MartaPR 25.06.2009 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Tynki skończone wczoraj - bardzo jesteśmy zadowoleni. Niech sobie teraz spokojnie wyschną (choć może to dłużej trwać ze względu na pogodę za oknami) i nie popękają a będziemy naprawdę polecać ekipę. We wtorek w przyszłym tygodniu mają wejść instalatorzy - woda, co, kanaliza. Plan zakłada, że ma im to zająć jakiś tydzień. Potem ekipa od tynków ma nam podesłać wylewkarzy. Z brudnych robót zostanie jeszcze wełna mineralna na poddaszu i płyty gips-kartonowe.... A potem cała reszta rzeczy, o których na razie wolimy nie myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 01.07.2009 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ekipa od instalacji wod-kan-co RE-WE-LA-CYJ-NA!!! Musiałam to napisać po przejściach jakie mieliśmy poprzednio.. i to na dodatek już druga po sobie ekipa fachowa, pracująca rzetelnie i sensowna!! Do soboty maja skończyć. Potem jedziemy na tydzień na Bornholm z dzieciakami na rowery Trochę wakacji sie przyda Potem wejdą wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 03.07.2009 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Panowie z wod-budu skończyli robotę wczoraj,Dziś jedziemy, żeby zobaczyć jak wyszło,może uda mi się wkleić parę fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 03.07.2009 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 a drzwi już "przyjechały" i będą montowane 14 lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 28.07.2009 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 no tak ... nie ma czasu na pisanie... tak to zwykle bywa, że entuzjazm większy zimą niż latem. Praca, dom, wizyty do późnego wieczora na budowie...... Z aktualności: - drzwi zamontowane - 2 facetów przyszło wycenić ocieplenie zewnętrzne i poddasze - jeden dał taką cenę, że podziękowaliśmy - drugi miał do końca tygodnia ... zeszłego przesłać wycenę....nadala czekamy - jutro trzeci fachowiec od ociepleń przyjedzie.... a czas leci...... - parapety wewnętrzne zamówione... Po 15 sierpnia będzie montowana kotłownia. Chyba też powinnam zamówić płytki podłogowe - do kuchni i jadalni chcemy gres "udający" drewno (poszperałam na forum i mniej więcej już wiem ... a ceny niektórych mnie przeraziły). Salon - chcemy dać deskę barlinecką a w pozostałych pokojach panele. Co do drzwi wewnętrznych to nie ma takiego pośpiechu, natomiast zlecimy zamontowanie grzejników i kibelka na górze. Chcemy jeszcze wstawić kominek i zamówić przed zimą drewno do przesuszenia........ To by było na tyle ,,, w domu też trzeba coś porobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 30.07.2009 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Wycena elewacji - 100 PLN z m2 - robocizna + materiał - tynk silikatowy Majsterpol) - w tym jest płytka cokołowa, elementy na elewacji z płytki klinkierowej i osadzenie parapetów zewnętrznych.- styropian 8cm (przy ścianie 36cm) poddasze: 45 PLN za robociznę (stelaż, wełna, folie, płyty gips-karton). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 06.08.2009 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Dzisiaj mają przyjechać parapety wewnętrzne.Za tydzień zaczyna się akcja - ocieplanie poddasza, kotłownia i elewacja. Poza tym wybraliśmy już płytki do łazienek i ceramikę do łazienki małej.Szukamy jeszcze drzwi prysznicowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 10.08.2009 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Sufity jeszcze trochę mokre - choć jest już zdecydowanie lepiej niż 2 tygodnie temu. Parapety zewnętrzne rzeczywiście dowieziono w terminie - a ostatni weekend Radek poświęcił na przygotowania pod ostateczny montaż - powycinał na