Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk gliniany

brachol

Recommended Posts

:D

Dom jest z bali, od wew. pomiedzy drewnianym stelażem /rozstaw co 55cm/ będzie ocieplenie z wełny drzewnej /płyty Steico flex lub Kronotherm/ 10cm.

Następnie do stelaża i najpewniej do bala przez wełnę drzewną mają być przyszpilane płyty trzcinowe gr. 2cm. Myślę, że powstanie sztywne podłoze pod tynk gliniany :-?

Na razie mam tylko stelaż i dlatego ciągle drążę temat :roll:

pozdrawiam

• 3 months później...

Dzięki, Karlsruhe

poczytałam o tej farbie :)

Czy mączka marmurowa ma wyczuwalne uziarnienie, które czuć pod palcami po pomalowaniu?

Dodawałaś jakiś pigment?

Nie wiem jeszcze czy zdecydować się na farbę czy na cienką warstwę barwionego w masie tynku Clayteca. Tynk jako taki będzie z gliny miejscowej.

Pozdrawiam

k

witaj

farba z maki marmurowej nie ma wyczuwalner ziarnistosci. Ja ja tak rozcienczylam, ze tynk gliniany troche przeswita. Ale nie musi tak byc. Mozna tez zrobic kolor jednolity.

Znam clayfix od claytec, oczywiscie. Jest to farba z dodatkiem sproszkowanej gliny. Jest drozsza i nie ma za duzej palety barw. Farbe z maki marmurowej mozesz zmieszac z roznymi pigmentami, albo (to co ja uwielbiam) pomalowac sciane najpierw na bialo a potem pigment pur rozcienczony w srodku wiazacym naniesc gabka albo wielkim pedzlem nierownomiernie na sciane. Jest to oczywisce rzecz gustu.

pozdrawiam

agnes

witaj

(...)

Farbe z maki marmurowej mozesz zmieszac z roznymi pigmentami, albo (to co ja uwielbiam) pomalowac sciane najpierw na bialo a potem pigment pur rozcienczony w srodku wiazacym naniesc gabka albo wielkim pedzlem nierownomiernie na sciane. Jest to oczywisce rzecz gustu.

pozdrawiam

agnes

Oprócz farby co moze być jeszcze tym środkiem wiążącym?

Karlsruhe, dawałaś najpierw na tynk grunt kazeinowy?

Pozdrawiam

k