Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk gliniany

brachol

Recommended Posts

Tynk gliniany jest moim zdaniem najlepszy, jezeli chodzi o klimat pomieszczen.

Mam go nawet w lazience i para na lustrach lub oknach jest mi obca.

Wiecej napisze pozniej, bo w tej chwili nie mam czasu.

W niemczech wracaja tradycyjne techniki (oczywiscie troszeczke zmodyfikowane) po wielu latach chemii.

Mieszkania w duzych miastach wytynkowane glina sa niemal nie do zaplacenia, choc sam tynk nie jest drogi :D

Bardzo madra decyzja z Twojej strony.

pozdro

agnes

Witam.

Tynk gliniany na kominku. "Wystiukowany" na gładko. Bardzo żmudna robota polegająca na przesianiu tynku glinianego z grubszych frakcji i zacieraniu go w czasie schnięcia. Nie zrobił bym tego już na żadnym kominku. Ten ze zdjęć jest moim własnym. Całość (moczenie i zacieranie) trwała 3 tygodnie. Przyśpieszanie schnięcia skutkowało pękaniem tynku. To przez przesianie i pozostawienie tylko pylistych, tłustych części gliny. Ale inaczej nie dało by się uzyskać ślisko-gładkiej powierzchni.

http://foto2.m.onet.pl/_m/607cb1fef11d63548654285ede4270ee,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/dbf5dbbb62853caa189d321087a09c28,10,19,0.jpg

Pozdrawiam.

tynk gliniany - no coz kochani, ja zawsze bede "za".

Na scianach mam polozony 5-centymetrowy a pod nim ogrzewanie. Nie zamienila bym sie juz za nic na swiecie. Nigdzie gliny nie kupowalismy, tylko dostarczyli ja nam ludzie budujacy domy, po wykopaniu dzur na fundamenty. Caly palatynat i pol Badenii Wirt. + Alzacji stoi na glinie :D to po cholere kupowac wory z dodatkami jak n.p celuloza, ktorej nie chce. Glina zostala zmieszana z piachem (ziarnistosc nie pamietam ale sie moge zapytac) , posiekanym sianem i woda w odpowiedniej relacji. Natrysk maszynowo, wygladzanie reczne. Jako podklad mamy maty trzcinowe przysrobowane do scian. Podloze nie moze zawierac akrylow, farb dyspersyjnych etc.

Tynk wchlania duzo wilgoci, i oddaje po trochu. Idealnie takze w lazience (oczywiscie tam gdzie sie nie chlapie woda), poniewaz para idzie w sciany, czyli po kapieli mozna spojzec w czyste lustro :D Nie ma plesni, grzyba etc. Nie potzreba zadnych srodkow.

Jezeli potrzebujesz dokladnych danych, to zapytam wykonawcow.

pozdrawiam

agnes

... też mi się taki marzy i jestem po rozmowie z wykonawcą. Ja z tych bardziej dociekliwych :roll: :wink: , więc ciagle mam jakieś wątpliwości, pytania. Dom jest z bali, od wew. pomiedzy drewnianym stelażem będzie ocieplenie z wełny drzewnej / prawdopodobnie, na razie jest sam stelaż/, na to pójdą płyty trzcinowe 2cm i na to tynk.

Karlsruhe, we wnękach okiennych, też masz trzcinę? U mnie jest dosyć wąsko ok 10cm i nie wiem jak takie pasy maty przymocować. Może w tym miejscu zrobić obróbkę z desek i na to jakąś siatkę, jutę?

Jak gęsto /ile na m2/ masz przyszpilaną tę matę do podłoża?

Mój tynk tez nie będzie z worka, ale nie zrozumiałam o co chodzi z tą celulozą :oops:

• 2 weeks później...

Karlsruhe, czym malowałaś swoje tynki?

Jak gęsto /ile łączników na m2/ masz przyszpilaną matę trzcinową do podłoża?

Czy stosowałaś podkładki talerzowe / talerze dociskowe :roll: /takie jak do mocowania np. styropianu czy wełny?

Takie cuś :wink:

http://sklep-elektronarzedzia.pl/images/product_images/popup_images/17.JPG