odpowiednią głębokość boki i przygotował styropian. Będzie można teraz zamontować. "Salcesony" - jak je nazwał Radek - wyglądają bardzo ładnie - i muszą przyznać, że rzeczywiście breccia aurora ładnie komponuje się z oknami w kolorze złoty dąb. W sobotę kupiliśmy tez płytki parapetowe klinkierowe - o grubościi 3cm (z Żagania) - a więc taki kompromis między kształtkami klinkierowymi (które okazały się za "grube") a tradycyjnymi płytkami parapetowymi - naszym zdaniem będą ładnie się komponowały z klinkierowym cokołem i wstawkami z płytek klinkierowych w elewacji. Fuga będzie ciemnobrązowa. Wczoraj też kupiliśmy płytki gresowe do kotłowni - wraz z całym potrzebnym sprzętem glazurniczym - bo będzie je układał sam Radek - który powinien jak za czasów harcerskich zdobyć kolejno odznaki: murarza, elektryka, glazurnika....a i byłabym zapomniała - montowacza parapetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 13.08.2009 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Wczoraj znowu wróciliśmy o 1 w nocy z działki - nie da się inaczej po powrocie z pracy o 17 ;-( Dzięki temu za to mieliśmy okazję oglądać na niebie deszcz perseid w taka noc docenia się ciemne miejsca za miastem! Pawełek traktuje jako wielka atrakcję spanie w samochodzie - na rozłożonym siedzeniu - zabieramy obowiązkowo kocyk i poduszeczkę - nie budzi się ani kiedy przekładamy go do fotelika - ani w windzie - ani po przełożeniu do łóżeczka. Podłoga w kotłowni w trakcie układania - najwięcej problemu miał Radek z docinaniem płytek w narożnikach - ale szlifierka kątowa zrobiła swoje. Poza tym wybraliśmy drzwi wejściowe - INVADO - model LEO w kolorze kasztan - tylko w pierwszej kolejności grzejniki - bo chcemy uruchomić kotłownię. Grzejniki zaproponowano nam brugman - ale raczej zdecydujemy się na purmo - będzie jakieś kilkaset złotych taniej.... a za oknem leje...... i to mają być wakacje?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 17.08.2009 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Oj te terminy ... chyba są tylko po to, żeby ich nie dotrzymywać.... dziś mieli przywieźć piec i zasobnik na wodę ... ale przyjadą jutro... no dobrze oby tylko przyjechali. Dziś też mieli przyjść do pracy fachowcy od poddasza i ocieplenia z zewnątrz.... przyjdą w środę..... W sobotę trochę się najedliśmy strachu - przy fugowaniu gresu - strasznie ciężko było usunąć nadmiar fugi powierzchni płytek do 12 w nocy szorowaliśmy i zmienialiśmy wodę i czyściliśmy te piekielne płytki a potem ręce wyglądają strasznie - aż wstyd iść do pracy !! wczoraj wieczorem zastanawialiśmy się nad elewacją - aby lepiej sobie zwizualizować (w obecnej epoce komputerowej!!) sięgnęłam po kredki i ołówek Całkiem ładnie wyszło i najważniejsze , że doszliśmy do kompromisu (przynajmniej tak mi się dziś wydaje)........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 19.08.2009 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Panowie od pieca działają - piec podobno taki wielki, ze planowana umywalka się nie zmieści w kotłowni....i trzeba będzie wyburzyć ściankę, żeby swobodnie koło niego przechodzić - zresztą zobaczę dziś po południu. Przyszli też panowie z od elewacji i zaczęli dziś pracę - nareszcie coś zaczyna się dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 04.09.2009 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Piec działa w najlepsze - póki co to jeden wielki eksperyment, któremu z nieskrywaną radością i wielkimi emocjami poddaje się Inwestor Ale kaloryfery grzeją i jest w domku ciepło i miło. Tempo prac nad elewacja również niezłe. Stan na wczoraj - to mniej więcej połowa powierzchni ścian pociągnięta siatka i klejem. Na poddaszu - cała