Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak radzić sobie ze sztućcami przy korzystaniu ze zmywarki

Recommended Posts

Nie wiem jak Wan ale mi zmywarka nie domywa w szczególności widelców. Jeżeli są włożone i myte od razu nie ma problemu, ale w związku z tym, że zmywarkę uruchamiamy co trzeci dzień, sztućce i naczynia zasychają.

Nie chodzi tu nawet że pozostają jakieś cząstki jedzenia, ale zdarza się że powierzchnie wewnątrz zębów są czasem niedomyte.

Co robić? Talerze łyżki i noże bez problemu.

Nie wiem jak Wan ale mi zmywarka nie domywa w szczególności widelców. Jeżeli są włożone i myte od razu nie ma problemu, ale w związku z tym, że zmywarkę uruchamiamy co trzeci dzień, sztućce i naczynia zasychają.

Nie chodzi tu nawet że pozostają jakieś cząstki jedzenia, ale zdarza się że powierzchnie wewnątrz zębów są czasem niedomyte.

Pewnie to kwestia wielu czynników: wyboru programu, rodzaju użytych tabletek, czasu po jakim myte są naczynia no i samej zmywarki. My też mamy pierwsze kontakty ze zmywarką (amica ZIA 6435) i spisuje się rewelacyjnie. Zmywamy trochę częściej niż Ty bo co wieczór czasami dwa, ale naczynia i sztućce są domyte super. To wszystko w dodatku na jakimś programie ekonomicznym. To zmywania używamy tabletek i płynu do nabłyszczania z Lidla :lol: . Do tego namówili nas znajomi pokazując brak różnicy w jakości zmywania pomiędzy nimi a Calgonitem, cenowo natomiat te z Lidla sa 3 razy tańsze.

proponuję odowłać się do instrukcji obsługi - tego typu przypadki zdarzają sie i producent ma swoje zalecenia.

pozdrawiam :D

A tam pewnie napisane: "przed włożeniem do zmywarki zaleca sie wstepne mycie (lub podobne)" :lol:

I niestety jest to prawda, bo "zaschniete" to truno umyć nawet "tradycyjnie" :evil:

Pewnie to kwestia wielu czynników: wyboru programu, rodzaju użytych tabletek, czasu po jakim myte są naczynia no i samej zmywarki. My też mamy pierwsze kontakty ze zmywarką (amica ZIA 6435) i spisuje się rewelacyjnie. Zmywamy trochę częściej niż Ty bo co wieczór czasami dwa, ale naczynia i sztućce są domyte super. To wszystko w dodatku na jakimś programie ekonomicznym. To zmywania używamy tabletek i płynu do nabłyszczania z Lidla :lol: . Do tego namówili nas znajomi pokazując brak różnicy w jakości zmywania pomiędzy nimi a Calgonitem, cenowo natomiat te z Lidla sa 3 razy tańsze.

Piasłem wyżej że jak zmywamy tego samego dnia co brudzimy to nie ma problemu (np w czasie świąt czy gości). Wtedy jednego dnia mamy zmywarkę pełną lub nawet trzeba włączać drugi raz, ale na co dzień jest tak że naczynia zbiera się na ogół trzy dni. Zmywarka raczej z górnej-średniej półki AEG, tabletki Calgonit (chyba) -takie 4 czy 5 w jednym.

Zmywamy różnie, czasami codziennie, czasami co 2-3 dni (zmywarka zasypywana solą / nabłyszczaczem / proszkiem z Lidla, marka zmywarki Ariston), nie spłukuję naczyń przed włożeniem do zmywarki.

Zazwyczaj nie ma problemów z domywaniem sztućców (sporadyczne przypadki, typu łyżka przyklejona do drugiej lub widelec schowany za łyżkę).

Sprawdź czy nie obstawiasz za bardzo talerzami koszyka na sztućce, to najczęstsza przyczyna ich niedomywania lub ich zbyt duże upchanie do koszyka --> jak są niezaschnięte, to nawet kiepski opływ wody umyje resztki po jedzeniu.

chyba kazda zmywarka ma program zraszania bez detergentów

odpal ten program przed zmywaniem bez detergentów a potem normalny program - problem musi zniknąć

PS

Używam siemensa i nigdy nie było takiego problemu - a jak zmywam po paru dniach to odpalam 65 stopni i po kłopocie

WAŻNE:

sztućce widelce zawsze kładziemy do dołu częścią ... zębatą widelca :)

PS - kurcze nie wiem jak się nazywa część widelca zakończona widelcem :) :D

WAŻNE:

sztućce widelce zawsze kładziemy do dołu częścią ... zębatą widelca :)

A u nas jest odwrotnie :-) Zebata czesc widelca do gory :lol:

Moja zmywarke uruchamiam raz na trzy dni. Uzywam tylko tabletek 5 w jednym czy cos tam podobnego Calgonitu. Program auto 55-65 st i nigdy zadnych niedomyc nie bylo :-) Nie uzywam ani dodatkowego nablyszczacza, ani soli. 8) Zmywara to Siemens.

Witam

... Nie uzywam ani dodatkowego nablyszczacza, ani soli. 8) Zmywara to Siemens.

A czy Siemens dopuszcza nieuzywanie soli?

Zazwyczaj sol jest niezbedna do regeneracji filtra (zmiekczacza).

Bez tego (bez soli) on (filtr) padnie i woda bedzie twarda.

A jak twarda, to zakamieni Ci sprzet i .. tylko kwestia czasu jak padnie.

Ale moze Siemens ma inaczej...

Pozdrawiam

Mirek