Gość 18.08.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Właśnie wracam od projektanta. Cyt."bez względu na rodzaj instalacji, połączenia wyrównawcze mają być. To że producenci olewają temat nie zwalnia nikogo od rezygnacji z tego połączenia." Inną sprawą jest sposób tego połączenia. Projektant nic w tym temacie nie potrafił powiedzieć. Wyraził zgodę na partyzantkę i temu podobne prowizorki. Zostawił to w gestii wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.08.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 nadal nie rozumiem dlaczego miałbym uziemiać wszystkie baterie skoro w plastikowych rurach "przewodzi" tylko woda, czy nie wystarczy uziemić przyłącza wodnego gdzieś w okolicach np:wodomierza w przypadku awarii np: bojlera winna zadziałać różnicówka czy aby nie przesadzacie z tymi środkami ostrożności. im potencjal zostanie uziemiony najblizej przebicia/porazonego tym lepiej - powoduje to ze prad przeplywajacy przez czlowieka jest nizszy (wieksza roznica rezystancji polaczenia wyrownawczego do rezystayncji "czlowieka") i roznicowka zadziala szybciej (prad szybciej osignie wartosc pradu zadzialania roznicowki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 18.08.2003 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Wracam do mojego wcześniejszej wypowiedzi. Bądźcie mili i policzcie rezystancję słupa wody w rurce np. 15 mm i długości np. 1.5 m. Wyjdzie wam z tego prąd rażenia a i napięcie. Mnie się nie chce - jestem na urlopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts