Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie RYNNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niestety ale nie dałeś odpowiedzi na pytanie rubiego. przeczytaj je jeszcze raz i spróbuj odpowiedzieć (postaraj się troszkę bardziej 8) )

Savage7,

Umiem czytać ze zrozumieniem i wypowiadam się kiedy mam coś konstruktywnego do powiedzenia. Uważam, że lepiej dostać odpowiedż na temat rynien (nieważne, że akurat nie tego rodzaju - funkcja ta sama) niż mentorską gadkę nt. szukania na forum ;)

Savage7

Można się odnieść na przykład jak niżej ;)

rubi16

Ja mam stalowe powlekane galeco. Są solidne i łatwe w montażu. Niestety są też nieco zbyt płytkie, co zwłaszcza na łukach skutkuje słabym wyłapywaniem wody (kosze!).

Galeco zbyt płytkie? :roll: chyba płytkich nie widziałeś(najgłębsze z wszystkich powlekanych systemów metalowych) kosz przeleje każdą rynnę, chyba że sobie założysz kosz zlewowy :wink: generalnie temat rzeka, ale moim zdaniem lepszy najgorszy ocynk niż najlepsze z pcv

Savage7

Można się odnieść na przykład jak niżej ;)

rubi16

Ja mam stalowe powlekane galeco. Są solidne i łatwe w montażu. Niestety są też nieco zbyt płytkie, co zwłaszcza na łukach skutkuje słabym wyłapywaniem wody (kosze!).

Galeco zbyt płytkie? :roll: chyba płytkich nie widziałeś(najgłębsze z wszystkich powlekanych systemów metalowych) kosz przeleje każdą rynnę, chyba że sobie założysz kosz zlewowy :wink: generalnie temat rzeka, ale moim zdaniem lepszy najgorszy ocynk niż najlepsze z pcv

No cóż, nie porównywałem ich z innymi stalowymi. To moje subiektywne opinie ;)

Nie mam koszy zlewowych, ale moje majstry wycięli z odpadów takie nadstawki na łuki, które następnie przynitowali. Teraz nawet w duże ulewy kosz nie przelewa ;)

rubi16

lepszy najgorszy ocynk niż najlepsze z pcv

Kiepski ocynk zakwitnie ci po paru miesiącach – a wygląda to nader gustownie

Kiedyś blachę ocynkowaną malowało się po 15 latach dziś po 2 wygląda jakby na nią ktoś…

Generalnie newralgicznym miejscem w systemach rynnowych są uszczelki i tu należy zwrócić uwagę czy są one dobrze schowane przed słońcem oraz na materiał, z którego są wykonane