Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak radzić sobie ze sztućcami przy korzystaniu ze zmywarki

Recommended Posts

Mycie naczyń co 3 dni uważam za skrajnie niehigieniczne (smród, bakterie no i nie domywa), a także bez sensu, jeśli chodzi o oszczędność - przecież praktycznie każda zmywarka ma funkcję górny lub dolny kosz. Jak ktoś ma takie małe zużycie naczyń to można też mieć 45 i też z tą funkcją. Albo myć ręcznie. Oszczędności na tak rzadkim zmywaniu nie są porażające - jak stać na zmywarkę, to trzeba ją po prostu używać.

Ja również nie mam dużo zmywania, zwłaszcza w tygodniu, ale puszczam codziennie wieczorem lub rano na jeden kosz, jak bardzo pusto, to dokładam jakieś szkło, co jest już zakurzone.

Mycie naczyń co 3 dni uważam za skrajnie niehigieniczne (smród, bakterie no i nie domywa)

Wierz mi, ze kubki po kawie i talerzyki po croissant'ach nawet na trzeci dzien nie smierdza :lol:

Albo myć ręcznie.

No tutaj to ja sie musze wtracic. Czy wiesz jak skrajnie rujnujace dla rak i paznokci jest obcowanie z detergentami do mycia naczyn :o A na lateks mam uczulenie :lol:

Rezi, wlasnie bestialsko zameczam trzecia zmywarke. Nie kupuje sprzetu na 20 lat, wiec nie wiem jaka jest jego skrajna zywotnosc przy stosowaniu wszystkiego oddzielnie. W instrukcji jak byk jest napisane, ze przy stosowaniu tabletek iles tam w1 soli i nablyszczacza nie potrzeba. Nie jestem z tych co to komplikuja sobie zycie ... Poki co szybciej zmienialam miejscowki niz cokolwiek zdolalo sie popsuc ... 8)

Współczuję uczulenia na lateks ! :wink: :oops:

Nawet po kawie i rogalikach warto umyć częściej no i nie jeść ich widelcem. :lol: No można też przetrzeć ręcznikiem papierowym i uzywać tydzien.

Zapewniam, że finansowo to nikogo nie zrujnuje, jak puści raz dziennie jeden kosz na eko, a na pewno znacznie przyjemniej jest nie przechowywać brudów przez trzy dni w tej dizajnerskiej kuchni.

Rezi, wlasnie bestialsko zameczam trzecia zmywarke. Nie kupuje sprzetu na 20 lat, wiec nie wiem jaka jest jego skrajna zywotnosc przy stosowaniu wszystkiego oddzielnie. W instrukcji jak byk jest napisane, ze przy stosowaniu tabletek iles tam w1 soli i nablyszczacza nie potrzeba. Nie jestem z tych co to komplikuja sobie zycie ... Poki co szybciej zmienialam miejscowki niz cokolwiek zdolalo sie popsuc ... 8)

gdzie napisałem ze na 20 latek i napisałem ze wszytko odzielnie ??

przy używaniu tabletek Xw1 zawsze sypiemy sól

tabletki przyjmuja twardosc wody na poziomie 200 do 350 mg/ml caco3

woda np w poznańskich wodociągach ma ponad 500 - więc tabletki juz prawie nie działają

po drugie - problemem sa plamu na naczyniach a one są wynikiem twardej wody

po trzecie - przetestowane na włsanym sprzecie

każdy serwisant powtrzał ze najgorsze sa tabletki 3w1

i kazał zawsze sypac sól ,ustawić twardosc wody na średni poziom i zawsze lać nabłyszczacz

Odkąd zrezygnowaliśmy z 3-1 / 5-1 wszystko jest idealnie czyste i myjemy tylko w 45st - (30 minut), wcześniej i w 65st nie do końca się udawało. Teraz w 65st tylko zapieczone rzeczy, przypalone garnki, patelnie.

No i poszczególne składniki są tańsze od tabletek. Nabłyszczacz i zmiękczacz z lidla, proszek taki w czerwonej konewce.

Może w tabletkach jest problem?

Co 3 dni...

tak jakos wychodzi 8) moze dlatego, ze nigdy nie gotujemy :lol:

Najwyższy czas powiekszyć rodzine :wink: i pozmywać po kolacji :D

My też puszczamy zmywarkę (45cm szerokości) co 3 dni - rodzina 3 osobowa. Masz jeszcze jakieś uwagi? :p

U nas nawet domywa, czasami zdarzy się pojedynczy widelec niedomyty, ale musiał być mocno zachnięty wcześniej. Gorzej, że na sztućcach, niezależnie od ich marki, pojawia się rdzawy nalot w postaci niedużych kropek, który trudno nawet ręcznie zetrzeć.

WAŻNE:

sztućce widelce zawsze kładziemy do dołu częścią ... zębatą widelca :)

A to jest w ogóle możliwe :o , przecież w koszyku dziury są na tyle małe, że się chyba nie zmieści :-? ?

Och dear, koszyki są różne, nie u każdego ograniczone jakimiś nonsensownym dziurami :p

Chyba, że tak :wink: .

• 3 years później...
Gorzej, że na sztućcach, niezależnie od ich marki, pojawia się rdzawy nalot w postaci niedużych kropek, który trudno nawet ręcznie zetrzeć.

... no właśnie z powodu tych rdzawych kropek podbijam wątek. Borykam się z tym problemem juz od jakiegoś czasu i pogodziłam się już z tym że muszę kupić kolejny komplet sztućców - tylko jaki ????

Proszę powiedźcie z jakich firm polecacie sztućce, które po umyciu w zmywarce nie rdzewieją a pięknie się nadal błyszczą ???

Bardzo dziękuje za każdą odpowiedź :)

Trzeba zaraz po skończeniu programu mycia otworzyć zmywarkę i nie pozwolić żeby sztućce wyschły w zmywarce, bo wtedy jest tam wysoka temperatura i dużo pary.

A ponadto to bardzo wiele sztućców nie nadaje się do zmywarki, np takich co mają zdobienia satynowe.

Ponoć sztućce zeptera (gładkie) można myć w zmywarce na szczęście przed tą czynnością zajrzałam na forum i poczytałam trochę o rdzawych wykwitach po kilku myciach i też myję ręcznie.

Do zmywarek używa się bardzo agresywnej chemii i nie można myć bardzo wielu rzeczy, np kryształowych misek na dipy, talerzy ze zdobieniami, porcelany i rodowych sreber ;)

Nysza na pewno sztućce z IKEA DATA

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80091765

Używam je kilka lat i nie ma nacieków. Z tym, że kiedyś sprzedawca AGD powiedział mi, że zacieki i jakby rdzawe plamy to często z powodu używania zbyt dużej ilości proszku w zmywarce.

mynia pynia - ma taki po prababci kryształowy zestaw talerzyków do ciast (grube rżnięte szkło w esyfloresy). Rzadko używam, ale dbam o nie, odświeżam co pewien czas pod kranem. Ale ciągle wydawały mi się niedomyte. Raz wzięłam wsadziłam do zmywary, nastawiłam program dla brudnych garów i teraz świecą jak nowe. :p

dzięki za podpowiedzi :)

to, że niby w niskiej temp. sztućcom nic sie nie dzieje też słyszałam więc tak je myłam - ale i tak wykwity rdzawe są ... może rzeczywiście środki myjące są za mocne dla nich ..

Aleksandryta - dzxiękuję za link , jak będziemy w IKei to oblukam je ...

mojemu mężowi podobają się sztućce z berghoffa - ale jak wydamy tyle kasy i one też załapią rdzę ??????/