosze. prawdziwe podatki płacą sprzedający ale nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 12.12.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 czyli sie placi jak sie sprzedaje przed upływem 5 lat od nabycia.... a mieszkanie mam od 20lat, więc wychodzi że luzik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 12.12.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Jest jeszcze ulga tzw. meldunkowa, trzeba być zameldowanym przez 12 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 12.12.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 zależy kiedy się nabyło... lepiej nie upraszczać, szczegółowo wszystkie warianty, a jest ich trochę opisane są m.in. pod powyższymi linkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts