slowiks 12.12.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Witam,wlasnie jestem na etapie zakladania stropu i narodzilo sie pytanie takie jak w temacie. W przyszlosci moze zagospodaruje poddasze i przeksztalce je w uzytkowe miejsca mam tam wystarczajaco na jeden duzy 30 m pokoj. Konstrukcja dom ma 6,9 m szerokosci a dlugosci 10 , belki stopowe beda w rozstawie co 80 cm wychodzi razem 12 balek z czego 8 bedzie o przekroju 24x10 a 4 24x15 (belki sa swierkowe) Moj budowlaniec twierdzi ze dobrze by bylo przez cala dlugosc budynku dac szyne 20 cm dla pewnosci wzmocnienia ze jak bedzie sie chodzic po poddaszu to nic nie bedzie sie wyginac. Nadmienie rowniez ze na parteze beda sciany z porothermu 8 cm na ktorych rowniez beda sie utrzymywac belki . Co sadzicie dawac ta syne stalowa czy taka konstrukcja bedzie dobra? Pozdrawiam Slowik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.12.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 A jaki to jest projekt domu parterowy z nieurzytkowym poddaszem czy parterowy z mozliwościa adaptacji poddasza na pomieszczenia mieszkalne?Jezli projekt twojego domu nie przewiduje zeby poddasze było urzytkowe to strop nie jest przystosowany do tego żeby go przekwalifikowac na mieszkalny i musiał bys go wzmocnic, a jak go wzocnic to Ci powie konstruktor który to wszystko powinien przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.12.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Witam, wlasnie jestem na etapie zakladania stropu i narodzilo sie pytanie takie jak w temacie. W przyszlosci moze zagospodaruje poddasze i przeksztalce je w uzytkowe miejsca mam tam wystarczajaco na jeden duzy 30 m pokoj. Konstrukcja dom ma 6,9 m szerokosci a dlugosci 10 , belki stopowe beda w rozstawie co 80 cm wychodzi razem 12 balek z czego 8 bedzie o przekroju 24x10 a 4 24x15 (belki sa swierkowe) Moj budowlaniec twierdzi ze dobrze by bylo przez cala dlugosc budynku dac szyne 20 cm dla pewnosci wzmocnienia ze jak bedzie sie chodzic po poddaszu to nic nie bedzie sie wyginac. Nadmienie rowniez ze na parteze beda sciany z porothermu 8 cm na ktorych rowniez beda sie utrzymywac belki . Co sadzicie dawac ta syne stalowa czy taka konstrukcja bedzie dobra? Pozdrawiam Slowik OMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slowiks 12.12.2007 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Witam, Nadmienie rowniez ze na parteze beda sciany z porothermu 8 cm na ktorych rowniez beda sie utrzymywac belki . OMG Nadmienilem tylko, ze sciany sa wiadomo nosne to one nie sa ale i tak belka na nich lezec bedzie. Bladyy78 : projekt nie uwzglednial zagospodarowania poddasza, ale byly tam tez belki o mnieszym przekroju 8x14 (jak dobrze pamietam) ale pod taka cieniutka belka nie moglbym zasnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.12.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Witam, Nadmienie rowniez ze na parteze beda sciany z porothermu 8 cm na ktorych rowniez beda sie utrzymywac belki . OMG Nadmienilem tylko, ze sciany sa wiadomo nosne to one nie sa ale i tak belka na nich lezec bedzie. Bladyy78 : projekt nie uwzglednial zagospodarowania poddasza, ale byly tam tez belki o mnieszym przekroju 8x14 (jak dobrze pamietam) ale pod taka cieniutka belka nie moglbym zasnac Takie ścianki się dylatje, Twoja belka przy prawidłowym obliczeniu ugnie sie nawet do ~3 cm, gdyby nie było dylatacji Twoja ścianka popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.12.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Kurcze ale żeś zakrecił . Chodzi Ci pewnie o to ze belki leżą na scianach nosnych budynku i dodatkowo sa podtrzymywane sianami działowymi? Jezli tak to powiem Ci ze sciana działowa nie powinna podtrzymywac tych belek i powinna byc od nich zdylatowana bo drewno inaczej pracuje i te scianki moga ci pękać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.12.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 O kurcze widzę że zdublowałem twój post Geno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slowiks 12.12.2007 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 no tak sluszna uwaga troszke sie zapedzilem wiec w projekcie stropu nic nie podtrzymuje wiec wymazmy to co napisalem w pierszym poscie:) Bladyy78 tak te belki sa na scianach nosnych budynku i leca na szerokosc domu (6,90m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 12.12.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 no tak sluszna uwaga troszke sie zapedzilem wiec w projekcie stropu nic nie podtrzymuje wiec wymazmy to co napisalem w pierszym poscie:) Bladyy78 tak te belki sa na scianach nosnych budynku i leca na szerokosc domu (6,90m) Ja mam belki o długości 7m, tyle, że są to podwójne belki 6,3x20 spięte przewiązkami. Rozstaw różny - 60-90cm od osi par belek. Poddasze użytkowe. Wszystko zgodnie z projektem. Sądzę, że nie powinieneś się martwić swoim stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slowiks 12.12.2007 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Ja mam belki o długości 7m, tyle, że są to podwójne belki 6,3x20 spięte przewiązkami. Rozstaw różny - 60-90cm od osi par belek. Poddasze użytkowe. Wszystko zgodnie z projektem. Sądzę, że nie powinieneś się martwić swoim stropem Krisker dzieki troche mnie uspokoiles dodam tylko ze na poddaszu procz stelazu na plyty regipsowe i ocieplenie tego wszystkiego nie planuje w zasadzie zadnych innych obciazen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 12.12.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Krisker dzieki troche mnie uspokoiles dodam tylko ze na poddaszu procz stelazu na plyty regipsowe i ocieplenie tego wszystkiego nie planuje w zasadzie zadnych innych obciazen Ja mam już ścianki, do tego zawaliłem strych niemiłosiernie (deski, belki, kartony z książkami itd...) - wszystko gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slowiks 12.12.2007 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Krisker dzieki troche mnie uspokoiles dodam tylko ze na poddaszu procz stelazu na plyty regipsowe i ocieplenie tego wszystkiego nie planuje w zasadzie zadnych innych obciazen Ja mam już ścianki, do tego zawaliłem strych niemiłosiernie (deski, belki, kartony z książkami itd...) - wszystko gra Wlasnie ogladalem Twoj dom, bardzo ladny gratuluje. Moze jakies rozwiazanie sklonuje u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.12.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Pytanie do Kriskera: Po co dałeś pod kominek 2 rury z powietrzem? Obie są podłączone do paleniska kominka? czy jedna z nich podaje powietrze które po ogrzaniu trafia do pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 12.12.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Pytanie do Kriskera: Po co dałeś pod kominek 2 rury z powietrzem? Obie są podłączone do paleniska kominka? czy jedna z nich podaje powietrze które po ogrzaniu trafia do pomieszczeń? "jedna z nich podaje powietrze które po ogrzaniu trafia do pomieszczeń" - ta wersja Na tej rurze mam założoną przepustnicę. Ta druga rura zasila kominek (przepustnica jest wbudowana w kominek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts