Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT 7%

Pońko M.

Recommended Posts

faktura będzie wystawiona po płatności.

Zawsze mam fakturę po wpłacie raty.

W tym momencie chodzi o ostatnią ratę.

Według harmonogramu developer miał oddać do 31.12. - nie byłoby problemu - ale się opóźnia (na razie twierdzi, że o miesiąć)

Nie chcę odbierać niedokończonego budynku...

Z drugiej strony jeśli mam stracić 11500 pln, to się zastanawiam, czy nie zaryzykować.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponieważ okaznało się, ze mój dom to nie dom, ale "lokal mieszkalny" (tak mam w umowie...) wygląda na to, że problem podwyżki VATu będzie mnie jednak dotyczył :evil:

Została mi do zapłacenia ostatnia rata: 100 tys pln.

Pytanie: Jeżeli zapłacę ją w styczniu, to czy cała ta rata będzie większa o 15%, czy tylko ta część raty, która jest proporcjonalna do powierzchni przekraczającej limit (czyli w moim przypadku 46 m2)?

Jednym słowem - czy będe miał zapłacić 115 tys pln, czy raczej za 150 m2 7% VAT, a za 46 m2 22% VAT - czyli w przyliżeniu cała rata wynosiłaby 103,5 tys pln?

Kieu

Kieu spokojnie. Rozporządzenie w sprawie VAT rozszerza stawkę VAT 7% także na lokale powyżej 150m2.

Zgodnie z projektem:

1) w § 5 po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:

„1a. Stawkę podatku wymienioną w art. 41 ust. 1 ustawy obniża się do wysokości

7% również w odniesieniu do:

1) robót budowlano-montaŜowych oraz remontów i robót konserwacyjnych

dotyczących obiektów budownictwa mieszkaniowego, o których mowa w art. 2

pkt 12 ustawy,

2) obiektów budownictwa mieszkaniowego, o których mowa w art. 2 pkt 12

ustawy, lub ich części, z wyłączeniem lokali użytkowych

- w zakresie, w jakim wymienione roboty i remonty, obiekty lub ich części nie są objęte tą stawką na podstawie art. 41 ust. 12 – 12c ustawy.”;

Jak w piątek przed świętami dzwoniłam do MF, to rozporządzenie nie zostało jeszcze podpisane. Mamy jeszcze parę dni. :D

Hej Alkman :)

Dzieki za odpowiedź.

Pozól, ze lepiej ją zrozumię :wink:

1. odnośnie rozporządzenia - klamka jeszcze nie zapadła, w związku z czym wyższy VAT będzie obowiazywał od momentu jego podpisania (czy moze nawet opublikowania?!)

2. Zakładam jednak, z stanie sie to w styczniu. a developer przesuwa termin odbioru na 31.01 - będzie raczej za późno

3. Oczywiście, za opóźnienie powinien on ponosić konsekwencje, ale boję się, zę w tym momencie to oznacza sprawę w sądzie, a to rozwiązanie traktuję jako ostateczność

4. Czy mam rację, zakładając, ze wyższy VAT będzie dotyczył części raty? (tak jak pisałem w poprzednim poście)

Kieu

bądź dobrej myśli. Rozporządzenie powinno Cię objąć - najwyżej dostosujecie termin wystawienia faktury do terminu obowiązywania rozporządzenia. Jak zdążą podpisać między świętami to powinno wejść od 1 stycznia.

Co do sądu to nie jest taka oczywista sprawa. W umowie na pewno jest zapis o OBOWIĄZUJĄCEJ stawce VAT itp. Podejrzewam że jedyne z czego byś mógł się dochodzic to zapisy o karach umownych za opóźnienia.

Niech żywi nie tracą nadziei :D

Dzięki za info.

Cieszę się ( :evil: ), ze "grozi mi" 3 tys, a nie 11,5.

W tej sytuacji poczekam cierpliwie do końca stycznia - nie będzie odbioru na chybcika, a ja będe miał spokojne sumienie.

W przypadku, gdyby developer chciał 22% od całej raty - czy powinienem wystąpić o interpretację do MF?

Jeśli chodzi o sąd - wydaje mi się, ze sprawa byłaby do wygrania - wykonawca sie opóźnia. Dlaczego ja przez to opóźnienie miałbym zapłacić więcej? Jeśli dotrzymałby terminu, byłoby ok.

To jednak tylko rozmyślania na marginesie, bo o 3 tys nie będę kruszył kopii.

Wolę mieć lepsze niż gorsze stosunki z wykonawcą.

To rozporządzenie musi wejść od 1 stycznia, gdyż oprócz obniżonej stawki VAT na budownictwo zawiera również przepisy dotyczące czasopism, gastronomii itd.

Jeśli podpisane będzie później, to pewnie z moca wsteczną.

Zastanawiające jest, że ten deweloper tak chętnie chce Ci naliczyć 22%.

Czy interpretacja pomoże? Nie wiem czy nie lepiej by było gdyby deweloper wystapił, bo musisz opisac stan faktyczny a interpretacja jest wiążąca tylko dla składającego wniosek. Ty nie znasz stanu faktycznego firmy, zwłaszcza takiej co dom sprzedaje jako lokal mieszkalny :wink: .

efilo niestety zapomniałeś o infrastrukturze towarzyszącej - tu jest podwyżka do 22%!

Wkleję w takim razie jeszcze raz, co to jest ta infrastruktura:

3. Przez infrastrukturę towarzyszącą budownictwu mieszkaniowemu, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, rozumie się:

1) sieci rozprowadzające, wraz z urządzeniami, obiektami i przyłączami do budynków mieszkalnych,

2) urządzanie i zagospodarowanie terenu w ramach przedsięwzięć i zadań budownictwa mieszkaniowego, w szczególności drogi, dojścia, dojazdy, zieleń i małą architekturę,

3) urządzenia i ujęcia wody, stacje uzdatniania wody, oczyszczalnie ścieków, kotłownie oraz sieci wodociągowe, kanalizacyjne, cieplne, elektroenergetyczne, gazowe i telekomunikacyjne

- jeżeli są one związane z obiektami budownictwa mieszkaniowego.

Zastanawiają mnie te sieci wodociągowe i kanalizacyjne.

posypuje głowę popiołem :oops:

fakt.

uznałam to za sprawę marginalną.

a swoją drogą brzmi to dość enigmatycznie. najbardziej mnie martwi ta kotłownia. bo do tej pory rozumialam to jako wszystko dookoła domu np. przyłącza, ogród itp.

a tak nie wiem czy montaż pieca (z piecem zresztą) to 22 czy 7% :roll:

pewnie nasi forumowi specjaliści będą wiedzieć jakie faktury wystawiają

Myślę, że w przypadku infrastruktury towarzyszącej kotłownia nie oznacza pomieszczenia, które jest częścią integralną budynku mieszkalnego, ale osobny (wolnostojący) budynek gospodarczy, w którym zlokalizowana jest kotłownia. Gdyby chodziło o kotłownię w budynku mieszkalnym to trochę nie miało by sensu, tzn. firma wykonująca ogrzewanie za montaż grzejników wystawiłaby fakturę z VAT 7%, a za montaż kotłowni z VAT 22%? Przecież w takiej sytuacji nie bawiłaby się w takie podziały tylko wystawi jedną z VAT 7%.

Fakt, że nie jest to jednoznacznie powiedziane, ale infrastruktura towarzysząca to raczej części zewnętrzne, choć mamy tutaj wymienione także stacje uzdatniania wody.