Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy moj strop drewniany utrzyma poddasze bez wzmocnien?

Recommended Posts

Witam,

wlasnie jestem na etapie zakladania stropu i narodzilo sie pytanie takie jak w temacie. W przyszlosci moze zagospodaruje poddasze i przeksztalce je w uzytkowe miejsca mam tam wystarczajaco na jeden duzy 30 m pokoj.

Konstrukcja

dom ma 6,9 m szerokosci a dlugosci 10 , belki stopowe beda w rozstawie co 80 cm wychodzi razem 12 balek z czego 8 bedzie o przekroju 24x10 a 4 24x15 (belki sa swierkowe)

Moj budowlaniec twierdzi ze dobrze by bylo przez cala dlugosc budynku dac szyne 20 cm dla pewnosci wzmocnienia ze jak bedzie sie chodzic po poddaszu to nic nie bedzie sie wyginac.

Nadmienie rowniez ze na parteze beda sciany z porothermu 8 cm na ktorych rowniez beda sie utrzymywac belki .

Co sadzicie dawac ta syne stalowa czy taka konstrukcja bedzie dobra?

Pozdrawiam

Slowik

A jaki to jest projekt domu parterowy z nieurzytkowym poddaszem czy parterowy z mozliwościa adaptacji poddasza na pomieszczenia mieszkalne?

Jezli projekt twojego domu nie przewiduje zeby poddasze było urzytkowe to strop nie jest przystosowany do tego żeby go przekwalifikowac na mieszkalny i musiał bys go wzmocnic, a jak go wzocnic to Ci powie konstruktor który to wszystko powinien przeliczyć.

Witam,

wlasnie jestem na etapie zakladania stropu i narodzilo sie pytanie takie jak w temacie. W przyszlosci moze zagospodaruje poddasze i przeksztalce je w uzytkowe miejsca mam tam wystarczajaco na jeden duzy 30 m pokoj.

Konstrukcja

dom ma 6,9 m szerokosci a dlugosci 10 , belki stopowe beda w rozstawie co 80 cm wychodzi razem 12 balek z czego 8 bedzie o przekroju 24x10 a 4 24x15 (belki sa swierkowe)

Moj budowlaniec twierdzi ze dobrze by bylo przez cala dlugosc budynku dac szyne 20 cm dla pewnosci wzmocnienia ze jak bedzie sie chodzic po poddaszu to nic nie bedzie sie wyginac.

Nadmienie rowniez ze na parteze beda sciany z porothermu 8 cm na ktorych rowniez beda sie utrzymywac belki .

Co sadzicie dawac ta syne stalowa czy taka konstrukcja bedzie dobra?

Pozdrawiam

Slowik

OMG :o

Witam,

Nadmienilem tylko, ze sciany sa :) wiadomo nosne to one nie sa ale i tak belka na nich lezec bedzie.

Bladyy78 : projekt nie uwzglednial zagospodarowania poddasza, ale byly tam tez belki o mnieszym przekroju 8x14 (jak dobrze pamietam) ale pod taka cieniutka belka nie moglbym zasnac ;)

Witam,

Nadmienilem tylko, ze sciany sa :) wiadomo nosne to one nie sa ale i tak belka na nich lezec bedzie.

Bladyy78 : projekt nie uwzglednial zagospodarowania poddasza, ale byly tam tez belki o mnieszym przekroju 8x14 (jak dobrze pamietam) ale pod taka cieniutka belka nie moglbym zasnac ;)

Takie ścianki się dylatje, Twoja belka przy prawidłowym obliczeniu ugnie sie nawet do ~3 cm, gdyby nie było dylatacji Twoja ścianka popęka.

Kurcze ale żeś zakrecił :D. Chodzi Ci pewnie o to ze belki leżą na scianach nosnych budynku i dodatkowo sa podtrzymywane sianami działowymi? Jezli tak to powiem Ci ze sciana działowa nie powinna podtrzymywac tych belek i powinna byc od nich zdylatowana bo drewno inaczej pracuje i te scianki moga ci pękać!

no tak sluszna uwaga troszke sie zapedzilem wiec w projekcie stropu nic nie podtrzymuje :)

wiec wymazmy to co napisalem w pierszym poscie:)

Bladyy78 tak te belki sa na scianach nosnych budynku i leca na szerokosc domu (6,90m)

Ja mam belki o długości 7m, tyle, że są to podwójne belki 6,3x20 spięte przewiązkami. Rozstaw różny - 60-90cm od osi par belek. Poddasze użytkowe. Wszystko zgodnie z projektem. Sądzę, że nie powinieneś się martwić swoim stropem :wink:

Ja mam belki o długości 7m, tyle, że są to podwójne belki 6,3x20 spięte przewiązkami. Rozstaw różny - 60-90cm od osi par belek. Poddasze użytkowe. Wszystko zgodnie z projektem. Sądzę, że nie powinieneś się martwić swoim stropem :wink:

Krisker dzieki troche mnie uspokoiles :) dodam tylko ze na poddaszu procz stelazu na plyty regipsowe i ocieplenie tego wszystkiego nie planuje w zasadzie zadnych innych obciazen

Krisker dzieki troche mnie uspokoiles :) dodam tylko ze na poddaszu procz stelazu na plyty regipsowe i ocieplenie tego wszystkiego nie planuje w zasadzie zadnych innych obciazen

Ja mam już ścianki, do tego zawaliłem strych niemiłosiernie (deski, belki, kartony z książkami itd...) - wszystko gra :wink:

Ja mam już ścianki, do tego zawaliłem strych niemiłosiernie (deski, belki, kartony z książkami itd...) - wszystko gra :wink:

Wlasnie ogladalem Twoj dom, bardzo ladny gratuluje. Moze jakies rozwiazanie sklonuje u siebie :)

Pytanie do Kriskera:

Po co dałeś pod kominek 2 rury z powietrzem? Obie są podłączone do paleniska kominka? czy jedna z nich podaje powietrze które po ogrzaniu trafia do pomieszczeń?

"jedna z nich podaje powietrze które po ogrzaniu trafia do pomieszczeń" - ta wersja ;) Na tej rurze mam założoną przepustnicę. Ta druga rura zasila kominek (przepustnica jest wbudowana w kominek).