Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT 7%

Pońko M.

Recommended Posts

Drodzy forumowicze, jak sądzicie, jak to w końcu jest? Jak jest z tym Vatem 7% w przypadku budownictwa społecznego. Otóż we wszystkich wypowiedziach jakie znalazłem w internecie mówi się o lokalach mieszkalnych o powierzchni do 150 m2 i o budynkach mieszkalnych jednorodzinnych o powierzchni do 300 m2, ale kupowanych od spółdzielni mieszkaniowych lub deweloperów. Czyli Jaś Kowalski budujący samodzielnie z wykorzystaniem ekipy budowlanej będzie płacił ekipie murującej, wstawiającej okna, czy robiącej instalację sanitarną za materiały i usługę VAT 22%. Zastanawiam się skąd te komentarze, mówiące, że to tylko domy i lokale mieszkalne kupowane od spółdzielni i deweloperów? W ustawie o podatku od towarów i usług (znowelizowanej chyba 19 września) nie ma ani zdania o tym. Mówi się, za to że stawka 7% obejmuje dostawę, budowę..itd obiektów budowlanych lub ich części objętych społecznym program budownictwa mieszkaniowego, a społeczny program budownictwa mieszkaniowego wziął pod skrzydła obiekty budownictwa mieszkaniowego...itd. Ani słowa, że tylko kupowane od spółdzielni mieszkaniowych i deweloperów. W jakich przepisach wykonawczych o tym się pisze?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak, tylko firma robiąca np. instalacje sanitarne mogła teraz wystawić mi jedną fakturę na całość z VAT-em 7%. Teraz np. kocioł grzewczy, przydomowa oczyszczalnia, rury itd. będą musieli wykazać u mnie oddzielnie i oddzielnie usługę. Co prawda tu i tu będzie VAT 22%, ale będę musieli rozdzielić abym dostał zwrot różnicy VAT. Jedyne wyjście aby nie stracić na wzroście VAT to ukłon ze strony wykonawcy i wliczenie części kosztów usługi do ceny urządzeń i materiałów na które mogę dostać zwrot.

Zgodnie z nowelizacją ustawy od 1.01.2008 r:

Art. 41 ust 12. otrzymuje brzmienie - Stawkę podatku, o której mowa w ust. 2 (czyli 7%-przyp.), stosuje się do dostawy, budowy, remontu, modernizacji, termomodernizacji lub przebudowy obiektów budowlanych lub ich części zaliczonych do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym."

Czyli instalacje sanitarne wewnątrz budynku nadal będą objęte 7%VAT.

Natomiast stawka 7% Vat na infrastrukture towarzyszącą wygasa z końcem roku (czyli na instalacje zewnętrzne).

Zgodnie z art. 146 ust.1 pkt 2:

2) dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do:

a) robót budowlano-montażowych oraz remontów i robót konserwacyjnych związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą,

3. Przez infrastrukturę towarzyszącą budownictwu mieszkaniowemu, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, rozumie się:

1) sieci rozprowadzające, wraz z urządzeniami, obiektami i przyłączami do budynków mieszkalnych,

2) urządzanie i zagospodarowanie terenu w ramach przedsięwzięć i zadań budownictwa mieszkaniowego, w szczególności drogi, dojścia, dojazdy, zieleń i małą architekturę,

3) urządzenia i ujęcia wody, stacje uzdatniania wody, oczyszczalnie ścieków, kotłownie oraz sieci wodociągowe, kanalizacyjne, cieplne, elektroenergetyczne, gazowe i telekomunikacyjne

- jeżeli są one związane z obiektami budownictwa mieszkaniowego.

Choć w sumie nie wiadomo czy MF nas nie zaskoczy i nie wyda rozporzadzenia uwględniającego obniżoną stawkę VAT na infrastrukturę, ponieważ mamy zgodę UE. Obniżone stawki dotyczą również czasopism, gastronomii itd., z tym, że budownictwo doczekało się rozwiązań w ustawie nowelizującej i nie wiadomo czy będą to ruszać.

Witam,

Mam pytanie dotyczące drugiego "wyjątku", czyli domów od developerów.

Sytuacja wygląda tak: podpisałem umowę z developerem. Do końca roku miał wybudować osiedle domów jednorodzinnych, w tym mój.

Płacę raty według harmonogramu związanego z postępem prac.

Mój dom miał być gotowy do końca roku - wówczas miałem zapłacić ostatnią ratę.

Niestety ze względu na "ujemne temperatury w listopadzie" dom będzie dokończony w końcu stycznia.

Developer zawiadomił mnie, ze ostatnia rata będzie większa niż zakładano o 15%, ze względu na podwyżkę VAT w budownictwie, pisząc, że "VAT = 7% obejmuje już tylko budynki społeczne, czyli takie, w których powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego nie przekracza 150 m2"

Mój dom ma 196 m2 użytkowej.

Pytanie: Czy developer ma rację i rzeczywiscie będę musiał zapłacić więcej, czy jego żądania są bezprawne?

Będę wdzieczny za pomoc.

Kieu

To zależy kiedy zapłacisz ostatnią ratę, a nie kiedy developer odda Ci mieszkanie do użytku.

Jest juz projekt rozporządzenia ale jeszcze nie zapoznałam sie z nim, więc nie napiszę jakie są zmiany.

Nie biorąc pod uwagę ww. rozporzadzenia, jest tak, że wszysko zależy kiedy zapłacisz ratę, jeśli do końca roku - zapłacisz 7%VAT (związane jest to z momentem powstania obow. podatkowego), jesli po 1 stycznia 2008 - zapłacisz 22 %, ale tylko od róznicy w powierzchni między 150 m2, a nadwyżką czyli 46m2. zgodnie z art. 41 ust. 12c. :

W przypadku budownictwa mieszkaniowego o powierzchni przekraczającej limity określone w ust. 12b stawkę podatku, o której mowa w ust. 2, stosuje się tylko do części podstawy opodatkowania odpowiadającej udziałowi powierzchni użytkowej kwalifikującej do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym w całkowitej powierzchni użytkowej."

Jeżeli masz na myśli dom, a nie mieszkanie o wielkości 196 m2, to zapłacisz 7 % zarówno teraz , jak i w przyszłym roku.

W poniedziałek dam znać, jakie sa ewentualnie zmiany.

Alkman,

Wielkie dzieki za odpowiedź.

Podniosłeś mnie na duchu :D

Ratę zapłacę w końcu stycznia, jak będzie skończony dom.

Rozumiem jednak, ze skoro mieszczę się w limicie powierzchni (zakładam, ze równym 300 m) to niezależnie kiedy płacę obejmuje mnie 7% VAT = mogę spać spokojnie 8)

Jeśli to rozporządzenie wejdzie w życie to faktycznie także roboty montażowe zewnętrzne można by fakturować z VAT-em 7%.

Przeglądając ustawę o VAT oraz akty wykonawcze nie widzę jednak cały czas podstawy dla określenia, że ustawodawca mówiąc o lokalach mieszkalnych do 150 m2 i domach jednorodzinnych do 300 m2 miał na myśli tylko te kupowane od deweloperów i spółdzielni mieszkaniowych. Jaka różnica? Ano taka, że według mnie firma instalacyjna, która będzie wykonywała u mnie prace (instalacja c.o., wod.-kan., oczyszczalnia ścieków, odkurzacz centralny itp.) może wystawić fakturę na usługę z VAT-em 7%, zamiast faktury rozbitej na części pierwsze, na podstawie której (których) będę mógł ubiegać się o zwrot różnicy w VAT. Firma po nowym roku chce mi wystawiać faktury z VAT-em 22%, ale czy na pewno musi? W komentarzach pojawia się co się pojawia, ale w którym miejscu prawo mówi, że ustawodawca ma na myśli tylko domy i mieszkania kupowane od deweloperów? Może ja coś źle rozumuję i czytam? Po co mi zbierać faktury i składać wniosek skoro mogę od razu dostać fakturę od firmy na usługę z VAT-em 7%.

czyli w koncu jak to bedzie po 1 stycznia. budujemy od kwietnia 2007 roku dom jednorodzinny systemem gospodarczym i bedziemy za kilka dni rozliczac roznice miedzy 22 a 7%. czy na te same rzeczy bedziemy mogli to rowniez odliczac w 2008 roku. instalatorow a tym samym faktur od nich nie mamy

bedziemy mogli odliczyc za faktury wystawione w 2008 czy nie?

Lista urządzeń i materiałów, na które VAT po 1 maja 2004 roku wzrósł jest rzecz jasna niezmienna. Oczywiście możliwość otrzymywania zwrotu z różnicy została przedłużona. Problem tylko z tymi materiałami i urządzeniami, na które VAT nie wzrósł. Tutaj lipa, a nie byłoby problemu gdy dalej wykonawcy mogli wystawiać faktury na usługę z VAT-em 7%. Przy okazji nie trzeba by zbierać faktur, pisać wniosku i czekać. Według mnie jak pisałem tak chyba będzie mogło być bo nie wiem na podstawie czego wnioskuje się, że chodzi o mieszkania i domu kupowane wyłącznie przez deweloperów :o

właściwie mam takie samo pytanie jak "Pońko M" - jesli buduję systemem gospodarczym to czy to znaczy że w 2008 firma np. montująca schody wystawi mi fakturę na 22%?

gdzie znajdę katalog urządzeń i materiałów na które które wzrasta VAT?

Lista urządzeń i materiałów, na które VAT po 1 maja 2004 roku wzrósł jest rzecz jasna niezmienna. Oczywiście możliwość otrzymywania zwrotu z różnicy została przedłużona. Problem tylko z tymi materiałami i urządzeniami, na które VAT nie wzrósł. Tutaj lipa, a nie byłoby problemu gdy dalej wykonawcy mogli wystawiać faktury na usługę z VAT-em 7%. Przy okazji nie trzeba by zbierać faktur, pisać wniosku i czekać. Według mnie jak pisałem tak chyba będzie mogło być bo nie wiem na podstawie czego wnioskuje się, że chodzi o mieszkania i domu kupowane wyłącznie przez deweloperów :o

hortex wg mnie tak - wystawi na 22% chyba że wejdzie w życie rozporządzenie MF wymieniane wyżej. A jest duża szansa że wejdzie. Bo to Unia nas zmuszała do skasowania preferencyjnej stawki VAT. Skoro sie z tego wycofała to nie widze powodu żebyśmy z tego nie skorzystali.

ustawa o budownictwie spolecznym mowi o calym domu a nie o fragmencie w postaci instalcji drzwi okna schodów itp.

zreszta polecam lekture uzasadnienia do rozporzadzenia MF

Jeśli to rozporządzenie wejdzie w życie to faktycznie także roboty montażowe zewnętrzne można by fakturować z VAT-em 7%.

Przeglądając ustawę o VAT oraz akty wykonawcze nie widzę jednak cały czas podstawy dla określenia, że ustawodawca mówiąc o lokalach mieszkalnych do 150 m2 i domach jednorodzinnych do 300 m2 miał na myśli tylko te kupowane od deweloperów i spółdzielni mieszkaniowych.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o robotach montażowych zewnętrznych, natomiast z rozporządzenia wynika, że wzrasta VAT na roboty związane z infrastrukturą towarzyszącą.

Ja również nie widzę nigdzie w przepisach, że lokale i domy mają być do deweloperów i spółdzielni.

Ponieważ okaznało się, ze mój dom to nie dom, ale "lokal mieszkalny" (tak mam w umowie...) wygląda na to, że problem podwyżki VATu będzie mnie jednak dotyczył :evil:

Została mi do zapłacenia ostatnia rata: 100 tys pln.

Pytanie: Jeżeli zapłacę ją w styczniu, to czy cała ta rata będzie większa o 15%, czy tylko ta część raty, która jest proporcjonalna do powierzchni przekraczającej limit (czyli w moim przypadku 46 m2)?

Jednym słowem - czy będe miał zapłacić 115 tys pln, czy raczej za 150 m2 7% VAT, a za 46 m2 22% VAT - czyli w przyliżeniu cała rata wynosiłaby 103,5 tys pln?

Kieu