wełna (ta gruba) ułożona a w części pomieszczeń są założone stelaże pod płyty. Płyty też już czekają w garażu. Tydzień temu na działce był tata Radka, który oczyścił nam teren pod płotem pod żywopłot - straszna robota i czapki z głów!! Ja wczoraj chciałam posadzić roślinki jakie Radek przywiózł od Rodziców z działki i nie mogłam się wbić w ziemię (wcześniej tam była ujeżdżona przez ciężki sprzęt droga). Zrobił nam tez tymczasową barierkę na schodach, żeby nikt sobie nie skręcił karku. Powinniśmy wybrać kolor elewacji - najlepiej byłoby znaleźć jakiś dom i zobaczyć na żywo -bo na skraweczku 2x2cm słabo to widać. Ale pewnie jak zwykle nie znajdziemy czasu i zastosujemy teorię "dwóch ud" - uda sie albo nie uda dobrać taki kolor z jakiego będziemy zadowoleni. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 11.09.2009 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Nasz domek nabiera kształtów - panowie porobili opaski wokół okien - najpierw trochę się zbuntowali - a to z powodu małego nieporozumienia - zrozumieliśmy, że te opaski to oni będą robić jak już wykończą styropian na gotowo - a okazało się, że nie - bo teraz musieli robić podwójna robotę wykończeniową wokół okien..... hm.... ale przynajmniej będziemy mieć solidne wykończenie wokół okien.... Tynk też już wybrałam - mam nadzieję, że się nie zdziwię jak go zobaczę na dużej powierzchni. Również na poddaszu prace trwają. Ale czekamy już, żeby się skończyło - wtedy będziemy mogli ogarnąć dom, posprzątać i zacząć powoli wykańczać rzeczy w środku (z naciskiem niestety na powoli....) Ja mam jeszcze do dopracowania parapety - ostatnia warstwa gipsu i ładne wyszlifowanie - potem zajmę się ścianami - szlifowanie i wypełnianie mikroubytków - a Radek będzie mógł zająć się łazienką na dole i tymczasowym zlewem w kuchni - tak, żebyśmy mogli sobie przyjeżdżać na weekendy. A nasze starsze dziecko znalazło sobie wczoraj 2 nowych kolegów i było bardzo szczęśliwe i chce tam mieszkać już od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 11.09.2009 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 A jeszcze jedno - moje pęcherznice (własnoręcznie posadzone) pięknie wyglądają - mam nadzieję, że wszystkie się przyjmą http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.ogrod-gardener.pl/1/5/16/pecherznica_physocarpus_2.jpg&imgrefurl=http://www.ogrod-gardener.pl/1/5/16/pecherznica_physocarpus.php&h=413&w=550&sz=80&tbnid=wS6eGJGwd8K4RM:&tbnh=100&tbnw=133&prev=/images%3Fq%3Dp%25C4%2599cherznica&hl=pl&usg=__tLkrOlM-6nEMW0I5ekgCkYzZqJw=&ei=HuupSsPgD4nz_Abdo9m4Bg&sa=X&oi=image_result&resnum=5&ct=image Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 14.09.2009 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Okazuje się, ze posiadanie pieca to nie taka wcale łatwa sprawa.... Cały weekend spędziliśmy w domku. Dużo jest tam do robienia - panowie też działają - ale już byśmy chcieli, żeby skończyli - będzie można posprzątać wreszcie ten pobudowlany bałagan - na razie stoją sobie po kątach worki ze skrawkami wełny i innych śmieci. Co pozamiatam - to dzieciaki naznoszą z dworu i garażu.... Ale i tak widać postęp - a na dodatek dorobiłam się zlewu tymczasowego w kuchni - ba! i to nie byle jakiego. Wpuszczany w blat cersanit - blat wg najnowszej mody z płyty USB a szafka wykonana z palet po ytongu Ale ciepła woda jest! Usmarowane buzie i ręce też jest gdzie umyć!! Trochę też popracowaliśmy wokół domu - tam pracę mamy zapewniona na długo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 16.09.2009 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Praca na poddaszu wre - wreszcie po przykryciu konstrukcji drewnianej, wełny mineralnej i folii białymi płytami kartonowymi - zaczyna to wyglądać jak zaczątki mieszkania a nie strychu....Wczoraj kupiliśmy też klapę ze schodami strychowymi - trzeba się cieszyć chyba z teraźniejszej jakości (łączenie na zszywki) bo za jakiś rok -dwa zaczną łączyć na taśmę klejącą ( żeby było taniej wytworzyć - przy jednoczesnym podniesieniu ceny ;-()..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 21.09.2009 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Elewacja nabiera kształtów - w tej chwili gotowe są obie ściany szczytowe (garażu i domu). Kolory naszym zdaniem wyszły bardzo ładne i współgrające ze sobą (choć opaski mogłyby by być o ton ciemniejsze). ładnie tez wyglądają parapety zewnętrzne z czekoladową fugą. Może dziś uda mi się wkleić kilka zdjęć. A oprócz tego w sobotę z naszej działki spod sosenek zebrałam całą wielką reklamówkę maślaków - po 1,5 h (!!!) obierania wyszło mi 5 słoiczków w zalewie słodko-kwaśnej. Już w niedzielę widziałam, że szykują się następne.... Sobota była prześliczna - poszłam z Pawełkiem na długi spacer - spanie na świeżym powietrzu mu służy - na szczęście nasz stary terenowy wózek jeszcze w tym roku jest dla niego dobry A w przyszłym już nie będzie chciał spać w dzień.... W sobotę Radek wstawił też tymczasowe drzwi do małej łazienki - więc będzie można kupić kibelek - i jak nam wzrośnie komfort!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 25.09.2009 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Elewacja - a przynajmniej tynk - wykonane!! Osobiście nie widziałam - bo szkoła się zaczęło i nasz starsze dziecko tradycyjnie musiało się pochorować. Ale za to Radek z Pawełkiem wykonali wczoraj dokumentacje zdjęciową Teraz został jeszcze cokół i płytki wokół tarasu i wykuszu wejściowego. Poddasze też już coraz dalej - pokój Kuby to już prawie na gotowo Z łazienka górną mieli sporo zabawy bo okazało się, że ściana trochę krzywa. Najważniejsze jednak, że ma się ku końcowi. Fajnie byłoby móc już posprzątać i pomyśleć o czymś następnym - a następne chciałabym małą łazienkę na dole i powoli podłogi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 28.09.2009 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 W sobotę udałam się na poszukiwanie kibelka. Wspólnie uzgodniliśmy (biorąc pod uwagę różne okoliczności przyrody), że na dole kibelek będzie tradycyjny stojący. Chciałam, żeby był: -ładny -na dole prosty (bez zagniotków) i tym samym łatwy do czyszczenia -miał możliwość dokupienia wolno-opadającej deski Kupiłam cersanit model iryda - spełniający moje wymagania oprócz wolno-opadającej deski - ale na górze napewno będzie Teraz muszę się rozejrzeć za umywalką - bardzo, ale to bardzo podoba mi się umywalka z szafką z serii iryda - ale najwęższa jest 50-tka więc raczej się nie zmieści ;-( Kupiliśmy też kafelki na podłogę do dolnej łazienki - opoczno - fiji. Te połozy Radek - ale ściany już zlecimy profesjonaliście. Już się nie mogę doczekać Wczoraj postanowiliśmy, że zrobimy wszystko, żeby się wprowadzić najpóźniej 1 grudnia - chcemy spędzić święta we własnym domu!!!!!!! Może ni będzie wszystko na gotowo - ale trudno - nadszedł ten moment kiedy po prostu musimy, musimy i bardzo chcemy zamieszkać w naszym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 29.09.2009 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Płytki na ścianę tez kupione - jedynie nie mieli na stanie dekorów - trzeba bedzie podjechać gdzie indziej.A szafkę z umywalką i lustrem w komplecie znalazłam taką: http://www.elitameble.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=42# moim zdaniem całkiem zgrabna i powinna wystarczyć do umycia łapek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts