Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tczew Starogard Pelplin Gniew i okolice

witomark

Recommended Posts

Witam,

No to zaczęło się. Dzisiaj kupiliśmy projekt i ruszamy w starogardzie. Jezu, co to będzie :-?

Podstawa, to dobre ekipy budowlane, ale nawet z takimi nie można się spoufalać i wierzyć im bezgranicznie, jeśli będziesz się trzymać tych zasad, to będzie ok.

Ja zacząłem koniec kwietnia 2008 i od 2 tygodni już mieszkam, więc tempo dość szybkie, mimo że nie do końca przestrzegałem tych zasad, ale teraz wiem, że tak powinienem robić.

W tym wątku wstawiłem kilka fotek

http://forum.muratordom.pl/skrzat-c-115-czy-ktos-buduje,t68758-180.htm

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witomark, polecasz jakąś ekipę?

Ekipy które z perspektywy czasu mogę polecić z czystym sumieniem:

Firma budowlana - 693111504 - nie budowali u mnie, tylko u kolegi i jest z nich zadowolony (ja ich nie wziąłem, bo chciałem, żeby jedna firma mi robiła wszystko razem z więźbą i odeskowaniem, gdyż początkowo na tym chciałem poprzestać), moja firma nie była tragiczna, ale nie polecam ich.

wylewki - f. z Bytoni, ponoć robią też tynki 604758781 - polecam ich z czystym sumieniem, robili mi wylewki poddasza i piwnicy oraz tarasy.

wylewki f. z gniewu 691625473 robili mi wylewki parteru i generalnie wszystko ok, tylko nie mogłem dogadać się co do terminu kolejnych wylewek - konkretnie to koleś trochę ściemniał i wziąłem tych z bytoni.

Elektryk - 505512587 - nie robił mi elektryki w tym domu, bo robiłem ją sam, ale nie raz zlecam mu różne prace elektryczne i nigdy nie miałem do niego żadnych zastrzeżeń.

Kafelkarz - 691766032 - bardzo szybki i dokładny, radzę się dużo wcześniej umówić, ceny b. przystępne ( jeden z lepszych fachowców na budowie)

Meble kuchenne - f. Begger z Zblewa 502171590 - trzeba się mocno targować, to cena będzie dobra, a wykonanie - Perfekcyjne.

Dach - 500284297 - super fachowiec - nie cwaniakuje, zna się na robocie. Robił mi samą dachówkę i poprawiał więźbę po budowlańcach

MÓJ dom ma parter i jest juz podpiwniczony ok 7 lat. Ja dobudowuje pietro. Pan JAN w chwili obecnej kopie u mnie staw na działce. Fundamenty kopał u mojego brata. U mnie będzie ekipa z kolincza -pan Michał. Juz nie moge sie doczekac kiedy zaczna.Beda zrzucac dach dobuduja pietro schody i zrobia dach.

MÓJ dom ma parter i jest juz podpiwniczony ok 7 lat. Ja dobudowuje pietro. Pan JAN w chwili obecnej kopie u mnie staw na działce. Fundamenty kopał u mojego brata. U mnie będzie ekipa z kolincza -pan Michał. Juz nie moge sie doczekac kiedy zaczna.Beda zrzucac dach dobuduja pietro schody i zrobia dach.

A pan jan to kopie ręcznie czy ma koparkę?

Zastanawiam się nad tym jak można tracic czas na głupie pytanie. No cóż dla jednych net to zródło inspiracji porad dla drugich hm ? tracenie czasu , kłamstwo. Koparkę ma linową i kołową. Pomyśl człowieczku trochę.

KUPIE 20 STEMPLI 3 METROWYCH-UŻYWANYCH. Nowe sa 5 zl za sztuke.

Jezeli szukasz dobrej firmy do wykopu fundamentu, to znam pana Jasia który mieszka w Starogardzie, kopie rewelacyjnie. Pozdrawiam

Sama się zastanów co ty wypisujesz.

Koparką można kopać szybko lub wolno, a rewelacyjnie.....(może łyżką macha z gracją).

Łopatą ewentualnie można kopać rewelacyjnie, bo jak ktoś ma wprawę, to poprostu robi to szybko.

Poza tym pan Jasiu to kojarzy mi się z panem spod budki z piwem, który za flaszkę wykopie co mu każemy.

ps. lubię ostre babki. :-)

Ojejej! Widze że nie masz pojęcia o kopaniu . Człowieku! kopanie kopaniu nie jest równe. Wiesz to tak jak z gotowaniem. Ta samą potrawe moga robic dwie osoby na tych samych produktach i sprzecie. Różnica jest w smaku, organizacji pracy i w czasie. Nie pisz więcej ok.

Będę budowac z pustaków firmy SOLBET z Solca Kujawskiego. Kupiłam je w Gniewie 8,5 za sztukę. Zastanawiam się (chyba troche za pozno) czy one są dobre. Przywieziono je w paletach. Po złożeniu w głębi podwórka zostały przeniesione delikatnie koparka bliżej budowy. Słaba folia nieco sie rozerwała a pustaki wydają mi sie dosyc kruche, CZY KTOS Z WAS BUDOWAL Z TYCH PUSTAKÓW?. KUPIE STEMPLE BUDOWLANE 3 METROWE- 20 SZTUK.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Gość Akrimka

u naswymurowali kanał i cześcjest zasypana wewnątrz fundamentów

http://lh5.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/ScVWxkqJmnI/AAAAAAAAA9U/w4FQpY06dM4/s640/DSC03213.JPG

tak to wyglądało

http://lh3.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/ScVXIb-Q9nI/AAAAAAAAA90/3oERekOlDYE/s640/DSC03217.JPG

w tym tygodniu mieli stawiać mury, ale pogoda nie dopisałam musimy czekać aż trochę teren podeschnie, bo jest problem z wjazdem cięższym sprzętem z pustakami.

• 2 months później...
Gość Akrimka

Witam,

Nasz domek ciągle rośnie,

ZA tydz wchodzi ekipa od dachu, my sami zrobiliśmy schody wejsciowe, teraz taras.

http://lh3.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SiBc_1DfXjI/AAAAAAAABtA/z-WfgH2HS3M/s512/DSC00019.JPG

http://lh5.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SiJ7g8pHStI/AAAAAAAABug/Pnn7nXpVFhU/s512/DSC00012.jpg

Później będziemy działać elektrykę, i tu pytanie może ma ktoś znajomego elektryka który by pomógł? Oczywiście za odpowiednią odpłatnością..:)

Pozdrawiam

Marcin

Gość Akrimka
Zależy jakiej pomocy oczekujesz, jeśli w formie konsultacji, to pomogę ci za darmo. Na inną pomoc nie mam czasu.

Oczywiście ze konsultację mile widziane, wszelkie komentarze podpowiedzi również. Taka pomoc na początek byłaby zbawienna.

Czy mam sie kontaktować na PW z konkretami?