krowa 10.12.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Witam.Budynek o którym piszę stoi dokładnie na granicy działki - dokładnie z dwóch stron. W jednej ze ścian są małe okienka. Całość powstała grubo przed wojną. Zakładam, że skoro te okienka tam są, to nikt nie może się do nich przyczepić, także jeśli zostaną wymienione? Ale zastanawiam się - czy ściana z luksferów (w celu doświetlenia wnętrza) jest w takim przypadku możliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 10.12.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Jeśli okna są, to nikt nie zmusi Cię do ich likwidacji (zwłaszcza, że dom budowany pod rządami innych przepisów prawa). A luksfery pomogłyby chyba polepszyć stosunki z sąsiadami, jeśli nie chcą mieć oni stałego podglądu z Waszej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRUSIK 17.12.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Przy wymianie okna na luksfery weź pod uwagę duże straty ciepła. Mam w jednym pokoju zamiast dwóch okien wstawione luksfery z z uwagi na obowiązujące przepisy dot. za małej odległości od granicy. Na dzień dzisiejszy na termometrze na parapecie wewnątrz pokoju 17 st. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.12.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Na dzień dzisiejszy na termometrze na parapecie wewnątrz pokoju 17 st. A w pozostałej części 17,1 czy 24st? To, że na parapecie jest 17 st raczej nic jeszcze nie mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 18.12.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 powiem Wam, że takie okno w granicy z sasiadami to nic fajnego. nasz sąsiad ma okno, duże tak ze trzy do pięciu metrów od moich drzwi. akurat jego dom to granica dzialki. to jego okno doprowadza mnie do szału, zwlaszcza jak widzę czyjąś glowę w nim i słyszę komentarze co my takiego robimy na działce ... a to czyścimy dom, a to wymieniamy okna... no szlag mnie trafia. i nic nie moge zrobić , bo jego dom taki juz był .... po prostu skandal. nawet nie wiem czy kwiatki wysokie moge posadzić, bo jeszcze mnie oskarży że mu światło potrzebne do życia odbieram ... to chyba jedyny minus mojego siedliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.12.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 powiem Wam, że takie okno w granicy z sasiadami to nic fajnego. nasz sąsiad ma okno, duże tak ze trzy do pięciu metrów od moich drzwi. akurat jego dom to granica dzialki. to jego okno doprowadza mnie do szału, zwlaszcza jak widzę czyjąś glowę w nim i słyszę komentarze co my takiego robimy na działce ... a to czyścimy dom, a to wymieniamy okna... no szlag mnie trafia. i nic nie moge zrobić , bo jego dom taki juz był .... po prostu skandal. nawet nie wiem czy kwiatki wysokie moge posadzić, bo jeszcze mnie oskarży że mu światło potrzebne do życia odbieram ... to chyba jedyny minus mojego siedliska Niestety takie są uroki życia w sąsiedztwie. Jednak określanie tego jako skandal to chyba pomyłka. Sam napisałeś, że jego dom taki już był. Chyba nikt nie zmuszał ciebie do kupowania tej działki? Nikt też nie wybrał za ciebie projektu domu. Bardzo wielką zaletą budowania się na już istniejącym osiedlu jest właśnie możliwość dopasowania się do domów sąsiadów. Ty z tej szansy nie skorzystałeś (lub nie miałeś możliwości skorzystania). Nie jest w porządku mieć za złe, że ktoś, kiedyś wybudował się w tym miejscu, które dziś tobie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 20.12.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 cóż ani sąsiad ani ja nie budowaliśmy swoich domów, to są stare nadburzańskie siedliska. więc nikt z niczego nie może skorzystać. myślę, że podglądanie nas przez firankę jest skandaliczne i będzie mi to przeszkadzalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts