ptaq79 10.12.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Witam,Mamy dzialke w Myslowicach-Morgach znajdujaca sie na terenie poddanym wplywom szkod gorniczych (kat III, przysp. a=180mm/s2 - nic wiecej nie wiadomo na razie). Czy orientuje sie ktos jak wygladaja kwestie z dodatkowymi kosztami ktore wystepuja przy projektowaniu budynku na szkody? Wiem ze kopalnia zwraca czesc tych kosztow, ale nie wiem czy dotyczy to tylko materialow czy rowniez robocizny? Bedziemy miec prawdopodobnie rdzenie (slupy) zelbetowe, byc moze fundamentowe sciany zelbetowe, dosc powaznie zbrojone lawy co oprocz materialow rowniez wymaga dodatkowej robocizny. Czy ktos jest zorientowany w tej kwestii? Jeszcze jedna rzecz. Jest tez cos takiego ze mozna wziac cale koszty na siebie, a pozniej kazde ewentualne usterki ktore wystapia w czasie uzytkowania budynku pokrywa kopalnia (w pierwszym przypadku jesli kopalnia wyklada pieniadze na dodatkowe wzmocnienia oznacza to ze zrzekamy sie ewentualnych roszczen na jej rzecz w przyszlosci - chyba?) Czy moglby ktos potwierdzic te moje wywody? Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 10.12.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Konstruktor, który dostosowuje ci projekt do warunków lokalnych robi również obliczenie ilości materiałów (betonu i stali), które byłyby zużyte gdyby nie szkody górnicze. Różnicę (w gotówce), która powstanie zwraca ci kopalnia (czas czekania od złożenia wniosku około 3 miesięcy). Wątpię aby kopalnia odpowiadała za szkody w przyszłości (o ile nie przekroczyli określonych parametrów odkształcenia terenu) - po to właśnie informują o tym tu i teraz, aby nie brać odpowiedzialności za to co stanie się w przyszłości. Co więcej, nawet na terenach dotkniętych szkodami górniczymi, na których stały stare domu i które uległy zniszczeniu na skutek eksploatacji, kopalnia nie zwraca 100% procent kosztów budowy nowego domu, a jedynie do 75%. To co napisałem dotyczy akurat Jaworzna, ale pewnie wszędzie jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptaq79 11.12.2007 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Dzieki za odpowiedz. A nie orientujesz sie moze czy roznica w kosztach jest wyliczana na podstawie samych materialow czy rowniez robocizny? Jesli chodzi o to ze kopalnia moze byc odpowiedzialna za szkody w przyszlosci - to pisze o tym bo jakies pare lat temu cos mi sie obilo o uszy ze niektore kopalnie pokrywaja koszty ale umywaja rece od ewentualnych napraw w przyszlosci, a inne wlasnie pokrywaja czesciowo koszty napraw (jesli wczesniej nie doplacily). Ale jak mowie, to bylo ladnych pare lat temu wiec ta twoja opcja jest raczej bardziej wiarygodna dzisiaj. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 11.12.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Jak zabezpieczysz budynek na określoną kategorię szkód (zgodnie z projektem który powinien to obejmować) i za to weźmiesz z kopalni kasę to gdy kopalnia nie przekroczy wskażników dla tej kategorii a z budynkiem coś sie stanie dodatkowo nic nie dostaniesz. No chyba że przekroczy wskaźniki co jest do udowodnienia niezwykle trudne. Po ukończeniu stanu surowego robisz kosztorys uwzględniający koszty robocizny i materiałów. Przecież druty w dodatkowych ławach i słupach same się nie ułożą, nie zaszalują i nie zaleją betonem ktoś to musi zrobić a kopalnia ma obowiązek zwrócić za to. Kwoty zwrótów to 10-20 kpln dla przeciętnej wielkości domu.Koszty napraw pokrywa kopalnia w przypadku gdy dawno temu powstał budynek i nikt nie wiedział o tym że będzie poddany on wpływom eksploatacji górn i nie miał jak być zabezpieczony a z winy kopalni został uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_dlugi 11.12.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Jeżeli chodzi o zwrot kosztów robocizny to zwraca, ale według stawek jakie występują na kopalni. Ponieważ normalnie do przetargów firmy podają stawki śmiesznie małe, to taki będziesz miał zwrot. Inna sprawa, jeżeli masz precyzyjnie spisaną umowę z firmą, która u ciebie buduje -tzn z podaniem stawki za robociznę - wtedy muszą ci zwrócić według stawek z umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptaq79 11.12.2007 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 dzieki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 09.12.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 czy miał ktoś może robioną adapatcję projektu pod 1 kategorię ?ewentualnie ktoś wie jakie zmiany trzeba wykonać ?konstruktor coś mi zaczął o płycie fundamentową w piwnicy wspominać ??1 kategoria ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcys20 10.12.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 e to cos przesadzil...ja do III kategorii mialem wprowadzone sciagi w lawach i slupy w naroznikach budynku...do I kat to pewnie jakies symboliczne te wzmocnienia beda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 10.12.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 e to cos przesadzil...ja do III kategorii mialem wprowadzone sciagi w lawach i slupy w naroznikach budynku...do I kat to pewnie jakies symboliczne te wzmocnienia beda problem w tym, że nie udało mnie się odnaleść wymagań dla 1ej kategorii nie chodzi o jakieś oszczędności na siłę tylko o rozsądne podejście .. jest wymagane to oczywiście .. a nie z założenia 10 ton stali w ziemię i płytę na 25cm .. A ja z własnej inicjatywy płytę fundamentową zamiast wzmacnianych ław na III kat też dążyłbym do takiego rozwiązania przy III czy IV kategorii .. ale przy pierwszej ? do III kategorii mialem wprowadzone sciagi w lawach i slupy w naroznikach budynku jakiej szerokości masz ławy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 11.12.2010 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Przy pierwszej kategorii też bym dążył do płyty fundamentowej ba nawet przy zerowej kategorii chciałbym płytę Zalety płyty poniżej: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-płyta-fundamentowa o płycie też myślałem jak nie była brana pod uwagę piwnica w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts