Pońko M. 11.12.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Drodzy forumowicze, jak sądzicie, jak to w końcu jest? Jak jest z tym Vatem 7% w przypadku budownictwa społecznego. Otóż we wszystkich wypowiedziach jakie znalazłem w internecie mówi się o lokalach mieszkalnych o powierzchni do 150 m2 i o budynkach mieszkalnych jednorodzinnych o powierzchni do 300 m2, ale kupowanych od spółdzielni mieszkaniowych lub deweloperów. Czyli Jaś Kowalski budujący samodzielnie z wykorzystaniem ekipy budowlanej będzie płacił ekipie murującej, wstawiającej okna, czy robiącej instalację sanitarną za materiały i usługę VAT 22%. Zastanawiam się skąd te komentarze, mówiące, że to tylko domy i lokale mieszkalne kupowane od spółdzielni i deweloperów? W ustawie o podatku od towarów i usług (znowelizowanej chyba 19 września) nie ma ani zdania o tym. Mówi się, za to że stawka 7% obejmuje dostawę, budowę..itd obiektów budowlanych lub ich części objętych społecznym program budownictwa mieszkaniowego, a społeczny program budownictwa mieszkaniowego wziął pod skrzydła obiekty budownictwa mieszkaniowego...itd. Ani słowa, że tylko kupowane od spółdzielni mieszkaniowych i deweloperów. W jakich przepisach wykonawczych o tym się pisze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 11.12.2007 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Poniżej link - zmiany do ustawy wprowadzone ostatnio. Strona 3 i 4 to kwestie dotyczące budownictwa społecznego (art. 41) http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20071921382&type=2&name=D20071382.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 11.12.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 I jednocześnie zostaje przedłużony zwrot osobom indywidualnym niektórych wydatków poniesionych na cele budowlane czyli zapłaconego VAT. Dla większości budujących nic się nie zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 11.12.2007 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 No tak, tylko firma robiąca np. instalacje sanitarne mogła teraz wystawić mi jedną fakturę na całość z VAT-em 7%. Teraz np. kocioł grzewczy, przydomowa oczyszczalnia, rury itd. będą musieli wykazać u mnie oddzielnie i oddzielnie usługę. Co prawda tu i tu będzie VAT 22%, ale będę musieli rozdzielić abym dostał zwrot różnicy VAT. Jedyne wyjście aby nie stracić na wzroście VAT to ukłon ze strony wykonawcy i wliczenie części kosztów usługi do ceny urządzeń i materiałów na które mogę dostać zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 13.12.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Zgodnie z nowelizacją ustawy od 1.01.2008 r:Art. 41 ust 12. otrzymuje brzmienie - Stawkę podatku, o której mowa w ust. 2 (czyli 7%-przyp.), stosuje się do dostawy, budowy, remontu, modernizacji, termomodernizacji lub przebudowy obiektów budowlanych lub ich części zaliczonych do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym." Czyli instalacje sanitarne wewnątrz budynku nadal będą objęte 7%VAT. Natomiast stawka 7% Vat na infrastrukture towarzyszącą wygasa z końcem roku (czyli na instalacje zewnętrzne).Zgodnie z art. 146 ust.1 pkt 2:2) dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do: a) robót budowlano-montażowych oraz remontów i robót konserwacyjnych związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą, 3. Przez infrastrukturę towarzyszącą budownictwu mieszkaniowemu, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, rozumie się: 1) sieci rozprowadzające, wraz z urządzeniami, obiektami i przyłączami do budynków mieszkalnych, 2) urządzanie i zagospodarowanie terenu w ramach przedsięwzięć i zadań budownictwa mieszkaniowego, w szczególności drogi, dojścia, dojazdy, zieleń i małą architekturę, 3) urządzenia i ujęcia wody, stacje uzdatniania wody, oczyszczalnie ścieków, kotłownie oraz sieci wodociągowe, kanalizacyjne, cieplne, elektroenergetyczne, gazowe i telekomunikacyjne - jeżeli są one związane z obiektami budownictwa mieszkaniowego. Choć w sumie nie wiadomo czy MF nas nie zaskoczy i nie wyda rozporzadzenia uwględniającego obniżoną stawkę VAT na infrastrukturę, ponieważ mamy zgodę UE. Obniżone stawki dotyczą również czasopism, gastronomii itd., z tym, że budownictwo doczekało się rozwiązań w ustawie nowelizującej i nie wiadomo czy będą to ruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 14.12.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 sama zgoda KE to nic potrzebne jest rozporządzenie wykonawcze do ustawy o VAT które musi wydać minister finansów. więc czekamy. musi to zrobić do końca roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kieu 14.12.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Witam, Mam pytanie dotyczące drugiego "wyjątku", czyli domów od developerów. Sytuacja wygląda tak: podpisałem umowę z developerem. Do końca roku miał wybudować osiedle domów jednorodzinnych, w tym mój. Płacę raty według harmonogramu związanego z postępem prac. Mój dom miał być gotowy do końca roku - wówczas miałem zapłacić ostatnią ratę.Niestety ze względu na "ujemne temperatury w listopadzie" dom będzie dokończony w końcu stycznia. Developer zawiadomił mnie, ze ostatnia rata będzie większa niż zakładano o 15%, ze względu na podwyżkę VAT w budownictwie, pisząc, że "VAT = 7% obejmuje już tylko budynki społeczne, czyli takie, w których powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego nie przekracza 150 m2"Mój dom ma 196 m2 użytkowej. Pytanie: Czy developer ma rację i rzeczywiscie będę musiał zapłacić więcej, czy jego żądania są bezprawne? Będę wdzieczny za pomoc.Kieu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 14.12.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 To zależy kiedy zapłacisz ostatnią ratę, a nie kiedy developer odda Ci mieszkanie do użytku. Jest juz projekt rozporządzenia ale jeszcze nie zapoznałam sie z nim, więc nie napiszę jakie są zmiany. Nie biorąc pod uwagę ww. rozporzadzenia, jest tak, że wszysko zależy kiedy zapłacisz ratę, jeśli do końca roku - zapłacisz 7%VAT (związane jest to z momentem powstania obow. podatkowego), jesli po 1 stycznia 2008 - zapłacisz 22 %, ale tylko od róznicy w powierzchni między 150 m2, a nadwyżką czyli 46m2. zgodnie z art. 41 ust. 12c. :W przypadku budownictwa mieszkaniowego o powierzchni przekraczającej limity określone w ust. 12b stawkę podatku, o której mowa w ust. 2, stosuje się tylko do części podstawy opodatkowania odpowiadającej udziałowi powierzchni użytkowej kwalifikującej do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym w całkowitej powierzchni użytkowej." Jeżeli masz na myśli dom, a nie mieszkanie o wielkości 196 m2, to zapłacisz 7 % zarówno teraz , jak i w przyszłym roku. W poniedziałek dam znać, jakie sa ewentualnie zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kieu 14.12.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Alkman, Wielkie dzieki za odpowiedź. Podniosłeś mnie na duchu Ratę zapłacę w końcu stycznia, jak będzie skończony dom. Rozumiem jednak, ze skoro mieszczę się w limicie powierzchni (zakładam, ze równym 300 m) to niezależnie kiedy płacę obejmuje mnie 7% VAT = mogę spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 16.12.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Alkman czy mógłbyś mi ać linka do projektu rozporządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 16.12.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Kurczę na szybkiego na stronie MF nic nie moge znaleźć, ale myślę, że oto nam chodzi: http://www.nettax.pl/serwis/serwis.asp?idurl=/serwis/nowosci/Projekty/071214_1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 16.12.2007 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Jeśli to rozporządzenie wejdzie w życie to faktycznie także roboty montażowe zewnętrzne można by fakturować z VAT-em 7%. Przeglądając ustawę o VAT oraz akty wykonawcze nie widzę jednak cały czas podstawy dla określenia, że ustawodawca mówiąc o lokalach mieszkalnych do 150 m2 i domach jednorodzinnych do 300 m2 miał na myśli tylko te kupowane od deweloperów i spółdzielni mieszkaniowych. Jaka różnica? Ano taka, że według mnie firma instalacyjna, która będzie wykonywała u mnie prace (instalacja c.o., wod.-kan., oczyszczalnia ścieków, odkurzacz centralny itp.) może wystawić fakturę na usługę z VAT-em 7%, zamiast faktury rozbitej na części pierwsze, na podstawie której (których) będę mógł ubiegać się o zwrot różnicy w VAT. Firma po nowym roku chce mi wystawiać faktury z VAT-em 22%, ale czy na pewno musi? W komentarzach pojawia się co się pojawia, ale w którym miejscu prawo mówi, że ustawodawca ma na myśli tylko domy i mieszkania kupowane od deweloperów? Może ja coś źle rozumuję i czytam? Po co mi zbierać faktury i składać wniosek skoro mogę od razu dostać fakturę od firmy na usługę z VAT-em 7%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.12.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 czyli w koncu jak to bedzie po 1 stycznia. budujemy od kwietnia 2007 roku dom jednorodzinny systemem gospodarczym i bedziemy za kilka dni rozliczac roznice miedzy 22 a 7%. czy na te same rzeczy bedziemy mogli to rowniez odliczac w 2008 roku. instalatorow a tym samym faktur od nich nie mamy bedziemy mogli odliczyc za faktury wystawione w 2008 czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 16.12.2007 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Lista urządzeń i materiałów, na które VAT po 1 maja 2004 roku wzrósł jest rzecz jasna niezmienna. Oczywiście możliwość otrzymywania zwrotu z różnicy została przedłużona. Problem tylko z tymi materiałami i urządzeniami, na które VAT nie wzrósł. Tutaj lipa, a nie byłoby problemu gdy dalej wykonawcy mogli wystawiać faktury na usługę z VAT-em 7%. Przy okazji nie trzeba by zbierać faktur, pisać wniosku i czekać. Według mnie jak pisałem tak chyba będzie mogło być bo nie wiem na podstawie czego wnioskuje się, że chodzi o mieszkania i domu kupowane wyłącznie przez deweloperów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobutu 17.12.2007 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 czy róznicę na vat na styropian mozna będzie odliczyć w 2008 r.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hortex99 17.12.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 właściwie mam takie samo pytanie jak "Pońko M" - jesli buduję systemem gospodarczym to czy to znaczy że w 2008 firma np. montująca schody wystawi mi fakturę na 22%? gdzie znajdę katalog urządzeń i materiałów na które które wzrasta VAT? Lista urządzeń i materiałów, na które VAT po 1 maja 2004 roku wzrósł jest rzecz jasna niezmienna. Oczywiście możliwość otrzymywania zwrotu z różnicy została przedłużona. Problem tylko z tymi materiałami i urządzeniami, na które VAT nie wzrósł. Tutaj lipa, a nie byłoby problemu gdy dalej wykonawcy mogli wystawiać faktury na usługę z VAT-em 7%. Przy okazji nie trzeba by zbierać faktur, pisać wniosku i czekać. Według mnie jak pisałem tak chyba będzie mogło być bo nie wiem na podstawie czego wnioskuje się, że chodzi o mieszkania i domu kupowane wyłącznie przez deweloperów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 21.12.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 hortex wg mnie tak - wystawi na 22% chyba że wejdzie w życie rozporządzenie MF wymieniane wyżej. A jest duża szansa że wejdzie. Bo to Unia nas zmuszała do skasowania preferencyjnej stawki VAT. Skoro sie z tego wycofała to nie widze powodu żebyśmy z tego nie skorzystali. ustawa o budownictwie spolecznym mowi o calym domu a nie o fragmencie w postaci instalcji drzwi okna schodów itp. zreszta polecam lekture uzasadnienia do rozporzadzenia MF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 21.12.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Jeśli to rozporządzenie wejdzie w życie to faktycznie także roboty montażowe zewnętrzne można by fakturować z VAT-em 7%. Przeglądając ustawę o VAT oraz akty wykonawcze nie widzę jednak cały czas podstawy dla określenia, że ustawodawca mówiąc o lokalach mieszkalnych do 150 m2 i domach jednorodzinnych do 300 m2 miał na myśli tylko te kupowane od deweloperów i spółdzielni mieszkaniowych. Nie wiem co masz na myśli pisząc o robotach montażowych zewnętrznych, natomiast z rozporządzenia wynika, że wzrasta VAT na roboty związane z infrastrukturą towarzyszącą. Ja również nie widzę nigdzie w przepisach, że lokale i domy mają być do deweloperów i spółdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kieu 27.12.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ponieważ okaznało się, ze mój dom to nie dom, ale "lokal mieszkalny" (tak mam w umowie...) wygląda na to, że problem podwyżki VATu będzie mnie jednak dotyczył Została mi do zapłacenia ostatnia rata: 100 tys pln. Pytanie: Jeżeli zapłacę ją w styczniu, to czy cała ta rata będzie większa o 15%, czy tylko ta część raty, która jest proporcjonalna do powierzchni przekraczającej limit (czyli w moim przypadku 46 m2)? Jednym słowem - czy będe miał zapłacić 115 tys pln, czy raczej za 150 m2 7% VAT, a za 46 m2 22% VAT - czyli w przyliżeniu cała rata wynosiłaby 103,5 tys pln? Kieu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 27.12.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Kieu a kiedy będzie wystawiana faktura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts